AWR_sowiet Posted April 27, 2007 Report Posted April 27, 2007 Witam Powiem od razu że w temacie się kompletnie nie orientuję. Jak wygląda sprawa odzieży, i oporządzenia w wojsku polskim? Jest to regulowane prawnie? Są wytyczone jakieś wzory? Co jakby ktoś pojechał na poligon np. w oporządzeniu w panterke ale produkcji MIWO, który by się nie pokrywał z wojskowymi wzorami, ew. jakby ktoś chciał nosić w WP buty inne niż ten polski szmelc? pozdrawiam Quote
Samuraj Jack Posted April 27, 2007 Report Posted April 27, 2007 Yyy... Nie bardzo rozumiem. Jesili chodzi Ci o to, ze kazdy zołnierz sam sobie kupuje sprzet, to sie mylisz. ;) Owszem, sa wytyczne. Ale wiecej w tej sprawie nie wiem. :roll: P.S. Desanty czy inne to szmelc?? :wink: :roll: Quote
Królik Posted April 27, 2007 Report Posted April 27, 2007 Owszem, sa wytyczne. Ale wiecej w tej sprawie nie wiem. :roll: Hmmm... To po co pisać? A "wytyczne" nazywają się "Przepisy ubiorcze". P.S. Desanty czy inne to szmelc?? Tak. Desanty to szmelc jakich mało. Quote
Michal_g Posted April 27, 2007 Report Posted April 27, 2007 Dodam że zakupy butów za prywatne pieniądze żołnierzy są w "lepszych" jednostkach (np. 6 BDSz) wręcz normą, od lat. Quote
ORKAN_Hubert Posted April 27, 2007 Report Posted April 27, 2007 Wszystko zależy od dowódcy jednostki. Niektórzy pozwalają nosić własny sprzęt, inni nie. Oczywiście mówię o żołnierzach zawodowych. W ZSW nie masz co na to liczyć. Choć mój kolega podczas wyjazdu na poligon mógł wziąć własne buty i kamizelkę. Quote
Recommended Posts