Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Nie chce być wredny, ale najpierw poczytaj na czym polega zjawisko paralaksy a potem sie pytaj czy da sie tym celować 8-)

Posted

To jedna z wersji siatki celowniczej "ułatwiająca" ocenę odległości i przez to odkładanie poprawki przy celowaniu. W ASG nie ma to najmniejszego zastosowania.

Posted (edited)

chodzi mi o ta siatke jak sie tego używa

rongda2cc5.jpg

To jedna z wersji siatki celowniczej "ułatwiająca" ocenę odległości i przez to odkładanie poprawki przy celowaniu.

Ta siatka to Crosbow, odległości pomiędzy kreskami nigdy nie były dokładnie podane, wiec w tym typie siatki zawsze brało się poprawki "na oko". A tym bardziej nie da się tym typem siatki zmierzyć odległosci czy opadu pocisku.

W ASG jak najbardziej da się tą siatkę wykorzystać, powiedziałbym bardziej niż Mil-Dot.

Np. dla tzw. Snajpera, "0" (POI) jest na 40m, potem 1 kreska to 50m, 2 to 60m, itd. [to tylko teoretyzowanie, jak jets naprawde trzeb a samemu sprawdzić]

ps. pisałem o kreskack na krzyżu, nie tych "łukach" w dolnej części krzyża, to wogule nie jest opisane i niczego nie da się tym zmierzyć

ps2. mały i łądny opis błędu paralaksy

http://www.arld1.com/parallax.html

i pare innych ciekawych rzeczy dotyczących optyki

http://www.arld1.com/

Edited by GZ
Posted

Dzieki Ci bardzo :)

CZyli ogolnie taka siatka nie ma zastosowania w ASG?

W ASG żadna siatka oprócz standardoergo krzyża 30/30 czy myśliwskiego grotu nie ma zastosowania, odległości i opad są na tyle małe że nie skorzystasz z tego wogule, a nie wierze że ktoś snajpi na 140-150m w ASG 8-)

Wszelkie krzyże jak Crosbow czy Mil-Dot są w ASG bajerem.

Posted

Jeżeli ustawisz HU, lunetę w replice strzelającej na powiedzmy odległość 80 metrów tak żeby na tym 80 metrze kulka trafiała w punkt "centralny" lunety to nie widze zastosowania dla żadnych siatek. Dlaczego ? Bo do tych 80 metrów kulka leci prawie torem płaskim i ma na tyle energii żeby trafić w "punkt". Na większe odległości można by stosowac poprawki na siatce ale mija sie to z celem bo powyżej "skutecznego zasiegu" trafienie nie będzie miąło siły wystarczajacej do "odczucia" go przez cel. Dlatego w ASG nie ma sensu sie w to bawić. Repliki mają konkretny zsie skuteczny na którym wypada mieć "zestrojone" przyrządy a dalej strzelac nie ma po co.

Posted

Wyjaśnijcie jak tępemu szturmanowi co ze snajperstwem nie miał nigdy nic wspólnego a z optyki zna tylko otwarte przyrządy AK:

Czy tego typu siatka celownicza nie przydała by się do uwzględniania wpływu wiatru? Na przykład po zajęciu stanowiska snajper oddaje strzał w kierunku z którego spodziewa się przeciwnika i patrzy o ile "kresek" wiatr zniósł kulkę w bok. Przed strzałem bojowym rzut oka na pobliskie gałęzie - acha, wieje troszkę więcej niż kiedy sprawdzałem, poprawka na wiatr o jedną kreskę więcej. Ma to sens? Zwiększy w liczącym się stopniu szanse trafienia?

Posted

Nie w ASG. Albo wiatr nie ma wpływu na strząły na odległościach na jakich banglają repliki (mowa o zasiegu skutecznym) albo jak ma wpływ to taki, że Ci może "skali" zabraknąć w lunecie ;)

Nie ma sensu sobie tym w ASG zawracać głowy. Chyba że ma się replikę ze skutecznym zasięgiem jakieś 150 metrów hmm to może wtedy zacznie sie kalkulować...

Posted

Skoro taki M82 ma skuteczny zasięg w okolicach 90-100 (podobno) to czmu nie więcej ? M82 VFC gazowy ma ponoć na redgazie ponad 900 fpsów... więc na kulasach 0.4-0.5g może i śmiga ponad 120 metrów... nie wiem ale myślę że to możliwy pułap do osiągnięcia...

• 3 weeks later...
Posted

Co do owej siatki... to może mieć jedynie zastosowanie przy podawaniu odległości w jakiej znajdują się jednostki wroga. Snajper/Spotter może przecież takie informacje podawać dla grupy szykującej na przykład zasadzkę.

Zastosowań może być wiele.

Posted (edited)

chodzi mi o ta siatke jak sie tego używa

rongda2cc5.jpg

W ramach przygotowań do maturki z matmy wyprowadziłem wzór przy pomocy którego można oszacować odległość przy pomocy tej siatki używając przybliżenia 9x. Tak jak w przypadku mildota, potrzebujemy znać (lub oszacować) wysokość obserwowanego obiektu oraz jego wysokość w 'kreskach' (tych blisko środka krzyża). Więc wygląda to tak:

((689.655)*wysokość celu w metrach)/wysokość celu w kreskach=odległość w metrach

Jak widać bez kalkulatora lub przynajmniej kartki i ołówka się nie obejdzie, ale próby (znana odległość i wysokość celu) wykazują jak narazie że wzór jest prawidłowy, oczywiście nie otrzymacie wyniku w 100% prawdziwego, wszystko zależy od błędu pomiaru, ale w moim przypadku nie wynosił na wyniku więcej niż 10m. UWAGA zanim się weźmiecie za używanie tego wzoru sprawdźcie w dokumentacji lunety, czy pole widzenia przy zbliżeniu 9x wynosi 5m/100m (takie dane ma moje Tasco 3-9x40). Jeśli nie to wzór nie będzie działał.

Pozdro

Edited by Dragun
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...