Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Siemka!

W wyniku pewnego nieszczęśliwego zbiegu okoliczności, mój karabin spadł z wysokości około 2,2 metra na solidnie zbity grunt. Upper receiver złamał się w miejscu w którym można sie tego spodziewać: tam gdzie przechodzi w gniazdo lufy zewnętrznej.

O środkach do łaczenia aluminium już sie naczytałem na forum dość sporo i doszedłem do wniosku, że body musze wymienić.

Do wyboru mam dwie firmy:

CA

G&G

Pytanie brzmi , które z tych dwóch body będzie wytrzymalsze, czyli z mniej kruchego materiału?

Z góry dzięki za pomoc.

Posted (edited)

"G&P z logo Colta"...

Jak znajde gdzies 5 baniek na takie body to sie ucieszę jak cholera...

A co do tego że pekło mi Ca wiec G&G jest mocniejsze to też nie jest wnioskowanie dedukcyjne. CA pekło bo solidnie "rypło" o ziemie... W tej sytuacji chyba mało które by przeżyło.

A mi chodzi o wytrzymałośc ogólną, o jakość materiału.

Jesli ktos wie coś w tej kwestii to byłbym bardzo wdzięczny.

Ps.: Napisałem, które firmy mam do wyboru..

Edited by poldeck
Posted

Skleiłem jakims specjalnym patentem do klejenia aluminium i jego stopów:D jutro na strzelance pokaże co to warte :-F ..

No!

Sprzęt przetrwał strzelankę bez problemu, więc moge mówić o tym, że udało sie mojemu staruszkowi zalepić body.

Wygląda to tak (przed nadaniem "glutowi" kolorku):

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/33e44f9100e3026a.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/295f4e53b0cc0611.html

Moze nie napiękniejsze ale dosyć mocne połączenie. Jak jutro odnajde tube to podam nazwe specyfiku.

• 5 weeks later...
Posted (edited)

Foka, być może masz rację, że mój tok dedukcji jest błędny, lecz CA ma najniższej klasy metalowe body i wie o tym każdy!

Edited by gross
Posted

jezeli bedziesz mial okazje albo mozliwosci lub jakis znajomych to wez usun to "G" ktorym zapackales zlamanie i zaspawaj to.aluminium tez da sie spawac ale materialy robocze sa troszke inne niz przy spawaniu stopow zelaza.

zeskrob ten badziew(pilnikiem albo szczotka),odtlusc go beznyna ekstrakcyjna (nie dotykaj paluchami) i zespawaj,po czym wystajacy spaw usun za pomoca pilnika,odtlusc go i pomaluj.

co do wytrzymalosci:im twardszy metal tym bardziej kruchy.im miekszy tym bardziej plastyczny.

jesli chcesz miec twardy dowolny metal to musisz go poddac procesowi kucia a nastepnie hartowaniu.niestety,wszelakie body sa odlewane matrycowo i nie sa poddawane kuciu(problemy technologiczne),a te elementy ktore mozna kuc nie sa kute bo nie ma ku temu powodu,ale za to wszyskie elementy s hartowane

Posted

Już prędzej to "G" troche zeszlifuje i zamaluję...

Jak sie trzyma to po co znów rozdzielac? Potem zaspawam krzywo albo coś nie tak pójdzie i zostane bez body a tak pomalutku sobie odłoże na nowe z G&P.