Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Czesc!

Moze ktos z kolegów wie jakie buty maja polscy zołnierze w iraku ?

Nie moge znaleźćtakiej informacji nigdzie :wink:

Zdecyduj się czy używasz polskich znaków czy nie...

Posted

Tak jak kolega Camillus zaznaczył na standardowym wyposażeniu na kartę mundurową dostają protectory jednak widziałem i takich co w kupczakach (masochiści) biegali. Mimo wszystko jeśli chodzi o buty to sprawa wygląda tak iż każdy ma wolną rękę - byle by odpowiadała wysokość buta i paru innym standardom.

Posted

Mimo wszystko jeśli chodzi o buty to sprawa wygląda tak iż każdy ma wolną rękę - byle by odpowiadała wysokość buta i paru innym standardom.

A na jakiej niby podstawie tak twierdzisz?

Posted

Dostają dwie pary obuwia. Na lato pustynne zamszowe buty (pierwotnie robione przez Protektora), na zime buty wz. 928A (pierwotnie robione przez Kupczak Products).

U wyższego dowódctwa można zaobserwować np. pustynne buty firmy Kupczak (gen. Bieniek takie nosił), cześć żołnierzy dostała na testy buty pustynne Arlenu (II zmiana).

To tyle co wiem.

Posted (edited)

A na jakiej niby podstawie tak twierdzisz?

Na podstawie szerokich znajomości w Wojsku Polskim ;-)

Nie zabrania się korzystania z butów które odpowiadają narzuconym standardom. Nie mówie tutaj o wojsku "koszarowym" tylko o ludziach którzy jeżdżą na misje zagraniczne.

PS

Oczywiscie za takie niestandardówki płacą z własnej kieszeni. A GROM ma w dużej mierze refundowane a nawet w pelni opłacane przez rząd zakupy...

Edited by szmerglu
Posted

Na podstawie szerokich znajomości w Wojsku Polskim ;-)

Aha... no toś mi ćwieka zabił...

Nie zabrania się korzystania z butów które odpowiadają narzuconym standardom. Nie mówie tutaj o wojsku "koszarowym" tylko o ludziach którzy jeżdżą na misje zagraniczne.

Mister, to, że ktoś przymyka oko na łamanie przepisów ubiorczych, nie oznacza, że jest to dozowlone. Żeby było jasne - jestem zdania, że powinna być pewna dowolność w doborze oporządzenia, butów czy wyposażenia dodatkowego, ale póki co przepisy ubiorccze, obowiązujące w WP mówią:

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA OBRONY NARODOWEJ

z dnia 14 grudnia 2004 r.

w sprawie wzorów, noszenia umundurowania, odznak i oznak wojskowych oraz uzbrojenia przez żołnierzy w czynnej służbie wojskowej

Rozdział 3

Szczegółowe zasady noszenia umundurowania

§ 18. Żołnierze noszą tylko przedmioty zaopatrzenia mundurowego otrzymane z organu zaopatrującego, które zostały wyprodukowane zgodnie z zatwierdzonymi wzorami i dokumentacją techniczno-technologiczną.(Dz. U. z dnia 13 stycznia 2005 r.)

A GROM ma w dużej mierze refundowane a nawet w pelni opłacane przez rząd zakupy...

Powiedzmy. Nie dotyczy to raczej umundurowania, a sprzętu dodatkowego, który używają podczas szkolenia narciarskiego, górskiego czy wodnego (na przykład turystyczne kurtki goretexowe). Poza tym w GROM obowiązują co nieco inne przepisy niż w armii.

Posted

Królik oczywiście moja wcześniejsza wypowiedź miała na celu przedstawienia właśnie tego "przymykania oka"- jeśli wyraziłem się mało precyzyjnie to przepraszam za zamieszanie.

"gówno ale równo" ;) - już dawno powinno się zapomnieć o tym tekście i tak jak mówisz znowelizować tą ustawę która tak naprawdę działa tylko w "Z"etce i na terenie koszar