Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Szanowni Panowie (i Panie) w dniu dzisiejszym nastąpiło pewne zdarzenie, które spowodowało u mnie chęć podzielenia sie z wszystkimi pasjonatami asg o profilu snajper wrażeniami i ostrzeżeniem. A wiec, dzisiaj podczas rozgrywania scenariusza byłem ubrany w ghille. Jest ono zrobione wg własnego pomysłu i zdaje egzamin na "polu walki". W przerwie rozgrywki podjąłem się przygotowania ciepłego napoju i (dureń ze mnie) nie zdjąłem z siebie ghille, podchodząc do otwartego ognia. Chwila nieuwagi i......zapaliłem się!!!!! Cholernie szybko płomienie objęły całe plecy i nogi. Tylko dzięki moim kolegom z grupy mogę napisać te słowa. Ugasili mnie piaskiem. Nie wiem co by było gdybym zapalił się w lesie od ogniska, lub od zapałki, zapalniczki podczas zapalania papierosa. Wolę nie myśleć nawet o tym........ Skończyło się na poparzeniach drugiego stopnia łydek i pośladka bez konieczności interwencji medycznej. Mój syn poparzył sobie twarz, a Wojtek dłonie ( na szczęście obaj także niegroźnie - dzięki stwórcy!)

Teraz wiem , że nasze ghille MUSZĄ być zaimpregnowane przed działaniem ognia, muszą posiadać system szybkiego zdejmowania ghille w sytuacjach awaryjnych.

Wiem, że nikt z nas nie przewiduje takich "przygód" podczas rozgrywek, jednak życie na mim przykładzie pokazało, że tacy durnie jak ja się zdarzają i zapewne nie jestem sam w tym swobodnym podejściu do bezpieczeństwa osobistego podczas rozgrywek. Ilu z Was panowie pali papierosy na strzelankach będąc ubranym w ghille, a ilu z Was zdejmuje maskowanie podczas tej czynności? Mój przykład powinien Wam wystarczyć!!!!

Od dzisiaj mój zegar bije na nowo.............

Tą drogą chce jeszcze raz podziękować mojemu synowi Sebastianowi Stoleckiemu, Wojtkowi Zakrzewskiemu z Pruszcza Gdańskiego, Jackowi,"Bonifacemu", Piotrkowi"Jagdttigerowi" za uratowanie mi życia.

Posted

Już robię! Kamuflaż ten sam ...konstrukcja już udoskonalona. Jednym ruchem mogę zdjąć z siebie wszystko. Teraz tylko impregnacja.....wie ktoś czym to zrobić?

Posted

Jest dużo środków do impregnacji przeciwogniowej drewna ale nie wiem czy można by było użyć tego na materiale :???:

Jednym z wyjść jest także to, że jest dużo firm które zajmują się impregnacją przeciwogniową tkanin i materiałów ale czy podjęli by się zaimpregnować ghille i ile by to kosztowało? :roll: Nie wiem. :???:

Posted (edited)

Potwierdzam. Juta momentalnie zajmuje się ogniem :???: Wczoraj w przerwie podczas manewrów wchodząc do budynku zauważyłem że mój kapelusz się pali. Pewien inteligent zaczął się bawić w koktajle Mołotowa, no a że wyobraźni co niektórzy nie mają to nie pomyślał jak to może się skończyć :wink: Kapelusz nadal spoko wygląda mimo czarnych końcówek gdzieniegdzie :wink: Radze trzymać się z dala od kumpli którzy palą podczas manewrów (szczególnie od tych którzy mocno gestykulują podczas rozmowy) :mrgreen:. Pozdro

Edited by martinez0123
Posted

Impregnat do drewna śmieerdzi. Nie polecam, z kolegą coś niedawno malowaliśmy i po 2 godzinach malowania strasznie bolała mnie głowa.

Posted

Ronin masz u mnie duuuuuże piwo! :) Drogie to, ale dla mnie bezcenne :) Zamawiam w czerwcu, ktoś się podłącza? Jedne koszty przesyłki dzielone na......ileś tam osób.

Posted

Wg. mnie to przy liściach i brązowych odcieniach ściółki w lesie będzie to wyglądac jak wielka plama,ale juz pod krzakami itp już daje rade :) Czy ktoś to kupil moze i ma fotki własne?

Posted

Ja po powrocie do Polski(za jakies 3 miesiace) mam zamiar jechac nad morze. Po drodze zahacze Szczecin i chce to zobaczyc na zywo. Chyba, ze ktos ze Szczecina sie szybciej wypowie ;) Albo faktycznie moze ktos juz to kupil?

• 3 weeks later...
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...