Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Jeśli chodzi o bezpiecznik w PTW, to jest on chyba coś felerny. Bo Widowm nie jesteś pierwszy komu sie spalił. Pamiętam jak Konar z asgshopu też miał z nim problem. Też sie spalił. Moze by tak zaraz na początku wymieniać go na większy?

• Replies 627
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Czy jest ktoś , kto używa cylindra słabsze od m150 (dokladniej chodzi mi o m110) na baterii 12V? Na zagranicznym forach bardzo przed tym przestrzegają , ze rof za duzy i mieli kulki. Czy ktos ma juz doswiadczenia z taką konfiguracją?

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Posted

Nie znalazłem nigdzie informacji: jakie są faktycznie różnice pomiędzy PTW MAZ, a zwykłym PTW (które w standardzie jest z cylindrem M90), prócz tych że:

• do wersji zwykłej nie można wsadzić cylindra M150
  • jakieś zębatki w gearbox-sie zwykłego PTW są wykonane z magnezu, a w MAX-sie wszystkie są stalowe

Rozważam zakup PTW i nie potrzebuję do szczęścia 500 fpsów, a nie chcę płacić ponad 4 tysięcy za coś co nie do końca będzie solidne i co będę musiał za jakiś czas naprawiać (a części zamienne do PTW nie są zbyt łatwo osiągalne i nie należą do najtańszych

Wolałbym dołożyć i kupić dodatkowy cylinder i skorzystać z największej zalety PTW czyli możliwości błyskawicznego dostosowania ilości FPS-ów do rodzaju rozgrywki.

Proszę więc posiadaczy Systema PTW o podzielenie się swoimi uwagami.

Dzięki!

Posted

Witam. Z tego co wiem , asgshop może wyrazi zgodę na zakup wersji max odrazu z innym cylindrem (niekoniecznie czerwonym).Więc 500 fps nie musi być koniecznie ;)

Ogolnie trudno podzielić się uwagami bo wszystko już zostało opisane w recenzjach / różnych wątkach. Ja od siebie moge dodać , że mam problem z magazynkami. Najchętniej wywalilbym je przez okno i stosował zwykle aegowe. Albo mi sie klinują skrzydełka trzymajace kulki i wyjmujac maga mam fontanne kulek , albo cos nie chca podawać i puste strzaly z PTW padają. A w najgorszych momentach to kulka nie jest wciskana do końca do komory i jest ścinana przez dysze i wypadają same flaki które potem prowadza prosto do zacinki. W mojej broni problem jest o tyle częsty ze mam pewien brak zaufania do niej. Scenariusz wyglada z reguły tak:

-Strzelam , kulka rozpada sie na kawałki

-Dalej nic nie poleci bo resztki kulki skutecznie uniemożliwiaja strzelanie

-Wyjmuje magazynek , robi się fontanna - wszystkie kulki na ziemie

-"zmuszam" PTW do paru strzalów na pusto celem przedmuchania syfu

-Wkladam nowy magazynek.

-Modle sie , żeby się nie powtórzylo

Zaznaczam ze czyscilem magi , poszerzalem odrobine otworki w "uszkach" magów ale nadal problem sporadycznie , bo sporadycznie ale wystepuje. Kupie niedlugo niebieski cylinder i 9.6V batke oraz 3 maga. Jak sie okaze ze na zupelnie innej konfiguracji problem nie przejdzie to chyba rozwale tą bron o beton.

Pozdrawiam

Posted

W PTW nie ma czegos takiego jak "wytrzyma-nie wytrzyma". Nie ma "wzmocnionych czesci". Jest standard ktory nie wtrzyma praktycznie niczego i jest MAX ktory wtyrzyma praktycznie wszystko. MAX ma czerwony zespol cylindra i tloka, co o czyms swiadczy. Standard przy czerwonym sie prwdopodobnie wysypie. Generalnie nie po to placisz ponad 5 tysiecy PLN za wersje MAX zeby sie martwic "czy ma wzmocnione czesci".

@ Kaz0r - rispekt. W przeciwienstwie do innych na tym forum nie bales sie przyznac, ze bron za 5 kafli ma wady. I to spore jak widac.

Posted

Dzięki za uwagę o magach. Pierwszy minus dla systemy.

Natomiast stwierdzenie, że standard nie wytrzyma praktycznie niczego mnie nie przekonuje - producent przewiduje do niego cylindry od M90 do M130 czyli maksymalnie 430 fpsów. To nie jest nic.

Interesuje mnie jak to chodzi w "praniu" - czy nie ujawniają się jakieś słabe elementy, jakieś niedociągnięcia wStandardzie przy użytkowaniu np M130.

Posted

Słabym elementem PTW jest też bezpiecznik. Lubi się szybko spalić i to w najmniej oczekiwanym momencie :/ Byłem świadkiem 3 takich przypadków. Najlepiej zaraz go na początku wymienić żeby nie mieć przykrej niespodzianki. Tam są bezpieczniki typu samochodowego.

Posted

Ja od siebie moge dodać , że mam problem z magazynkami. Najchętniej wywalilbym je przez okno i stosował zwykle aegowe. Albo mi sie klinują skrzydełka trzymajace kulki i wyjmujac maga mam fontanne kulek , albo cos nie chca podawać i puste strzaly z PTW padają. A w najgorszych momentach to kulka nie jest wciskana do końca do komory i jest ścinana przez dysze i wypadają same flaki które potem prowadza prosto do zacinki. W mojej broni problem jest o tyle częsty ze mam pewien brak zaufania do niej. Scenariusz wyglada z reguły tak:

-Strzelam , kulka rozpada sie na kawałki

-Dalej nic nie poleci bo resztki kulki skutecznie uniemożliwiaja strzelanie

-Wyjmuje magazynek , robi się fontanna - wszystkie kulki na ziemie

-"zmuszam" PTW do paru strzalów na pusto celem przedmuchania syfu

-Wkladam nowy magazynek.

-Modle sie , żeby się nie powtórzylo

Zaznaczam ze czyscilem magi , poszerzalem odrobine otworki w "uszkach" magów ale nadal problem sporadycznie , bo sporadycznie ale wystepuje. Kupie niedlugo niebieski cylinder i 9.6V batke oraz 3 maga. Jak sie okaze ze na zupelnie innej konfiguracji problem nie przejdzie to chyba rozwale tą bron o beton.

Pozdrawiam

Po prostu masz zabrudzony magazynek :)

Stąd wszystkie problemy.

Musisz wybić piny z maga i rozebrać go. Następnie dobrze przeczyścić i przesmarować. Jak to zrobisz to wszystko wróci do normy.

(Jak nazbiera się syfu w magazynkach do AEG to też są problemy.)

Słabym elementem PTW jest też bezpiecznik. Lubi się szybko spalić i to w najmniej oczekiwanym momencie :/ Byłem świadkiem 3 takich przypadków. Najlepiej zaraz go na początku wymienić żeby nie mieć przykrej niespodzianki. Tam są bezpieczniki typu samochodowego.

Nie do końca to prawda Arczi :)

Zazwyczaj bezpiecznik lubi się spalić nowicjuszom, którzy nie do końca potrafią jeszcze wyczaić kiedy kończy się bateria.

Tak jak to miało miejsce w Tomaszowie ;) na słynnym skrzyżowaniu... He he he

(Pewnie o tej sytuacji wspominasz)

PTW reaguje trochę inaczej niż normalny AEG na brak prądu i naciskanie wtedy spustu powoduje przepalenie bezpiecznika.

Identycznie jak w normalnych AEG przy słabej baterii.

Posted
PTW reaguje trochę inaczej niż normalny AEG na brak prądu i naciskanie wtedy spustu powoduje przepalenie bezpiecznika.

Identycznie jak w normalnych AEG przy słabej baterii.

Zgibułem się - reaguje inaczej, lecz identycznie?

Ja na swoją PTW nadal czekam...

Posted

Chodzi o to, że jak w normalnym AEG masz wyczerpaną baterię i naciskasz na spust to bezpiecznik też się przepali.

A objawy wyczerpania baterii w PTW nie są do końca takie jak w AEG.

Czasami brzmi to jak ślizganie się zębatek lub cofanie się.

Posted

Już wiem o co chodzi - z autopsji. Włożyłem batkę i sądziłem, że GB padł, albo coś...

Mam takie techniczne pytanie. Przy kolbie, tam gdzie wchodzi bateria sa niby dwie uszczelki ( po obu stronach ) Liche to jak diabli i ledwo sie toto trzyma - jedna wypadla samoczynnie, przy ruszeniu kolbą. Czy nie lepiej je poprostu zostawić w domu?

• 2 weeks later...
Posted

Uzywam 1600 Sanyo, orginalnej z systemy. Posiadam dwie takie. 1 starczyła na 9 magów po ok 100 kulek.

Problem jest z magami - single jest fajowy, bo strzela diabelnie prędko - zero opÓznienia - jednak jak sie stawia ogień zaporowy to 2 magi to mało...

Musze dokupic ze dwa jeszcze...

Posted

Magazynków akurat mam dość (6), ale za to problem z baterią, te fabryczne mają strasznie małą pojemność, cały czas kombinuję co by tu pasowało o większej pojemności

• 3 weeks later...
Posted

;-)

w sumie tak, ale w czasie strzelanki, nie chce mi się odliczać 30 kulek na kazdy magazynek - po prostu ładujesz tyle ile wlezie, a nie liczysz...

skoro PROFESSIONAL to czemu 120 kulek?

PS. zaczynam urabiać żonę ;-)

Posted

no to skoro wolisz wydawać dodatkowe pieniądze ;] niż odliczyć głupie 30 kulek ;) to masz racje.

Widzę, że użytkownicy PTW maja w gruncie rzeczy sporo z nią problemów

• 3 weeks later...
  • 3 weeks later...