Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted (edited)

Na lunecie ma to szanse się sprawdzić... na kolimatorze będziesz widział jak przez siatkę z małymi oczkami i grubymi drutami.... Luneta przez swą budowę pomija obiekty w b. bliskiej odległości (taka siatka, muszka) ale kolimator niestety nie.

Edited by kermit
Posted (edited)

Zamontowanie siatki na kolimatorze powoduje to, że nie widzimy przez kolimator tak dobrze - normalne. Lecz celując przy użyciu kolimatora najlepiej jest mieć otwarte jedno jak i drugie oko. Gdy będziemy patrzeć tylko przez jedno - oczywiście będzie nam siatka zasłaniała. Lecz gdy otworzymy drugie zobaczymy, że jednak ta siatka w niczym nie przeszkadza - widzimy kropkę, widzimy to co jest przed nami równie doskonale. Więc warto zastosować osłonę na optykę kolimatora - zyskamy pewność, że nam kulka szybek nie rozbije, a walory użytkowe zostają takie same - odpadnie nam tylko celowanie kolimatorem a'la luneta - ale po to jest kolimator, aby tak nie robić.

Edited by GRSW_Szreder
Posted (edited)

To zależy z kim się strzelasz... jak w gronie którzy mają w większości stockowe repliki to nie ma się czego obawiać przy plexi 2mm. Jednak np. mnie się zdarza strzelać z podkrętkami i na 4mm plexi poprzedniej miałem 3 pajączki, a na tej teraz co mam mam 1 pajączek - optyka to luneta więc nieco większe szanse zarobienia w szkło.

Edited by kermit
Posted

Kermit to aż tak często dostajesz w optykę czy tak dużo się strzelacie. Zawsze sądziłem, że szansa na dostanie jest dość mała...

Wniosek, że trzeba jednak coś z tym zrobić. Pytanie tylko czy pleksa będzie ok czy jednak ten wynalazek bardziej wskazany.

Posted (edited)

Strzelam się mniej więcej co tydzień raz... optykę mam tasco 1,5-6x42 ... dużo bawię się w budynkach gdzie wystaje głównie replika, głowa i kawałek ciała... może ja też mam takie szczęście że dostaję dużo razy w optykę. Jednak prawie nie zdarzyło mi się by kulka przebiła się przez plexę, zazwyczaj powstawały tylko pajączki. Jednak raz dostałem z bliskiej odległości z gaziaka w zimę właśnie w optykę. Plexa pękła na 3 części ale mimo to i tak nie przepuściła kulki do szybki. Jak nie masz za bardzo gdzie zamontować plexi to zrób tak jak ja: wyłam tę cieniutką szybkę na osłonce - co dostajesz ją z lunetą/kolimatorem i do wewnątrz osłonki wstaw plexi, gumki będą na tyle trzymać osłonki i plexi że nie ma szans by wyleciała. Co do strzelania z upgradeowanymi aegami to z 20m z 440 fpsów w plexi u mnie zostawiło pajączek na niej... Co do częstotliwości dostawania w optykę to zliczyłem ci cały poprzedni rok - 3 razy zmieniałem plexi.

Edited by kermit
Posted (edited)

...a nawet jeśli plexi pęknie to energia kinetyczna pocisku spadnie na tyle, że bb nie będzie w stanie uszkodzić optyki. Mogę też śmiało powiedzieć, że jeżeli jest się w posiadaniu lunety o średnicy soczewek >50 to szkła są na tyle grube, że wytrzymają uderzenie kulki. W dodatku budowa soczewki tzn.dwuwypukła wzmacnia jej konstrukcję więc bez obaw.

Edited by szeregowy_miles
Posted

Oki czyli spróbuję najpierw z pleksą, mam nadzieję, że wyniki będą dobre i ta siatka nie będzie konieczna.

Dzięki chłopaki za odpowiedzi.

Jeśli byście jeszcze napisali skąd najlepiej wziąć porządną pleksę byłoby fajnie ;)

Posted

A ja jestem ciekawy czy ktoś już wmontowywał taka bonusowa szybke z Ple.. do ACOGA?

Jeżeli tak to jak? bo tam nie ma za bardzo co odkrecac wyjmowac... chyba.

Z góry dzięki za wszelkie info.

Posted

polecam docięcie sobie szybki z "plexy" i załatwione

mam wstawioną szybkę 2 mm w "acogu" i spisuje się bardzo bobrze (nakrętka ma wystarczająco długi gwint )

czytaj ze zrozumieniem

Posted

Witam ja mam z plexi trochę inne doświadczenia:

2mm plexi pękała przy strzale z 5-6m przepuszczając kulkę (kulka na pewno traciła część swojej energii ale nie sprawdzałem tego na kolimatorze), kiedy złożyłem 2 szybki zrobione z plexi 2mm kulka przeleciała przez obie (ponękały na kawałki).

5mm plexi przy identycznej próbie (pojedyncza szybka 5mm i strzał z 5-6m) pęka ale kulka się odbija.

Mój wniosek:

Są rożne plexi (te które ja posiadam widocznie są jakieś słabsze) po wykonaniu osłonki należy wykonać test bo szkoda potłuc optykę lub latarkę.

• 2 months later...
Posted

Ja mam pytanie - jak montujecie tę szybkę z plexi do optyki?

Mój poprzedni kolimator dostał 2 kule z 3 metrów z podkręcanej repliki (ok. 380fps), i poległ na polu chwały. Abstrahując od problemu właściciela repliki, walącego seriami w CQB z taką mocą, chciałbym zabezpieczyć nowy kolimator, żeby się taka przykrość nie zdarzyła.

Osłon do niego nie ma, a bestia ma 50mm średnicy. 4-5mm plexi mogo by pomóc, ale jak je zamocować?

Posted

Flipy owszem, będą dobre. Ten wynalazek z WGC, nie wiem, wiem natomiast jedno, po KIJA KOMU LUNETA W BUDYNKU?!

ACOG owszem, metoda z plexi jest B.dobra, a rodzaj montażu to chyba żadna filozofia.

Mam małe propo. dla osoby która to zrobiła, niech wklei fotki na forum i szczegółowy opis.

• 7 years later...