Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

A mi gogle nie parują :)

Recommended Posts

Guest DaBomB
Posted

Mam radosną informację dla wszystkich, których dręczy ten problem, a jest ich pewnie wielu :) Jest taki produkt firmy Amway, nazywa się See Spray. Jak sama nazwa wskazuje jest to spray (pianka, ma charakterystyczny ostry zapach). Wystarczy tylko nabrać wprawy w nakładaniu go i gogiele nie parują wcale (przynajmniej moje). Co jakiś czas tylko skrapla się woda, ale nie przeszkadza to tak, jak "przydymione" patrzały...

Nie wiem jak się kupuje w Amwayu i nie wiem ile to kosztuje (swoją puszkę zarąbałem babci ;), ale myślę, że warto się o to postarać.

Guest DaBomB
Posted

Toksyczne dla oczy raczej nie jest, bo jest to produkt przeznaczony do luster w łazienkach (coby nie parowały). Drażniący jest tylko jak się go rozpyli, jak wytrzesz, to jest w porządku.

Posted

O tym sprayu z Amwaya pisałem już kiedyś - to taki mały pojemnik. Z reguły sprzedawcy polecali go do szkieł optycznych, nie do luster (na opakowaniu nawet były narysowane okulary). Toksyczny nie jest. Stosowałem go notorycznie 10 lat temu - po jednym psiknięciu zimą przez cały dzień okulary nie parowały bez względu na różnice temperatur. Ostatnio na strzelanie kolega przyniósł taki, ale przeterminowany i skuteczność była średnia. A jakoś teraz nikt z Amwaya się u nas nie kręci, żeby zakupić takie coś, niestety.

Guest DaBomB
Posted

Gunner, specjalnie dla Ciebie sprawdziłem. Na opakowaniu napisane jest "unikać kontaktu z oczami". Teraz pytanie, czy chodzi o to, zeby nie psikac sobie tym oczy, czy w ogóle unikać???

Guest DaBomB
Posted

Był u nas jeden taki, co miał wentylatorek w goglach. Wszystko było super, dopóki ktoś nie sypnął piaskiem w jego stronę :) Trochę mu nawiało do środka...

Posted

Dlatego najmniej parują maski sitkowe z drobnym oczkiem, rozprysnieta kulka nie przeleci. Tylko ze taka maska kosztuje tyle samo co dobre gogle. A maski do Painta z wentylatorkiem to stary wynalazek juz.

Guest DaBomB
Posted

Gunner, używałem już pare razy przez cały dzień i ani mnie oczy nie piekły ani mi nie łzawiły, więc chyba jest w porządku.

Dlatego najmniej parują maski sitkowe z drobnym oczkiem, rozprysnieta kulka nie przeleci. Tylko ze taka maska kosztuje tyle samo co dobre gogle.

Maski takie mają jedną podstawową wadę - ciężko w nich dostrzec szczegóły. Do paintballa, czy CQB są ok, bo w bydynku nie ma czajenia się, tylko jest dynamiczna walka (chyba, że są camperzy:). Ale wyszukiwanie człowieka w moro w lesie przez taką siatkę to ciężka sprawa.

Posted

witam

A o to wiadomości ze świata nurków i pływaków.

Firma Speedo sprzedaje specjalny płyn którym się smaruje okularki.

Możecie poszukać w sklepach sportowych bo strona internetowa nie działa.

Posted

A ja wam powiem, że najlepiej jest stosować starą nurkową metodę naplucia i wytarcia, ot co :)

Posted

Bo masz szczęście :) U każdego jest z tym inaczej - mi US-y parują po bieganiu, zaś u kolegów parują nawet UVEX-y. Najczęściej niezawodne są wtedy otwarte gogle BHP (modne ostatnio żółte :) ).

Posted

A co sadzicie o okularach takich jakiech używają np. strzelcy IPSC. Na zagranicznych stronach widziałem ludzi używajacych takie okulary. Przylegają ściśle do twarzy, nie ma problemu z kątem widzenia itd. Problem może pojawić się gdy kulka nadleci z boku a nie z naprzeciwka :D

Posted
A co sadzicie o okularach takich jakiech używają np. strzelcy IPSC. Na zagranicznych stronach widziałem ludzi używajacych takie okulary. Przylegają ściśle do twarzy, nie ma problemu z kątem widzenia itd.

Sprawdź na stronie UVEXa, http://www.uvex.pl .

Robią kilka modeli okularów ochronnych, które sprawdzają się w ASG.

Ale trzeba uważać, żeby kupować model o odpowiedniej klasie wytrzymałości. Był już jeden temat o tym na forum, radzę poszukać.

Problem może pojawić się gdy kulka nadleci z boku a nie z naprzeciwka

Te okulary mają "szybki" zagięte na boki. Trzeba by chyba prawie przystawić komuś lufę do skroni, żeby kulka wleciała z boku...

Chyba wszystkie okulary ochronne UVEXa mają regulację dlugości "zauszników", niektóre nawet regulację kąta nachylenia szybki.

Więc można je maksymalnie "dopasować", tak żeby przylegały i dawały należytą ochronę.

-