Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 627
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Chciałbym zacząć od przedstawienia linków do sprzętu (munduru), o którym chce pisać. Oto linki (obyście na ocznie zobaczyli jak to wygląda) : http://www.e-militaria.pl...-helikon-nowosc spodnie oraz bluza http://www.e-militaria.pl...camogrom-nowosc

Więc tak, jako, że jest to nowość w Krakowie z moich informacji wynika, że jest tego kilka sztuk nie więcej niż 5 (!?). Tkanina jak w opisie na stronach nie chcę się o tym rozpisywać. Ale jest bardzo mocna i wytrzymała w dotyku przypomina Codure.

Zalety:

- Wytrzymałość materiału.

- Łatwość w eksploatacji tj. czyszczeniu i noszeniu (nie szeleści).

- Bluza ma rękawy mundurowe, a jej główna część jest to termoaktywna tkanina, (co chyba ważne jest).

- Odczepianie ze spodni jak i z bluzy ochraniaczy (są na rzepie).

- Możliwość traktowania spodni jako „narzutki” na inne są one rozsuwane na zamku plastikowy na całej długości nogawki.

- Rozpięcie nogawki niżej i opuszczenia spodni na buty swoisty „stop tup”, oczywiście nogawki można też upchnąć do spodni. Nie szeleszczą, co chyba ważne jest.

- Zabezpieczone kieszonki poziome w okolicach krocza Np. na magazynek do pistoletu, batonik lub coś innego wąskiego.

- Rzepy na bluzie do zaczepienia naszywek (w tym wypadku na rzepek).

- Kamuflaż, który na nasze warunki leśne jest całkiem znośny i w zimie chyba też będzie dobry.

- Bluza posiada dwie kieszeni na rękawie, do których można schować papierosy magazynek do „emki” lub telefon komórkowy.

- Stójka w kołnierzu, przez co nie trzeba nosić chusty lub szalika

- Rękawy w bluzie są rozpinane prawie do łokcia, a na nadgarstku możne regulować szerokość za pomocą rzepa.

A teraz by nie było zbyt hura optymistycznie WADY :

- CENA (! !)

- Brak większej ilości kieszeni w spodniach są tylko, 4 (z czego dwie wąskie).

-, Aby schować łapki trzeba rozpiąć spodnie od góry i wsunąć je do rozsuniętego zamka od nogawek (zamek jest otwierany w obie strony).

- Pozostawianie małej ilości miejsca na pasie Np. do podpięcia manierki (szlufki są bardzo szerokie).

- Ostatnią, jaką zauważyłem (poza zgadywanka…) jest trudność w dostępie do oporządzenia w takim samym kamuflażu.

Zapewne główną wadą jest cena, ale niestety jak się pojawi coś nowego to z reguły jest drogie, ale miejmy nadzieję, że kiedyś nastąpi jej obniżka takowej. Więcej plusów i minusów nie stwierdziłem, ale jak się pojawią to na pewno pojawią to je opisze.

Kamuflaż ten jest używany przez firmę BlackWater oraz pewne jednostki U.S. w Afganistanie. Ta informacja ostatnia dla tych, którzy chcą się czegoś dowiedzieć, kto tego używa.

Posted
bardzo mocna i wytrzymała w dotyku przypomina Codure.

Toż to zwykły NYCO...

Nie szeleszczą, co chyba ważne jest.

Dziwnym nie jest przy tym materiale

- Pozostawianie małej ilości miejsca na pasie Np. do podpięcia manierki (szlufki są bardzo szerokie).

A kto nosi manierki na pasku w spodniach? To są szlufki na rigger albo rescue belt.

Ostatnią, jaką zauważyłem (poza zgadywanka…) jest trudność w dostępie do oporządzenia w takim samym kamuflażu.

Hmmm, Eagle, LBT, Tactical Tailor i wiele innych firm robi z Multicam'u.

Kamuflaż ten jest używany przez firmę BlackWater oraz pewne jednostki U.S. w Afganistanie

Nie. Oni noszą Multicam a to jest Camogrom.

Posted (edited)

Jasne Mi chodziło Mi ogólnie o multicama. A CAMOGROM niestety jest chwytem komercyjnym. Tylko chyba R. Polko do jakiegoś zdjęcia miał multicama Dzięki za pomoc w poszukiwaniu oporzędzenia. Co do manierki to Ja tak nosze :)

Edited by Laos
Posted

Jasne Mi chodziło Mi ogólnie o multicama. A CAMOGROM niestety jest chwytem komercyjnym. Tylko chyba R. Polko do jakiegoś zdjęcia miał multicama Dzięki za pomoc w poszukiwaniu oporzędzenia. Co do manierki to Ja tak nosze :)

Megalomania?

Posted

Jakieś fotki, Laos? :) Było już chyba w tym temacie albo podobnym - Suezu używa GROM, BOR, CBŚ.

Multicamu np. DEA.

W Polsce w MultiCam mogliśmy zobaczyć np. Straż Graniczną.

A w juesej także omfg D3lt4 oraz widziałem zdjęcia PJów w MC.

Posted

W innym temacie ktoś pisał że oryginalna cordura Crye jest bliższa kolorystycznie camogromowi niż np MC Truspeca lub Proppera. Wiec wszystko co szyte jest z takiej powinno być ok. Np Condor zdaje sie robi z cordury MC.

Posted

Wuki sugeruje się tabelką z oporzadzeniem w MC u gunsmoke'a gdzie ejst ewidentnie czapeczka condora i pisze:

WSZYSTKIE PRODUKTY W TEJ TABELCE WYKONANE SĄ Z ORYGINALNEJ CORDURY OD

WSZYSTKIE CZĘŚCI TEGO WYPOSAŻENIA TAKTYCZNEGO POSIADAJĄ LICENCJONOWANE METKI CP

Posted (edited)

Mundur o którym piszecie jest dostępny za dużo mniejsze pieniądze na ebaybanned, i wcale nie wierzę że jest to jakiś camogrom, tylko w chinach różne metki do tego przysyłają, ale żeby za 500 zł zdzierać to już lekka przesada.

EDIT: nie spojrzałem na cenę bluzy :P przepraszam.

Edited by Kosmo
Posted

Nawet pomijając cenę, krój jest inny. Poza tym helikonowski multi ma wprasowane/nadrukowane loga camogrom.

Mogą to szyć równie dobrze w fabryce Proppera albo Mil-teca - ale to jest co innego.

• 4 weeks later...
Posted (edited)

Ciekawe jaką będą się cieszyć popularnością, skoro używki oryginałów w bdb stanie można dorwać za połowę ceny helikona, a nówki w podobnej cenie.

Edited by aciepk
Posted

Apropos panowie jak jestesmy przy ACU to od razu zapytam jak dobierać rozmiar ACU. Bluze RAID Woodland noszę przy wzroscie 180 cm XL Long i jest co prawda odrobinę za dluga ale za to wygodniejsza po wpuszczeniu w spodnie niż XL Regular. Jakbym kupował bluzę w kroju ACU to moge spokojnie kupić juz Regular czy lepiej nzowu Longa jak wpuszczam bluze w spodnie? Wiem że pytanie może dość dziwne ale nie wiem jak na długość bluzy wpływają zmiany w kroju.