Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

* znacie jakieś inne zastosowania oprócz liczenia kroków?

kulki analne?:P

Sory

Tak powazniej to idz do wedkarskiego i kup sobie "stopery na zylke". Im wieksze tym lepsze. Reszte juz sam wymyslisz ;)

Posted (edited)

Mantiz, lecisz w kulki? ;)

A do wykonania takiego cuda, myślę, wystarczą zwykłe, czarne korale i trochę linki. Popytaj w pasmanteriach i temu podobnych.

Edited by Imashel
Posted

Kocham polskie ceny. W amerkańskim katalogu: 2.99$, na allegro 35zł. To daje prawie 4 krotne przebicie na cenie.

Bren to jest kapitalizm. Nie chcesz - nie bierz. Koledzy dali Ci rozwiązania alternatywne. Jeśli zaś chodzi o GunSmoke'a to może i ma drożej - jednak jak na razie nikt nie narzeka na niego. Ja również.

Posted

Bren, weź linkę zapleć na niej kilka (tak żeby było wygodnie liczyć) węzłów (np ósemek) trzymasz w łapie za konkretny węzeł i liczysz kroki. Policzysz ileś tam (jak Tobie wygodnie) łapiesz za kolejny. Chyba połapiesz o co chodzi. Koszt urządzenia to jakieś 0.80-2.50 w zależności od użytej linki.

Korzystałem z takiego polowego wynalazku na Kaszubach, troszkę uprościło nawigację.

Możesz jeszcze pokombinować z różnymi plecionkami i kolorami co by było ładniej i bardziej użytkowo. ;-)

Posted

Guziki, po prostu guziki, można je przesuwac po lince. I tak jak na krokomierzu w linku, 9 'małych' guzików każdy oznacza setke, przesuniesz 9 guzik to za 10 przesuwasz 'duży' i przeszedłes tysiac.

Dużych guzików wystarczy 4-5 i tak z żadnym dobrym dowódca nie przejdziecie tyle po prostej.

Mozna tez oczywiście 'parokroki' przeliczyc na dystans - przykładowo 90 parokroków to 100 metrów, wiec maly guzik przesuniesz po naliczeniu do 90.

Ale najlepsze to jest takie coś:

http://www.wildco.com/pctr/182B40.jpg

Posted

Dzięki za wszystkie posty, a w szczególności:

* mantiz - o tych stoperach nie wiedziałem, jak dawno temu chodziłem na ryby, to czegoś takiego jeszcze nie było :)

* Imashel - o tym samym pomyślałem

* Wędrowycz89 - dzięki, teraz wiem, że należy szukać ze spacją

* RAI Wilku - miałem juz cos takiego, ale linka była cieńka i śliska, więc węzełki się często rozwiązywały. Muszę wziąść grubszą i w różnych kolorach, tak jak radzisz i zrobić jakąś fajna plecionkę.

* Pluton - z guzikami może być OK, dwie dziurki z odzielnymi sznureczkami spowodują, że raczej same nie bedą się przesuwać. Licznik już kiedyś widziałem, ale to zawsze dodatkowy balast w plecaku ;)

Posted

* Pluton - z guzikami może być OK, dwie dziurki z odzielnymi sznureczkami spowodują, że raczej same nie bedą się przesuwać.

Na moją logikę będzie dokładnie odwrotnie :roll: – na 2 linkach guziki będą łatwiej przesuwać się same z siebie. W każdym razie Pluton ma 1 linkę a każdy guzik przepleciony jest przez 2 dziurki – działa dobrze, odpowiednio dobierzesz sznurek i nie będzie ani za ciasno ani za lekko:).

Licznik już kiedyś widziałem, ale to zawsze dodatkowy balast w plecaku ;)

A liczenie kroków nawet z pomocą paciorków to dodatkowy balast w głowie 8-) ;-)

Pozdrawiam!

Posted

Słyszałem teorie, zeby conajmniej 2 osoby liczyły kroki i poza tym nie robiły nic innego. Potem powinno się zapytac te osoby (oddzielnie, zeby nie słyszały pomiarów drugiej osoby) i wyciagnac z tego jakas srednia.

W rzeczywistosci bardzo proste ;)

Posted (edited)

Nie średnią tylko wartośc oczekiwaną, potem wariancje i odchylenie standardowe. Można tez sprawdzic czy zmienne losowe są niezależne, jeśłi nie to czy są skorelowane oraz wyznaczyc rozkład takiego wektora ;)

Jak fireteam liczy powyżej 8 osób to moze byc nawt osobny gośc który obiera banany. I nic innego :P. Ale jak liczy sobie 4 to nie ma luksusów, dowódca wyznacza jednego compassmana, co kilkaset metrów zatrzymuje sie i sprawdzaja azymut + rzeczywista odległośc co w połączeniu z dobrą mapą jest więcej niż wystarczajace.

Edited by Pluton
Posted

Pierwsza częsc: No comprendo ;-)

Druga: jasna sprawa, wtedy wogole mozna odpuscic pieprzenie ze sznureczkami. A, że mapa to podstawa to wszyscy dobrze wiemy, nie?

Hasta la vista

• 3 weeks later...
Posted

darkness możesz przecież zliczać co 10 kroków, wtedy zliczy do 500et. Na jednym z forum "specjalnych" ktoś wrzucił w pdf-ie księzkę dla rangersów, jest tam opisane jak zrobić "licznik"

Posted

Chwilowo książeczkę można pobrać z Best_of_The_Ranger_Digest__soldiers_tips_and_tricks

Można bez problemu znaleźć na mule, torentach itp.

W kwestiach techniki używania:

- można liczyć sobie co drugi krok (tj. tylko prawą/lewą nogę) - zamiast liczyć do ~100, liczymy wtedy do ~50

- na tym Rendżerskim "pejskanterze" są "koraliki" do zaznaczanie 100m (w liczbie 9) i km (5).

- najważniejszą sprawą jest korekta wyników w zależności od terenu, rodzaju marszu (szybki, dzienny "administracyjny" czy też nocny, cichy recon w lesie - różnica sięga nawet 20-30%).

- na poziomie składu (10-12 osób) w nocy powinno być minimum 2 pejskanterów - a jeśli jest taka możliwość (tj. inni nie mają ważniejszych spraw do roboty) to im więcej tym lepiej

Posted

A GPS? nie widzę sensu w takiej zabawie przy obecnym poziomie techniki.

To zlicza do 50 kroków, jeśli się nie mylę, tyle to można na placach policzyć...

No tak. I niewątpliwą zaletą GPSa jest jego cena i niezawodność w działaniu. Zwłaszcza w nawigacji typu:

"Zająć wzgórze pomiędzy wsią x i wsiąy, niedaleko strumienia i linii energetycznej"

Mapy typu tomtom czy autmapa są oczywiście wyposażone w, ścieżki, warstwice i te wszystkie piktogramy jakie ma taka zwykła mapka topograficzna.

Pomijam dobrodziejstwa mapy topo. w GPS ale i taki zestaw gubi zasięg, a i baterie nie działają wiecznie.

Krokomierz może zliczać i do miliona kilometrów ważne żebyś umiał zrobić z niego pożytek.

Posted

jabollo - znasz jeszcze jakieś fajne tytuły które można ściągnąć z net-u. Ospreye i wojskowe instrukcje amerykańskie już pościągałem.

A GPS fajna rzecz, ale najczęsciej coś jest z nim nie tak, kiedy jest najbardziej potrzebny: baterie, widocznosć satleitów, coś się dzieje z mapami lub wyszukiwaniem punktów, ale budowaniem dróg.

Posted

Niestety bezpośrednich linków do tego typu dokumentów nie mam - ten poradnik i tak wisi u kumpla na serwerze, żeby ludzie z naszej grupy mogli sobie pozasysać, i niedługo zniknie z tego linka.

Pacecounter ma jeszcze jedną zaletę w stosunku do GPSa - nie świeci w nocy...