Yahalom Posted March 2, 2008 Author Report Posted March 2, 2008 (edited) Zamówienia na maila wysyłać tak? Ile czekaliście na wykonanie zamówienia? No i czy robią w polskim systemie? Edited March 2, 2008 by Arafat (KSK) Quote
Catch22 Posted March 2, 2008 Report Posted March 2, 2008 "Robią" w MOLLE (25x38). Czekać trzeba będzie długo bo produkcja jest niewielka a zamówień sporo. Ogólnie powiem że marzec jest już dosyć mocno obłożony. Obecnie większość rzeczy to specjalistyczny custom zamawiany i omawiany że tak powiem oko w oko. Na stronie nie ma w tej chwili chyba nawet 10% rzeczy które powstają na zamówienia - zarówno projektów oryginalnych, jak również rozwinięć znanych wzorów. CROM jest moim zdaniem (obok kolegi HR) najestetyczniej i najlepiej szyjącą rodzimą "marką". Jeżeli przedsięwzięcie się rozwinie (importowane z US taśmy i klamry) to będzie ciekawie. Wiem co mówię. Quote
DrZeRT Posted March 2, 2008 Report Posted March 2, 2008 Brzmi elitarnie... ersoftowcy się będą zabijać o ten szpej ;P. No to moje szelki oddalają się dość mocno w przyszłość... Quote
knopers Posted March 2, 2008 Report Posted March 2, 2008 Catch orientujesz się może czy CROM ma w standardowej produkcji jakieś modele zintegrowanych kamizelek? Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam Knopers Quote
Szaszłyk Posted March 2, 2008 Report Posted March 2, 2008 A nie możesz Stefan, zapytać się bezpośrednio w Cromie czy po prostu Ci się nie chce? Quote
Królik Posted March 2, 2008 Report Posted March 2, 2008 Obiecane fotki. Zestaw I linii - pas z komfortpadem, ładownica na 3 magazynki do krótkiej, dump, utility pouch, apteczka. Mam jeszcze pokrowiec na toola, ale na pasku przy spodniach. Kabura i szelki nie są od Cromy. ;) Widok ogólny. Dump. Wlot dumpa - ściągny dwoma cordami. Dump po zwinięciu. Ładownica na 3 magi do krótkiej. Ładownica po otwarciu. Klapa jest na rzepa, więc można zdjąć, tworząc ładownicę "szybką". Magazynek jest utrzymywany gumą. Utility pouch. Apteczka. Mocowana na panelu z rzepem, łatwa do zerwania, zabezpieczona dodatowym paskiem z fastexem. Quote
Ohtar Posted March 2, 2008 Report Posted March 2, 2008 Fajny ten patent z apteczką na rzepie. Czegoś takiego szukałem. Zdaje się, że kolejna firma będzie miała sporo zamówień od airsoftowców. Dzięki Królikowi i Catchowi. Ale jeśli to taki dobry sprzęt, to nie widzę w tym niczego zdrożnego. Quote
Catch22 Posted March 3, 2008 Report Posted March 3, 2008 (edited) Hehehe jedyny problem w tym że my trochę widzimy coś w tym zdrożnego. Wreszcie mamy kogoś kto robi tak jak być powinno - przeszywa podwójnie tam gdzie powinno być podwójnie, poczwórnie tam gdzie powinno być poczwórnie i poszóstnie tam gdzie powino być poszóstnie. Takich firm w ameryce jest 15 w Polsce jedna... i tak łatwo wam jej nie oddamy. ;-) A co do pytania Knopersa: CROM jest póki co maleńką firmą custom - jej siłą jest to że to co powstaje jest dokładnie takie jak ma być a nie inne. Kamizelki zintegrowane są na 1500 miejscu priorytetów. Najpierw kieszenie, ładownice itepe - może plate carriery. Edited March 3, 2008 by Catch22 Quote
cavtan Posted March 3, 2008 Report Posted March 3, 2008 Fajny ten patent z apteczką na rzepie. Czegoś takiego szukałem. Patent nie ich, ale faktycznie fajny... Quote
Catch22 Posted March 3, 2008 Report Posted March 3, 2008 Zrywane IFAKi proponował i ATS i Diamondback (chociaż ten akurat działał bardziej jak system QR), robi też Janysport - rozwiązanie jest na tyle ciekawe że też chcieliśmy spróbować - i Królik został... królikiem doświadczalnym. Działa dobrze zarówno na pasie jak i na kamizelce. Utility pouch jest oparta bezpośrednio na sprawdzonym wzorze SOE. Quote
Szaszłyk Posted March 6, 2008 Report Posted March 6, 2008 [Prywatne sprawy proszę poruszać poza forum...] Quote
krogul Posted March 17, 2008 Report Posted March 17, 2008 Czy ta apteczka ma jakąś nazwę? (Nie napisze do sklepu przecież, że proszę o taką co Królik na WMASG'u pokazał ;-) ) Quote
Catch22 Posted March 17, 2008 Report Posted March 17, 2008 Właśnie tak napisz. Że chcesz taką zrywaną apteczkę co kolega Królik jej zdjęcie wkleił na internetowym forum ;-) Quote
krogul Posted March 17, 2008 Report Posted March 17, 2008 Ale ja serio pytam , Krynico Mądrości ;-) Quote
javelin Posted March 17, 2008 Report Posted March 17, 2008 Podejrzewam, ze Catch odpowiadał dość serio :) Może to brzmieć śmiesznie (bo tak brzmi), ale jeśli tak napiszesz to będą pewnie wiedzieli o co Ci chodzi :D Quote
Królik Posted March 18, 2008 Report Posted March 18, 2008 Ale ja serio pytam , Krynico Mądrości ;-) A on serio mówi. Kaśka wie co dla mnie szyła. Zwłaszcza, że to był pierwszy egzemplarz, by nie rzec - prototyp. Heh, będą jaja, jak do apteczki przylgnie przedrostek "królicza". :wink: Quote
Catch22 Posted March 18, 2008 Report Posted March 18, 2008 Heh dziwniejsze nazwy się pojawiały. Uprzedzam tylko że układ wewnętrznych kieszeni i gum jest w tej chwili umowny i jak to zwykle bywa z apteczkami - powinien być przystosowany do konkretnych medykamentów przenoszonych w apteczce. Warto wiedzieć czego się chce. W tym modelu bez problemu mieściła się w środku zawartość standardowego amerykańskiego, armijnego IFAKa + zostawało jeszcze miejsce na np. quickclota. Ale to nie jest model jedyny i ostateczny - np. taki Ventylator chciał żeby dodać wewnątrz rolowaną/wypinaną. kieszeń w rodzaju tej znanej z apteczek Janysportu. Także to nie jest wzór dany raz na wieki. Quote
dawid_o Posted April 4, 2008 Report Posted April 4, 2008 Chciałbym złożyć beltkit od podstaw i pytanie czy Crom by się tego podjął, zależy m na szelkach mocowanych w 6 punktach i ładownicach pudełkowych do AK z bocznymi kieszeniami na granaty, coś na wzór tych firmy SPOSN z oporządzenia smiersz. Quote
Catch22 Posted April 4, 2008 Report Posted April 4, 2008 SMersz to w sumie takie rosyjskie PLCE, nie bardzo jest to sens wiernie kopiować, bo technologicznie jest na poziomie późnych lat 80. Ale do rzeczy - w tej chwili jest parę prototypów nowego modułowego beltkitu, który rzeczywisćie mógłby służyć za podstawę do takiego oporządzenia - profilowany pas modułowy, 6 punktowy system nośny z mocnymi, modułowymi szelkami. Jeśli ci się nie spieszy jakoś niesamowicie to postaram się pod koniec miesiąca zaprezentować toto publiczności. Oczywisćie konkretna konfiguracja i rodzaj kieszeni to już sprawa indywidualnych potrzeb, ale po to jest system modułowy. Quote
dawid_o Posted April 5, 2008 Report Posted April 5, 2008 Witam, w takim razie poczekam na projekty tego cuda, szkoda że tak późno bo mam już termin szycia zaklepany na 15 kwietnia :/ co do kopiowania smiersza to chodziło mi o rozwiązanie z ładownicami, po prostu duże pudełkowe z kieszeniami na granaty byłyby akurat tym co potrzebuje.... A tak swoją drogą to w polsce nie bardzo można kupić dobry beltkit te z Miwo nie odpowiadają mi przez mocowanie szelek a sztywne pasy z comfortpadem na dłuższe patrole leśne to mało wygodne rozwiązanie. Quote
Bren Posted April 7, 2008 Report Posted April 7, 2008 Kurcze czytam po innych wątkach Crom, Crom i zastanwaim się co to jest. A teraz już wiem :) Czy Crom planuje jakies male plecaczki (20-25l)? Bo może bym poczekał i tego MiwoL nie kupował. Macie jakiegoś linka do tego "SPOSN - oporządzenia smiersz", bo nie mogę przez google namierzyć. Quote
kazik_ Posted April 7, 2008 Report Posted April 7, 2008 http://rus.mil.pl/forum/discussion/434/smersz-sposn/#Item_1 Quote
Recommended Posts