Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Wyposażenie wojsk Amerykańskich z Wietnamu

Recommended Posts

• Replies 480
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Witam Wszystkich

Od jakiegoś czasu bardzo często nawiedza moje myśli ręcznik. Nie trafiłem jeszcze nigdy na aukcję/ofertę z takim ręcznikiem.

http://david.brubakers.us/Vietnam/pictures/TowelUS.jpg

Czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć na pytania:

1. Żołnierzą których jednostek takie ręczniki były przydzielane ?

2. Czy obecnie w Polsce można taki ręcznik kupić ?

3. Ewentualne zamienniki. Gdzie szukać i czy warto ?

Pozdrawiam

Posted

Od jakiegoś czasu bardzo często nawiedza moje myśli ręcznik.

Dziwna perwersja, ale nie mi oceniać...

1. ŻołnierzOM których jednostek takie ręczniki były przydzielane ?

Pewnie wybranym po bardzo ciężkiej selekcji szczęśliwcom.

A tak poważnie, po wstępnej porcji złośliwości: ręcznik to najbardziej podstawowa część wyposażenia osobistego żołnierza. Come on. Mieli go wszyscy i miał setki zastosowań.

W Polsce raczej krucho, oryginały w ogóle niełatwo dorwać. Bardzo podobne są stare ręczniki Bundeswehry. Nawet zielone Mil-Spec-i ujdą od biedy po małym tuningu.

• 2 weeks later...
Posted

Wydałem na swój Nam około tye samo kasy .Kupiłem Wszystko orginalne i nie żałuję ;3 ( Jungle mam z końcówki lat 70 i bagnet ) Wszystko trzyma się kupy i wygląda bardzo dobrze . Jeżeli kupisz repliki to możę zostanie ci na plecak Lightweight Ruscasck ( około 1200 zł ) Systemy oporządzenowe używane w wietnamie to LCE 1956 , MLCE 1967 Oraz w niewielkich ilościach niektóre elementy systemów M 44 /45 (głownie szelki )a Broń to inna broszka ( M16A1 Colt commando XM 177A2 , M60 , M79 Blooper ) ;) Ps systemy oporządzeniowe często były mieszane ze sobą ;)

• 2 weeks later...
Posted (edited)

Jak już jesteśmy przy pasach nośnych - ja wolę czternastki od szesnastek i właśnie do mojej młódki szukam pasa. Czy skórzana replika pasa z Garanda jest w miarę OK?

Napewno będzie pasować .Pas nośny do M16/M14 z okresy Wietnamu ( Oliwkowy Bawełniany ) powstał z myślą o Garandzie , więc wszystkie mają takie same mocowania :icon_wink: , . Skórzane nie były raczej używane w Wietnamie ( Spotykano je czasami u południowowietnamskich jednostek ARVN i CIDG )

Siemanko wszystkim.

Co o tym sądzicie?

1

2

Nieźle :D

Edited by Milosz1999
  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted

Witam, przepraszam, że post pod postem, ale mam pytanie, które nie jest związane z poprzednim wątkiem. Od jakiegoś czasu zbieram elementy do stylizacji na żołnierza z okresu w/w konfliktu. Dotychczas jednak były to rzeczy używane w wielu jednostkach (TCU, M16, Ka-bar, hełm M1, LAW, i kilka części oporządzenia M67), a chciałbym ukierunkować swoją stylizację w jakieś konkretne odziały. Myślałem o USMC w latach `67-`69 i tutaj pojawia się moje pytanie: czy chłopaki z korpusu używały szelek (i innych elementów oporządzenia) M56/M67, czy tylko takich: http://www.vietnamge...it.aspx?kit=586 ? Dodam tylko, że nie zależy mi na reko, lecz jedynie stylizacji.

Posted
Dotychczas jednak były to rzeczy używane w wielu jednostkach (TCU, M16, Ka-bar, hełm M1, LAW, i kilka części oporządzenia M67)

W bardzo wielu. Właściwie prawie we wszystkich.

67-69 to pół pobytu USMC w tym kraju. Gwarantuję ci, że pomiędzy tym, co nosili w 67 i 69 są ogromne rozbieżności. No, może oprócz hełmu i kamizelki.

Weź się lepiej za jakąkolwiek dywizję Army, będziesz wyglądał na pewno bliżej czegokolwiek co istniało w rzeczywistości.

• 2 weeks later...
Posted

Czy ktoś jest w stanie przedstawić kit-list Animal Mother'a z FMJ?

Zaznaczam, że nie wszystko musi być oryginalne (ale jak najbardziej może), chodzi o stylizację, nie reko :wink:

P.S. Nie, nie napaliłem się na to po obejrzeniu FMJ :smile: Chodzi mi to po głowie już od dawna, a że chwilowo są na to środki... :wink:

Posted

No raczej :smile:

Konkretnie chodzi mi o loadout z tego fragmentu (od 1:20):

http://www.youtube.com/watch?v=iH5R4tgGdDk

Z rzeczy które wiem / próbowałem zgadnąć:

M60 :icon_mrgreen: + taśmy amunicyjne

Hełm M1 + pokrowiec + guma z dętki?

Kamizelka - M55 czy M69?

Jakie oporządzenie na kamizelce?

Kabar na ramieniu

Manierka (jaka dokładnie?)

Pas M56?

Buttpack

Spodnie TCU?

Buty Jungle?

Jeżeli ktoś będzie w stanie zweryfikować, coś podpowiedzieć, będę wdzięczny :wink:

Posted

Ale serio?

To, co on ma na sobie ma niewiele wspólnego z USMC a tym bardziej z tym, co nosili w Hue.

Buty w tym filmie to tylko i wyłącznie buty USMC z lat 80-tych i brytyjskie wojskowe, kamizelki to armijne M69. Oporządzenie M56.

Ten cały fim (nie ujmując nic klimatowi i fabule) wygląda jak airsoftowa stylizacja.

Posted

Tak jak pisałem, chodzi mi tylko i wyłącznie o stylizację. Jeżeli będzie ona oparta na wyposażeniu z epoki to tym lepiej.

Nie musi to być jota w jotę to, co Baldwin ma na sobie. Chodzi o klimat, a nie tworzenie dokładnej kopii :wink:

• 2 weeks later...