Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted (edited)

Zamierzam zbudowac sobie replike sprezynowa mausera k98.

W posiadaniu jestem: mechanizmu spustowego, sprezyny, tłoku.

Kolbe zrobie sam lub kupie.

Jednak natkąłem sie na powazny problem.

Nie wiem jak zmontowac mechanizm tłoka. Prowizoryczny rysunek:LINK

Wszystko albo bedzie za krotkie (za mała objetosc tłoka w stosunku do objetosci lufy), albo nieszczelne. Dlatego chciałbym zebyscie zamiescili projekt mechanizmu tłoka z replik mauseropodobnych (aps i s-ka).

Edited by kubulele
Posted

Zbyt mało szczegółów na rysunku - nie widzę jak rozwiązałeś problem podawania kulek i "zestalenia" wszystkiego w body... "Cylinder" z "głowicą cylindra" możesz zaprzeć urzywając jako podpórki dwie grube śruby wkręcone w body (pomiędzy śrubami będzie wystawała "dysza"). Dodatkowo śruby wkręcasz w 4 miejscach : na początku cylindra (góra i dół) i na końcu (też góra dół) tak żeby się nie chwiał w górę i w dół. Jutro będzie rysunek...

BTW - Tłok nie ma objętości (zapewne chciałeś powiedzieć "cylinder")

Posted

narazie system podawania kulek sobie zostawie w spokoju. Ew mozecie wrzucic jakies projekty.

Za wszelkie dary dziekuje.

Aha, czy cylinder moze byc aluminiuwy (czy wytrzyma strzały)?

Posted

Jak chcesz zrobić sprężynę, to kiszka z grochem - albo przesuniesz magazynek do przodu, albo tłok będzie za mały. K98 Marushina i Tanaki są na gaz, więc umieszczenie magazynka gdzie trzeba, to dla nich żaden problem, ale kiedy Chińczycy chcieli przerobić design Tanaki na sprężynę, tak utknęli i stoją do dziś.

Guest Miles_ACE
Posted

Jeżeli planujesz budowę własnej repliki to zaglądaj na te forum: http://www.jedendojednego.fora.pl/index.php

Dowiesz się napewno więcej. Ludzie tam przebywający i piszący mają większe doświadczenie w tworzeniu "broni".

Nie żeby to była kryptoreklama, po prostu odsyłam do specjalistów 8)

Posted

oo wielkie dzieki za link

tez po zrobieniu wielu projektow stwierdzilem ze mauser sprezynowy jest praktycznie niemozliwy. Mozna zrobic jednostrzalowy.. ale to nie jest mauser ;///

• 4 weeks later...