fiedotow Posted August 30, 2007 Report Posted August 30, 2007 Poszukuję wszelkich informacji, zdjęć etc. dotyczących pistoletu maszynowego prod. Rumuńskiej Orita M41. Długo szukałem w necie i informacje są raczej skąpe :cry: Pistolet strzelał amunicją Parabellum 9mm. I tu pytanie: Czy magazynek od MP40 pasował? Choć z drugiej strony patrząc na przekrój jest inny system jego zapięcia. Może był pochodną. Sam M41 układem przypomina nieco MP41. Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Aleks Fiedotow Quote
Art-Bart Posted August 30, 2007 Report Posted August 30, 2007 Pewnie to już wiesz, ale –kaliber 9mm, długość 894 mm, waga 3460 g. Używane były dwa rodzaje magazynków –na 25 i 32 naboje. Tyle ode mnie. Quote
Okruch Posted August 30, 2007 Report Posted August 30, 2007 Fiedotow, masz konto na MP.net? Może koledzy z Rumunii lub kolekcjonerzy z USA mogliby Ci pomóc. Jeżeli nie masz, to założę temat w Twoim imieniu. Pozdrawiam! Quote
fiedotow Posted August 30, 2007 Author Report Posted August 30, 2007 OK. Będzie mi miło. Tylko, że z moim rumuńskim jest jak z chińskim p. kaczorka Quote
Oli_32 Posted August 30, 2007 Report Posted August 30, 2007 P.M. " Orita " był bronią samoczynno-samopowtarzalną o nieruchomej lufie, działajacej na zasadzie odrzutu zamka swobodnego. Bron była przystosowana do amunicji 9 * 19 Para. Podobno produkowano również magazynki łukowe o poj. 32 nabojów. Osobliwością było zastosowanie ruchomej iglicy, uruchamianej poprzez zamontowana w trzonie zamkowym ( na osi ) dzwigienkę. Na komorze celownik ramieniowo-schodkowy, szczerbinkowy o wydatnych bocznych ściankach, nastawy do 500m. W przedniej części kabłąka osłony spustu przycisk bezpiecznika. Produkowana była też wersja ze składaną metalową kolbą, prawdopodobnie wykonano ponad 4 tyś. egzemplarzy. Broń była używana jedynie przez armie rumuńską. Quote
fiedotow Posted August 31, 2007 Author Report Posted August 31, 2007 Dzięki chłopaki. Dodam tylko, że mam zamiar zrobić replikę tego PM-u. Quote
Okruch Posted August 31, 2007 Report Posted August 31, 2007 OK. Będzie mi miło. Tylko, że z moim rumuńskim jest jak z chińskim p. kaczorka MP.net jest forum anglojęzycznym ;-) Z moim rumuńskim też jest kiepsko, znam tylko słowa "po*" i "uszczelka pod głowicą**" ;-) * du%a **garnitura de ciulasa Brak edycji = nabijanie postów... Fiedotow, post na MP.net napisany, czekam na lawinę danych ;-) Bratnia dusza z MP.net podesłała link: http://www.worldwar2.ro/arme/?article=768 Pozdrawiam! Quote
fiedotow Posted September 2, 2007 Author Report Posted September 2, 2007 To znam, ale dzięki :ok: Quote
Recommended Posts