Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam,

Niedawno powstała (oczywiście ogólnopolska) formacja zrzeszająca osoby (nie ekipy, tylko osoby) stylizujące się na wojska radzieckie działające w Afganistanie w latach 1979-1989. Nie będę się tutaj rozpisywał na temat naszej liczebności, wymagań i tak dalej, gdyż jest to ujęte na naszej stronie:

http://40armia.rus.mil.pl/

Posted

Tyle ze nie wszystkie sa tak ciekawe i spektakularne.

Historia tego okresu, z punktu widzenia rosjan, byla ciezka porazka militarna i polityczna. Kosztowala zycie wielu mlodych zolnierzy i oficerow, a osoby wracajace z wojny,byla kompletnymi wrakami psychicznymi i odbywaly najczesciej 5-letnie wczasy w NRD, w jakiejs spokojnej jednostce.

• 1 month later...
  • 3 weeks later...
Posted (edited)

witam

z łódzkiej ekipy Kombinat 4 osoby "robią" Specnaz z okresu Aganistanu -

KZS/KLM-K, pasy, staniki, majki/tielnaszki itd. Uzbrojenie odpowiednie do epoki.

Będziecie na Bornym jutro może?

(jak tak szukajcie czerwonych odznak z czaszką z gwiazdą ZSRR na czole - vide mój avatar).

Edited by Bartek/Urban
Posted (edited)

Z łódzkiej ekipy Kombinat 4 osoby "robią" Specnaz z okresu Aganistanu -

KZS/KLM-K, pasy, staniki, majki/tielnaszki itd. Uzbrojenie odpowiednie do epoki.

Przydały by się wam jeszcze do tego mobuty albo m21 :)

Eh, mało radzieckich mundurów było, mało...

Ogólnie jest nas mało... szczególnie czegoś innego niż KZS :)

Edited by Potf0r
Posted
Ogólnie jest nas mało... szczególnie czegoś innego niż KZS icon_smile.gif

Raczej KZSów bym rzekł że mało :roll:

Ruskich sporo, ale większość inwestuje w nowoczesny sprzęt.

Posted

Raczej KZSów bym rzekł że mało :roll:

Ruskich sporo, ale większość inwestuje w nowoczesny sprzęt.

U ciebie mało :) ale ty mieszkasz w krainie ewenementów mundurowych :)

Posted

A co ja mam powiedzieć? W Szczecinie jestem jedyną osobą biegającą w ruskim umundurowaniu (KZS lub VSR). Był kiedyś jeden kolo w KLMK ale buszuje teraz chyba we Flecktarnie

Posted

Kwestia dostępności też pewnie robi swoje. Mundur afgański na chłopa powyżej 180 ciężko dostać. Chicomy czy lifchiki też. KZS-y łatwo, ale głównie rozmiar 2, KLMK rzadko.

Posted

Kwestia dostępności też pewnie robi swoje. Mundur afgański na chłopa powyżej 180 ciężko dostać. Chicomy czy lifchiki też. KZS-y łatwo, ale głównie rozmiar 2, KLMK rzadko.

Zależy jaki chłop - jeśli 180+ i odpowiednia waga to jeszcze coś da się znaleźć, gorzej jak jesteś chudy i wysoki wtedy to albo za krótki, albo za szeroki... łatwiej znaleźć coś dla małej pyzy niż dla długiego badyla.

Ale rację masz - zawsze się rozbija o dostępność, albo nie ma, albo ceny dowalają...

Przepraszam za OT ale na 187 to każdy mundur ciężko dostać za wyjątkiem polskiego.

A to dziwne, mam mundur gdzie na metce pisze '187' i nie jest polski :) ... tylko szkoda że ja mam 17cm mniej wzrostu.

A co ja mam powiedzieć? W Szczecinie jestem jedyną osobą biegającą w ruskim umundurowaniu (KZS lub VSR). Był kiedyś jeden kolo w KLMK ale buszuje teraz chyba we Flecktarnie

Odkup od gościa KLMK za psie pieniądze :D

Coś czuję że to się zmieni, wychodzi coraz więcej replik kałaszy w różnych przedziałach cenowych, na allegro od jakiegoś czasu też łatwiej trafić na pasujący mundur...

Z innej beczki : sporo ludzi z 40A jedzie na Tomaszowo w tym roku, część pod flagą 5B (2 osoby), część pod inszą (1 osoba?)... czy ktoś jeszcze będzie o kim nie wiem? Można by ten zlot ładnie wykorzystać do niecnych celów :)

Posted

Wiesz Potfor ja mam tak z 186 cm wzrostu, ale w klatce też swoje mam. I niestety długie ramiona. Najczęściej dotyka mnie bolesność za krótkich rękawów i przyciasnych pod pachami i na plecach bluz. Potem za krótkie nogawki. Tak miałem z mundurem francuskim przykładowo.

Ogólnie jest kilku sprzedawców, którzy na Allegro mają towar - trzeba tylko sledzić dział ZSRR i Rosja od 1991.

Ja swoje KLMK kupiłem od Tadka z Warriora, z Warszawy : http://www.warrior.pl/forum/viewtopic.php?t=7846 . Czasami miewa różnego rodzaju rzeczy. On ma normalną cenę, bo za nowe 150 zł i to rozmiar 3. Na Allegro chodzą od 200zł.

Posted

Właśnie nie do końca śledzenie działu allegro się sprawdza... jeśli chodzi o szukanie czegoś na rozmiar...

ja ze swojej strony polecam:

Sowiet_Mrowka / Mrowka_CCCP

Billy_dotcom (Ten pan ma aukcje na świstaku)

Jedyna wada tych panów, to taka że nie wszystko wystawiają, trzeba czasem popytać czy mają to co chcemy w żądanym przez nas rozmiarze. (Na ogół mają albo sprowadzą).

Posted
Najczęściej dotyka mnie bolesność za krótkich rękawów i przyciasnych pod pachami i na plecach bluz. Potem za krótkie nogawki.

O ile osobiście nigdy nie miałem problemu z dostaniem dużych rozmiarów (choć np. za Afgana musiałem słono wybulić.), to są kłopoty z dopasowaniem munduru. KLMK na dł. jako tako dobry, ale wisi na mnie jak worek pokutny. Spodnie od Flory też muszę 5 razy wiązać w pasie...

Można by ten zlot ładnie wykorzystać do niecnych celów icon_smile.gif

"Wsie spalimy, dziewki zgwałcimy tamdaradej" :D

Posted

Właśnie nie do końca śledzenie działu allegro się sprawdza... jeśli chodzi o szukanie czegoś na rozmiar...

ja ze swojej strony polecam:

Sowiet_Mrowka / Mrowka_CCCP

Billy_dotcom (Ten pan ma aukcje na świstaku)

Jedyna wada tych panów, to taka że nie wszystko wystawiają, trzeba czasem popytać czy mają to co chcemy w żądanym przez nas rozmiarze. (Na ogół mają albo sprowadzą).

Billy_dotcom jest z Warszawy - można powiedzieć, że mamy go pod ręką. Na Allegro też ma aukcje : http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=5715910

Od Mrówki idzie do mnie drugi "afgan" - mam nadzieje, że tym razem będzie większy niż ten co wisi u mnie.

Co do dopytywania to fakt - w ten sposób od "duchowny" mam stanika.

Szkoda, że Tomaszów w takim terminie. Niestety akurat będę w innym miejscu w Polsce.

Posted

z allegro z ruskim sprzętem jeszcze kolekcjoner 2009 jest - i ma sporo fajnych rzeczy - wczoraj mi przywiózł na bajzel do Łodzi KLM-K (nogawki trochę za szerokie,ale poza tym OK).

Wogóle się zdziwiłem, bo mój kumpel sobie KZSa kupił - to już 5 osób w ruskim umundurowaniu u nas bedzie (chodź jedna z nich bedzie pewnie w cirasie biegac...)