Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam ,

mam nastepujace pytanie , czy owy pistolet jest uzywany przez jakiekolwiek jednostki o charakterze wojskowym ??

Czy stosuja go wylacznie jednostki o charakterze policyjnym.

Jakby bylo to z gory przepraszam.

Pozdro

Posted (edited)

Brak możliwości edycji...

Przypomniałem sobie, że piloci USAF podczas "Pustynnej Burzy" latali z kupionymi prywatnie G-19 - przepisową bronią Sił Powietrznych były wówczas rewolwery kalibru .38 Spl, z dwu- lub czterocalową lufą....

Edited by Okruch
Posted (edited)

Polskie JS Zandarmerii uzywają 17 i 18, jak z resztą połowa jednostek specjalnych z całego świata.

Gumiaka używają siły zbrojne ... Izraela

Tu mnie zagiąłeś Okruch, ale nauczony doświadczeniem sprawdzilem i rzeczywiście Glock'i 17 i 19 to standardowa broń boczna w Izraelskiej Armii. :poddanie: Dzieks za info.

A jesli chodzi ci o Glock'a to poszukaj na forum dyskusji sprzed paru miechow (gdzie dostałem słusznie po łbie za pisanie bzdur, choć nie wszystkie byly mojego wyrobu).

Przypomniałem sobie, że piloci USAF podczas "Pustynnej Burzy" latali z kupionymi prywatnie G-19 - przepisową bronią Sił Powietrznych były wówczas rewolwery kalibru .38 Spl, z dwu- lub czterocalową lufą....

To dowodzi ich zdrowego rozsądku i myslenia perspektywicznego :lol:

Edited by Rhinon
Posted (edited)
Tak, 18tek... Chyba F-18...

Czepiasz sie szczegołow. Dobra - Polskie JS Zandarmerii uzywają GLOCK'A 17 i GLOCK'A 18. Zadowolony ??

Edited by Rhinon
Posted (edited)

Nie zrozumiałeś. Foce chodziło o to że Glock 18 ma możliwość strzelania seriami, o ile dobrze pamiętam coś około 1300 strz/min. (zgadza się Foka??).

Edited by MAJOR762
Posted

A nie pamiętam ile, ale dokładnie o to mi chodziło. W Polsce nikt nie używa 18tki... Zapytam w przyszłym tyg. czy GROM miał, ale pewnie jeśli tak, to jako gadżet/do testów, a nie bojowo.

Posted (edited)
A nie pamiętam ile, ale dokładnie o to mi chodziło. W Polsce nikt nie używa 18tki... Zapytam w przyszłym tyg. czy GROM miał, ale pewnie jeśli tak, to jako gadżet/do testów, a nie bojowo.

http://www.zw.wp.mil.pl/index.php?go=os

Drugie zdjęcie od dołu, drugi zandarm od lewej. Jak na mój gust to jest chyba G-18, bo nic innego mi na mysl nie przychodzi. Poszukam zdjęc w lepszej jakości i większych.

Edited by Rhinon
Posted

Glock z długim magazynkiem. Od kiedy pojemność magazynka determinuje typ broni?

Znajomy, pojawiający się na tym forum ;), też taki ma, a nawet nie jest "mundurowym".

Posted
Glock 17 z magazynkiem na 33(32?) naboje

Cholera - fakt, o tym nie pomyślałem. Zwracam honor, mój bład.

P.S. Moge sie załozyc że gdzies czytałem artykuł w którym była mowa że OS ŻW będą mieli G-18. Może stąd wzieło sie moje przekonanie że to sa 18. Na przyszłośc bede czytał uwazniej :lol:

Posted
mam nastepujace pytanie , czy owy pistolet jest uzywany przez jakiekolwiek jednostki o charakterze wojskowym?
Wiesz, pytanie jest troszeczkę dziwne, bowiem 9-mm pistolet Glock G17 jako taki został opracowany specjalnie na potrzeby austriackiego konkursu na nową broń krótką dla wojska na początku lat 1980. A zatem najpierw trafił do sił zbrojnych (przy czym nie tylko austriackich), a następnie dopiero do policji.
Posted

Remov, kolega truehunter zadał to pytanie ponieważ mamy w Szczecinie

kumpla który nie rozumie jak Glock może być pistoletem dla wojska.

Ja nie rozumiem, czemu on tego nie rozumie i wywiązała się dyskusja ;)

Posted
mamy w Szczecinie

kumpla który nie rozumie jak Glock może być pistoletem dla wojska

A co konkretnie przeszkadza mu w G17, że jego zdaniem nie może tak być? Brak kurka?
Posted
A co konkretnie przeszkadza mu w G17, że jego zdaniem nie może tak być? Brak kurka?

Pewnie to że w większości hollywoodzkich filmów gdzie "hasa" wojsko to z reguły z jakimiś "dziwnymi" berettami, M1911 i temu podobnymi ;) Stąd pewnie "nie pasowanie" Glocka do wizerunku "wojskowego" :mrgreen:

Posted
kumpla który nie rozumie jak Glock może być pistoletem dla wojska.

Ja nie rozumiem, czemu on tego nie rozumie i wywiązała się dyskusja icon_wink.gif

Cholera, jakis ciężki przypadek :P

A tak offtopic: najwiekszym szokiem dla wielu znanych mi osób (oraz dla mnie) był fakt, że Glock'a zaprojektowała firma która nigdy wcześniej nie zajmowała sie produkcją broni, ale produkowała sprzęt ogrodniczy, doniczki i parasole. :wink:

Posted
najwiekszym szokiem dla wielu znanych mi osób (oraz dla mnie) był fakt, że Glock'a zaprojektowała firma która nigdy wcześniej nie zajmowała sie produkcją broni, ale produkowała sprzęt ogrodniczy, doniczki i parasole
Mam wrażenie, że zapominasz, że firma Glock wyspecjalizowała się w produkcji narzędzi z tworzyw sztucznych, a to okazało się niejako bazą dla "plastykowej rewolucji" w broni krótkiej, czyli wprowadzeniem polimerowych szkieletów. I bynajmniej nie robiła "sprzętu ogrodniczego", a realizowała wcześniej zamówienia wojskowe m.in. na klamry czy saperki. To mniej czy bardziej składa się w logiczną całość.
Posted

Kumpel nie jest jakiś tępy, ale po zacytowaniu mu kilku odpowiedzi

z tego tematu stwierdził że: "I niech mają, co nie zmienia faktu że żadna szanująca się formacja wojskowa nie ma tego pistoletu na standardowyym wyposażeniu."

Nie wiem czy to wynika z niechęci do tej broni, cholera go wie ;)

Posted (edited)

Glocka używa między innymi: Grenzschutzgruppe 9 (Grupa nr 9 Straży Granicznej) oraz SOG(Specjalna czeska jednostka - opis w Broń i Amunicja styczeń/luty 2006). Glocka 17 używa też GIGN (Groupe d'Intervention de la Gendarmerie Nationale) – oddział antyterrorystyczny francuskiej żandarmerii narodowej.

Edited by kozłov
Posted

Kumpel nie jest jakiś tępy, ale po zacytowaniu mu kilku odpowiedzi

z tego tematu stwierdził że: "I niech mają, co nie zmienia faktu że żadna szanująca się formacja wojskowa nie ma tego pistoletu na standardowyym wyposażeniu."

Poproś, aby zdefiniował "szanującą się formację wojskową". Czuję, że będzie zabawnie ;)