Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• 1 month later...
Posted

Odświeżę temat.

Jestem ze Świdnika i wiem, że w naszych lasach grasują kłusownicy, co nie jest dla nas dobrą wiadomością. Jest jeden las(3ha), ale jest i o wiele wiekszy w którym co tydzień mamy strzelanki. Nie wiemy jak można by ,,walczyć" z kłusownikami?:>

• 1 month later...
Posted

To ja też odkopię.

Kiedyś zanim jeszcze wiedziałem co to ASG, "uprawialiśmy" z kolegami Survival. Znaleźliśmy podmokły teren z dużą ilością suchych drzew, gdzie pewien pan zakładał każdej zimy wnyki (te druciane, [ludzie często to zamiennie używają słów: wnyki, sidłami]).

Nie udało nam się go przyłapać na gorącym uczynku, więc za każdym razem gdy udawaliśmy się do lasu, to szliśmy przez ten podmokły teren i zbieraliśmy wnyki (co tydzień - dwa). Po trzech Zimach tracenia wnyków ten "Pan" zrezygnował z kłusownictwa ( przynajmniej w tych lasach w których ja bywam). Raz tylko znaleźliśmy na drzewie ślady drutu i szarpania się zwierzyny.

Od tamtej pory nie widziałem śladów kłusowania u nas. Wszystkie te wnyki

oddawaliśmy do nadleśnictwa, żeby mieć ciche pozwolenie na palenie ognisk w jesien i zimę.

Jak robić z sidłami nie wiem, ich szukanie może być niebezpieczne.

• 1 month later...
  • 5 months later...
Posted

I dlatego nie bylo kolacji....

Panowie prosze jesli jestescie na zlocie, to nalezy szanowac gospodarzy i nie niszczyc im zrodel dochodu oraz sposobow na wyzywienie rodzin i placzacych dzieci.Temat jest rudny i ciezki ale prosze o zrozumienie.

Posted

Witam

fakt temat ciężki ale Ci nie którzy co kradną to też dla "utrzymania"rodziny i to nie znaczy że Im można.

Fakt trzeba niszczyc wnyki i to dużo da.

Po wypowiedziach niektórych z was wrócił mi do głowy temat"znieczulicy społecznej"-jak kogoś leją na peronie i go okradają to najlepiej się odwrócic i udawac ze sie tego niewidzi, no ale niestety problem kłusownictwa isnieje.

Po drugie to mało który kłusownik ma broń ostrą i zawsze można mu (_(_) skopac :lol:

pozdr

Posted

Dziekuje za uwage i sugestie.

Nie nawidze emotek i uwazam je za infantylne, ale twoja uwga jest trafna.

Chciaz uwazam ze w tak powaznym temacie bylo to wrecz oczywiste.

A na koniec male pytanie, gdzie mozna nabyc podrecznik:

"Jak zostac klusownikiem w weekend..."

Posted

mnie sie wydaje ze byla drobiowa :mrgreen:

ale i tak wyapad prawie 150osob do tak malego lokalu pozostawi w moim umsle stala "skaze"

Co do klusownikow uwazam ze jest to temat dosc ciezki z wzgledow moralno materialnych. A mianowicie niektorzy rzeczywiscie wykonuja ta nielegalna czynnosc z potrzeby. Nie to zebym usprawiedliwial jednak... no wlasnie :|

Co do tych co robia to dla "zabawy - gobby" to .... (pare wolgarnych i brutalnych scen).

Wybaczcie za te skroty myslowe jednak mysle ze sa one zrozumiale dla wiekszosci. Dla mniejszosci : uwazam iz powinno sie tepic i niszczyc wszelkie przejawy klusownictwa jednak w nielicznych przypadkach jest to usprawiedliwonie...

Posted

Ale tutaj wchodzimy juz na tematy sytualcji materialno-polityczno-prawnej wspolmieszkancow naszego panstwa. A to jest temat ciezki bo faktycznie jesli ktos ma potrzeba strzekania do zwierzat ( a nie do ludzi) to zostaje mysliwym lub nawet selekcjonerem) i moze to robic legalnie i to nawet z pomoca. A osoba ktora to robi nielegalnie i z broni niewiadomego pochodzienia albo jest urodzinym debilem i uzalezniony od adranaliny ( ta opcje wykluczam) albo zostaje do tego zmuszony przez sytuacje. Pytanie co jest lepsze kradzierze i rozboje czy klusownictwo.

Ja jestem za zmiana prawa i pomocy dla takich biedych ludzi by nie zostali zmuszani przez istniejacy system polityczny do takich dzialan.

I na tym zamykam temat bo ASG powinno zostac apolityczne.

Posted

szmerglu napisał:

"... uwazam iz powinno sie tepic i niszczyc wszelkie przejawy klusownictwa jednak w nielicznych przypadkach jest to usprawiedliwonie... "

W jakich przypadkach?

Kłusownik stawiający sidła w lesie stwarza realne zagrożenie życia dla innych ludzi !!!

Takiego postępowania nie można usprawiedliwiać !!!!!

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...