Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 702
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ja zrobię jutro fotki mojego Cirasa ale z dobrze ustawionym balansem bieli, bo to co tu widzę to nijak sie ma nawet do miana fotografii, fotki będą z lustrzanki cyfrowej.

Posted

Hhehhe, no właśnie do białego to mu daleko. To zdjęcie wstawiłem po to, żeby pokazać jak cyfrówka zniekształca kolory (w dodatku słaba bo w telefonie).

Bo każdy pisał, że robił ze słabego aparatu....lol

Posted (edited)

Jeśli chodzi o robienie zdjęć, to - tak jak mówił foka - powinna być na nich biała kartka. A najlepiej kartonik sprzedawany w folii w sklepach fotograficznych bo wszystkie takie kartoniki mają ten sam odcień bieli. Przy tym fotografia powinna być zrobiona tak, aby kartonik był dobrze widoczny, najlepiej oparty o kamizelkę. Flesz nie jest konieczny. Następnie w programie do obróbki zdjęć ustawiamy balans bieli w zgodności z kartonikiem (niektóre cyfraki mają wbudowaną taką opcję).

Jeszcze dwie sprawy: po pierwsze, czy do wyciągnięcia rączki rozkładającej całą kamizelkę trzeba dużo siły? Na tyle dużo, żeby np. przy czołganiu się nie rozłożył mi jej jakiś korzeń? :P A po drugie: czy ktoś już popsuł tą kamizelkę? :D

[Dziel wypowiedzi na akapity]

Edited by Foka
Posted

Chyba żadna kamizelka zintegrowana nie została zaprojektowana do czołgania się w niej. Pomimo tego raczej trudno o sytuacje w której zahaczenie o uchwyt QR powoduje rozpadnięcie się kamizelki.

Posted

Jeśli chodzi o robienie zdjęć, to - tak jak mówił foka - powinna być na nich biała kartka. A najlepiej kartonik sprzedawany w folii w sklepach fotograficznych bo wszystkie takie kartoniki mają ten sam odcień bieli. Przy tym fotografia powinna być zrobiona tak, aby kartonik był dobrze widoczny, najlepiej oparty o kamizelkę. Flesz nie jest konieczny. Następnie w programie do obróbki zdjęć ustawiamy balans bieli w zgodności z kartonikiem (niektóre cyfraki mają wbudowaną taką opcję).

Lustrzanki cyfrowe maja funkcje ustawiania balansu bieli w aparacie na podstawie np. kartki białej, bo nie wyobrażam sobie abym przy zdjęciach ślubnych dawał parze młodej kartkę do trzymania i robił im fotki z kartką w tle. Poza tym ten kto będzie z kartki na fotce wyciągał biel nie zawsze trafi w tą prawdziwą chyba że ma monitor po kalibracji kolorów. No i to już koniec offtopa.

Posted
Lustrzanki cyfrowe maja funkcje ustawiania balansu bieli w aparacie na podstawie np. kartki białej
Już stare automaty miały, choćby CanonA60 5 czy 6 lat temu. Tylko jeszcze trzeba umieć to obsłużyć. ;)

Chyba żadna kamizelka zintegrowana nie została zaprojektowana do czołgania się w niej.
Nie chciałem o tym pisać, ale skoro już ktoś zwrócił uwagę...

Od jakiegoś czasu oczekuję wysypu używanych CIRASów na komisie :) Kamizelka stała się bardzo modna i jazzy - pojawiło się mase tanich kopii dostepnych dosłownie dla każdego i ludzie zaczęli je masowo kupować. Nie biorą jednak jednego pod uwagę - dopasuj sprzęt do misji. Kamizelki typu CIRAS, MTV czy MCAV, ogólnie duże, ciężkie platecarriery są przeznaczone do akcji CQB czy DA. Jeździsz po mieście samochodem, coś się dzieje - wyskakujesz na kilka godzin i wracasz do samochodu.

Większość strzelanek, poza czasem trwania, jest zbliżona do operacji typowo leśnych - z czołganiem, przedzieraniem się przez krzaki itp. Platecarriery się do tego nie nadaja, nie do tego zostały opracowane.

Jeśli ktoś kupuje takiego CIRASa jako kolejną kamizelkę to ok - zależnie od rejonu działania wybiera co zabrać. Ale jako jedyna? Niepraktyczna moda.

Posted (edited)

Jeśli ktoś kupuje takiego CIRASa jako kolejną kamizelkę to ok - zależnie od rejonu działania wybiera co zabrać. Ale jako jedyna? Niepraktyczna moda.

true.

Co do kolorów... to zamiast bawić się z wielkim profesjonalizmem, to czy nie lepiej zrobić zdjęcia takimi samymi aparatami (ze względu na lampę błyskową), z takimi samymi ustawieniami balansu bieli, mocy lampy, ogniskowej, przesłony etc. przy minimalnym, bądź zerowym świetle - gdzie jedynym/głównym źródłem światła jest lampa blyskowa (taka sama). Zdjęcie oczywiście zrobione z podobnej odległości i pod podobnym kątem. Na pewno łatwiej jest znaleźć dwóch użytkowników chociażby takiego Canona A510 (to przykład), który ma funkcję manualnego wyboru w/w wartości. Mimo użycia prostego sprzętu i nie wielkiej znajomości nt. fotografii, mamy już dobre porównanie kolorów, a tak na wszelki wypadek można dodać takie samo lub też podobne tło.

Edited by GRSW_Szreder
Posted (edited)

A z szelkami co miałem zrobić? Jakoś nie lubię jak mi sie coś majta.

Możę Cię zaskoczę ale orginalny pokrowiec od Thermobacka 3L - a coś takiego (chyba) widzimy na zdjęciach jest tak skonstruowany żeby szelki dało się schować - właśnie kiedy przypinamy go do kamizelki na D-ringi. Trzeba je rozpiąć i schować pod ten podwóny nylon od wewnętrznej strony pokrowca i tam spiąć ponownie żeby nie wyłaziły.

http://www.juoksuhauta.net/images/thermo.jpg

Zdjęcie takie sobie ale widać - górne części szelek w rozcięcie u góry, dolne chowamy w skośne u dołu... proste.

Pomysł z zablokowaniem sobie QR - bezcenny...

Edited by Catch22
Posted

Pomysł z zablokowaniem sobie QR - bezcenny...

Normalnie teraz będę musiał uważać aby mnie ktoś nie postrzelił, bo jak medyk zacznie mi kamizelkę ściągać to gotów mi głowę urwać. To ASG a nie misja w Iraku!!!

Posted

Hmm, OK... Ale po co w takim razie kupujesz kamizelkę z systemem QR z założeniem, że i tak z tego "bajeru" nie będziesz korzystał. Nie lepiej kupić coś prostszego? Chyba, że it's all about the look?

Posted

Już wyjaśniam, kupiłem kamizelkę, bo mi sie podobała, Camel był tylko dodatkiem ( nie zastanawiałem sie jak go umocować ) To czy miała QR nie było dla mnei aż tak ważne ( przecież to kopia ), jest to dobrze, akurat bardziej gadget niż potrzeba rzecz w AS, przyczepiłem Camela tak jak uważałem za stosowne. To że przy okazji uniemożliwiłem sobie użycie QR mi nie przeszkadza, a napisałem to aby inni wiedzieli jakie są wady tego rozwiązania. Ten Camel akurat ma szelki a nie system taśm, a cena jego to skutecznie rekompensuje.

Posted

Nie cytuj posta, na który bezpośrednio odpowiadasz!

Królik

Ano to że będą do mnie strzelać pociskami 6mm a nie np. 7,62mm. Dla mnie nie musi, ale jak ktoś jest onanistą gadgetowym to kupuje np. G&P i Camela do tego z taśmami.

Posted

Właśnie onanizm gadżetowy polega na zakupie rzeczy, których się nie używa jak ta nieszczęsna kamizelka z QR'em...

Jak jesteś taki SŁODOWY to znajdź mi Cirasa za 299zł bez QR to zaraz go wymienię, a i pamiętaj o kolorze CB. A powiedz mi: wpadasz na strzelankę i krzyczysz dostałem i ciągniesz za QR? Ile razy go użyłeś w akcji, a nie aby się pochwalić kolegom? Zobaczcie co mam, mam QR i nawet działa, no coment...

Guest british
Posted
Dla mnie nie musi, ale jak ktoś jest onanistą gadgetowym to kupuje np. G&P i Camela do tego z taśmami.

Widzę pewien spadek poziomu, kiedyś jak ktoś chciał zabłysnąć, kupował Eagle albo LBT, teraz wystarczy airsoftowa kopia G&P :roll: .