Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Foka:

1. comfort pad i przyszycie na stałę wszystich zasobników do pasa

lub

2. ITLBV i przeniesienie częsci szmelcu do kamizelki i wywalenie zbędnych zasobników

A tak poza tym, to niezłą klasykę wrzuciłeś.

Posted

Foka mogleś napisac, ze chcesz klimat zachować. Więc jeszcze raz to samo: przyszyj wszystkie ładnowince do pasa. A wcześniej pas i szelki podszyj lub podklej gruba warstwa filcu (karmiaty, ale to może nie byc juz klimatyczne). To druga porada jest wzięta z filmu "Kompania braci", a to pierwsza unieożliwi przesuwanie się i zjeżdżanie sprzętu po rozpięciu pasa.

Posted

Więc jeszcze raz to samo: przyszyj wszystkie ładnowince do pasa.

A jak założy bechatkę albo OP-1 to co? Drugi komplecik pozszywanego oporządzenia w rozmiarze Foka+bechatka/op-1?

A wcześniej pas i szelki podszyj lub podklej gruba warstwa filcu (karmiaty, ale to może nie byc juz klimatyczne).

Po co? Filc zam w sobie nie jest jakoś szczególnie komfortowy...

To druga porada jest wzięta z filmu "Kompania braci", a to pierwsza unieożliwi przesuwanie się i zjeżdżanie sprzętu po rozpięciu pasa.

A wziąłeś pod uwagę, że Foka ŻARTOWAŁ?

Nie wspomnę o tym, że szelki amerykańskie z II wojny nie były PODKLEJANE filcem, a jedynie miały podkładki.

Posted

Przypuszczam, że Foka stary wyjadacz mógł żartowac. Jednakowoż ludzie biegają w różnych wzorach oporzadzenia, niektórzy nawet we wczesnopiastowskich, więc moze Foka chciałby dla sportu pobiegać w czymś takim i sprawdzić jak można sobie życie umilić :D

A co do bechatki, to przyszywamy tak do pasa, żeby regulacja pozostałe :D

Posted

Podaj mi adres na priv, to wyślę Ci oryginalną torbę na MP - 4.

Torbę od maski załóż na pasku nośnym na lewym boku pod pasem głównym. Będzie więcej miejsca na pasie, a maske będziesz mógł przesunąć bardziej do tyłu, jeśli będzie przeszkadzać. Szelki obowiązkowo podszyj filcem na ramionach. OP - 1 zdejm z pleców. W tej konfiguracji klamra pasa będzie naciskać na mostek albo jeszcze wyżej. Odzież można nosić na pasie nośnym na prawym boku (opcjonalnie). Szelki występują również w ciekawszej wersji z mocowaniem bagnetu na lewej szelce na wysokości piersi. Można czasem dostać na allegro. Granatnicę (torbę na granaty) możesz zdjąć. W zasobniku ('chlebaku') jest miejsce na dwa granaty i dwa zapalniki i tam można je przenosić.

Posted

Soman, Foka jest REKONSTRUKTOREM 35pdes. Zatem nosi się tak, jak jego żołnierze, czyli - w znakomitej większości przypadków - zgodnie z regulaminem, a on nie za bardzo dopuszczał to, co mówisz.

c6a462c7a0.jpg

9a8fddfb20.jpg

(obrazki pochodzą z Forum GRH 35pdes)

Szalki zaś, które opisujesz, nie nadają się do jego rekonstrukcji z prostej przyczyny - wprowadzono je w na początku lat 90.

Posted

Rekonstrukcja - to radykalnie zmienia postać rzeczy. Czyli odpadają podszyte filcem szelki nowego typu. Maska i OP - 1 noszone na paskach nośnych (nie mylić z pasem głównym) przez ramię były dopuszczalne. Jest nawet odpowiedni zapis w instrukcjach do w/w sprzętu.

Posted

Maska i OP - 1 noszone na paskach nośnych (nie mylić z pasem głównym) przez ramię były dopuszczalne. Jest nawet odpowiedni zapis w instrukcjach do w/w sprzętu.

Tak, ale dotyczy załóg pojazdów pancernych i kierowców, a nie piechoty.

Posted

Niekoniecznie, takiego zapisu nie widziałem, ale np. załogi czołgów nosiły np. MP - 4 na udzie. Noszenie maski w sposób regulaminowy na pasie czy pasku nośnym skutkowało tym, że czołgista siadał w pojeździe na masce i tłukł szkła.

Posted

Niekoniecznie, takiego zapisu nie widziałem

Nie widziałeś, co nie oznacza, że nie ma. A jest.

ale np. załogi czołgów nosiły np. MP - 4 na udzie.

img_7108.jpg

Pierwszy z prawej - OP-1 i maska.

Noszenie maski w sposób regulaminowy na pasie czy pasku nośnym skutkowało tym, że czołgista siadał w pojeździe na masce i tłukł szkła.

Siedizałeś kiedy w T-72? Noszenie na pasku nośnym właśnie to jedyne rozsądne rozwiązanie, uwierz mi.

Posted

Nie widziałeś, co nie oznacza, że nie ma. A jest.

img_7108.jpg

Pierwszy z prawej - OP-1 i maska.

Siedizałeś kiedy w T-72? Noszenie na pasku nośnym właśnie to jedyne rozsądne rozwiązanie, uwierz mi.

1. Jeśli możesz podać źródło byłbym wdzięczny (nie to, żebym sie czepiał, ale z ciekawości);

2. OP - 1 na pasie nośnym, maska MP - 5, a ja pisałem o MP - 4, bo ta maska miała możliwość mocowania na lewym udzie z przodu (tak jak kieszenie na mundurze wz. 93), żołnierz nie siadał na niej i miał łatwy dostęp do maski;

3. Siedziałem nie raz. Z noszeniem MP-5 na pasku w czołgu zgadzam sie bez żadnej dyskusji - torba jest za duża na noszenie jej w inny niż na pasku lub pasie głównym sposób.

Posted

1. Jeśli możesz podać źródło byłbym wdzięczny (nie to, żebym sie czepiał, ale z ciekawości);

Regulamin i instrukcja - jak znajdę, to podam punkty.

2. OP - 1 na pasie nośnym, maska MP - 5, a ja pisałem o MP - 4, bo ta maska miała możliwość mocowania na lewym udzie z przodu (tak jak kieszenie na mundurze wz. 93), żołnierz nie siadał na niej i miał łatwy dostęp do maski;

Wiem, że to MP-5, ale MP-4 noszono dokładnie w taki sam sposób. Noszenie jej tak, jak Ty proponujesz uniemożliwiłoby dostęp do kieszeni na lewej nogawce spodni. Tak się składa, że ma ona dość specyficzne przeznaczenie - przenosi się w niej magazynki do PM (63, 84).

3. Siedziałem nie raz. Z noszeniem MP-5 na pasku w czołgu zgadzam sie bez żadnej dyskusji - torba jest za duża na noszenie jej w inny niż na pasku lub pasie głównym sposób.

Z MP-4 jest dokładnie tak samo. Z przyczyn podanych powyżej równiez.

Posted

Kieszeń w tzw. kombinezonie czołgisty jest z boku, nie z przodu, więc nie przeszkadza.

Proponuję przenieść rozmowę na GG, żeby nie zaśmiecać tematu, ponieważ zaczynamy rozmawiać o niuansach i szczegółach, co nie każdego może interesować.

Posted

Kieszeń w tzw. kombinezonie czołgisty jest z boku, nie z przodu, więc nie przeszkadza.

Jasne. Zwłaszcza nie będzie przszkadzał pasek, któym owijasz udo, pasek nośny, tudzież sama - dość pękata - torba. Swoją drogą, to ciekawie musi się chodzić z torbą na przedzie uda, a paskiem nośnym w okolicy "klejnotów".

Widziałem w życiu kilku czołgistów i żaden z nich nie nosił maski inaczej niż na pasie nośnym. Ale może widziałem ich zbyt mało...

Posted

Moż. Kwestia kiedy to było. Cały problem polega na umiejętnym założeniu torby, a nie obandażowaniu się jak baleron. Podobnie jak sztuka wiązania onucy. A czołgiści tak chodzili. Ładnych parę lat temu.

Posted

Moż. Kwestia kiedy to było.

Parę lat temu.

Cały problem polega na umiejętnym założeniu torby, a nie obandażowaniu się jak baleron.

A jak to możesz zrobić inaczej niż zakładając w pasie pasek nośny, a dolny, cienki, owiązując wokół uda? Masz jakiś inny pomysł?

Posted
Podaj mi adres na priv, to wyślę Ci oryginalną torbę na MP - 4.
A co z ta torba jest nie tak? Mi wygląda bardzo oryginalnie. Torba mała i bardziej "pionowa" była do słonika.

Szelki występują również w ciekawszej wersji z mocowaniem bagnetu na lewej szelce na wysokości piersi. Można czasem dostać na allegro.
Mam takie, ale po pierwsze są nylonowe a nie parciane, po drugie 7. ŁDD nie używała takich, po trzecie weszły dużo później ;)

Granatnicę (torbę na granaty) możesz zdjąć. W zasobniku ('chlebaku') jest miejsce na dwa granaty i dwa zapalniki i tam można je przenosić.
Ale to jest różnica mieć 2 granaty a mieć 4 granaty ;) Poza tym w chlebaku przenosiło się zwykle granaty z wykręconymi zapalnikami, a w granatnicy gotowe do użycia.

Resztę wyjaśnił Królik ;)

Posted

A co z ta torba jest nie tak? Mi wygląda bardzo oryginalnie. Torba mała i bardziej "pionowa" była do słonika.

Mam takie, ale po pierwsze są nylonowe a nie parciane, po drugie 7. ŁDD nie używała takich, po trzecie weszły dużo później ;)

Ale to jest różnica mieć 2 granaty a mieć 4 granaty ;) Poza tym w chlebaku przenosiło się zwykle granaty z wykręconymi zapalnikami, a w granatnicy gotowe do użycia.

Resztę wyjaśnił Królik ;)

Czytając pierwszy post skupiłem się na słowie 'praktycznie' dopiero Królik napisał, że reenactujesz, więc kwestia 1 i 2 są wyjaśnione. Poza tym torba na MP - 4 wygląda tak:

http://www.allegro.pl/item172419934_maska_...zowa_nowa_.html

i jest otwierana do przodu. Co do granatów: masz absolutną rację, ale znów zasugerowałem się 'praktykcznie'. Poza tym, jeśli chciałbyś odtwarzać wcześniejszy okres działalności dywizji, zwróć uwagę na OP - 1. To co posiadasz, to najprawdopodobniej OP - 1 M, a we wcześniejszym okresie używane były OP - 1 (inny płaszcz).

Pzdrv

Posted
Poza tym torba na MP - 4 wygląda tak
Aaaaa jeśli tak to ja poproszę ;)

Poza tym, jeśli chciałbyś odtwarzać wcześniejszy okres działalności dywizji, zwróć uwagę na OP - 1. To co posiadasz, to najprawdopodobniej OP - 1 M, a we wcześniejszym okresie używane były OP - 1 (inny płaszcz).
Cóż my robimy końcówkę lat 80-tych. Rozmawialiśmy z ludźmi, którzy tam służyli, ale nie potrafili na wiele pytań odpowiedzieć, co mnie zresztą nie dziwi. Jak sie jest w zetce "bo wzięli" nie zwraca się uwagi na takie pierdoły ;)