Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Czy ktoś mógłby pomóc w identyfikacji :

ŁUSKI

http://www3.speedyshare.com/data/506874573...523/5%20010.jpg

Podaję opis górnej:

S & B 9mm Luger

Dolnych:

9x19P. - domyślam się że to Prabellum, aczkolwiek maja nabite różne numery:

pierwsza: 00 i 21

druga: 98 i 21

O czym świadczy różnica w numeracji?

Symbole na srebnrych myślę iż są widoczne, na jednaj to litera C, na drugiej listek(?)

POCISKI:

http://www3.speedyshare.com/data/726833303...097/5%20011.jpg

Mam wrażenie że pierwsze od lewej w górnym rzędzie i środkowe z dolnego różnią się tym że jedne mają zaokrągloną końcówkę, a drugie są płaskie, aczkolwiek możliwe że to po prostu odkształcenia.

W jaki sposób można dopasować dane pociski do łusek?

Pozdrawiam i dzięki za pomoc

Posted

WITAM . powiem co jeszcze pamiętam, pierwsze numery oznaczają rok czyli w pierwszem przypadku 00 to 2000r. drugi 98 to 1998r. Co do pocisków jeden z AK. 7.62 to ten długi reszta pochodzi z broni krótkiej, łuski te najmniejsze pochodzą od kbks-u szkoleniowej broni z boczną spłonką. To tyle z mojej strony jak mogłem, pomogłem.

Posted

Te z nabitymi numerami 21 to numer fabryki. Te z okrągłym pociskiem są do 9x18mm Makarow a te dłuższe pistoletowe to 9x19 PARA, ostrołukowy to raczej trudno stwierdzić od czego jest ale może być tak jak poprzednik mówił od AK. Spłaszczenia postały prawdopodobnie od uderzenie w kulochwyt(ziemny) też takie znajdywałem na strzelnicy. Pociski można dopasować chyba tylko metodą prób i błędów chociaż te okrągłe będą pasowały tylko do makarowa ;)

Małe łuski to 22LR czyli popularna amunicja do kbks :D

Posted

Dzięki wielkie za pomoc!

A czy wiecie czemu te małe srebrne łuski (od kbks jak stwierdziliście) różnią się długością?

Ta z literką C jest około 2-3mm dłuższa od tej z "listkiem"