Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Zastanawiam się nad przydatnością osmiokrotnego powiększenia np TEJ

lunety ( z myślą o takich snajperkach jak np TM vsr, albo mp001 ).

Czy to nie za dużo ?

Napiszcie jakie macie doświadczenia z lunetami i co myślicie o takim powiększeniu...

(mowa tu oczywiście o praktycznej stronie użytkowania w terenie, na dystansach wiadomo - 45 - 55 metrów)

Posted

Na 8x powiększeniu z 30m będziesz widział co najwyżej kawałek mojego ramienia. Nonsens, 2x powiększenie w 80% wystarcza w zupełności. Tu bardziej chodzi o pole widzenia a więc średnicę obiektywu i tym się sugerował.

Najlepsza jak dla mnie optyka do asg to coś ok 1,5-6x42.

Sam używam 3-9x50 i biegam cały czas na 3x. Czasem użyję 6x do podejrzenia terenu.

Posted

Na 8x powiększeniu z 30m będziesz widział co najwyżej kawałek mojego ramienia. Nonsens, 2x powiększenie w 80% wystarcza w zupełności. Tu bardziej chodzi o pole widzenia a więc średnicę obiektywu i tym się sugerował.

Najlepsza jak dla mnie optyka do asg to coś ok 1,5-6x42.

Sam używam 3-9x50 i biegam cały czas na 3x. Czasem użyję 6x do podejrzenia terenu.

Właśnie, cały ambaras w tym, że lunetka służyć może nie tylko do celowania, ale i zwiadu.

Sniper to nie tylko ten, który podstępnie, z dużej odległości, ściąga opfora, ale, może nawet przede wszystkim, ten, który melduje o jego obecności...

Posted

Wlasnie obczajałem jak widać przez lornetke (stare poczciwe ruskie tento 10x50 :lol: ) i z okolo 30 -35 metrów normalnie widac calą sylwetkę czlowieka :-o wiec jesli lunetka ma 8x42 to teoretycznie pownienem widziec wiecej (lub ewentualnie tyle samo)...

co myślicie ?

Posted

Najlepsze powiększenie w ASG to 4x.

Więcej już bardzo rzadko się przydaje, chyba że do upewnienia się, czy pod danym krzakiem rzeczywiście ktoś leży.

Najlepiej kupić lunetę, która ma duże światło - bo więcej terenu w niej zobaczysz i taką o stałym powiększeniu - zmienne powiększenie powiększa błąd paralaksy no i więcej rzeczy może się w niej popsuć.

Posted

Mam na kałachu 74 ce POSPA 8 x 42.

8 x to zdecydowanie zbyt wiele.

Ciężko na dystansie do 100 m szybko zlokalizować opfora.

Zmusza to do bardzo statycznego działania.

Ale jak się go już namierzy to, jeżeli jest w zasięgu, na pewno się nie wywinie.

Mam takiego POSPA bo używam go w pracy.

Świetnie daje radę na 800 - 1200 m.

Jest w ogóle zajebiście jak obserwator dokładnie określi miejsce celu.

Jak tam wsadzę swoją siatkę celownika to cel znika ;)

Podsumowując. Zgadzam się z przedmówcami.

W ASG 4 x to max