Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

TopLista 10 Karabinów Szturmowych / Top 10 Assault Riffles

Recommended Posts

Posted (edited)

Oto TOP 10 Assault Riffles by Discovery, czyli gorąca dziesiątka, życzę wszystkim miłego oglądania :D.

Nr 10

Nr 9

Nr 8

Nr 7

Nr 6

Nr 5

Nr 4

Nr 3

Nr 2

Nr 1

Celowo nie opisałem każdego numeru :), ażeby każdy wypowiadał się po zapoznaniu z całym materiałem.

Edited by Bajkos
Posted (edited)
Oto TOP 10 Assault Riffles by Discovery
Sugerujesz, że na Discovery nie znają angielskiego? Pomijając już fakt, że określenie "karabin szturmowy" również w języku polskim jest bardzo naciągane. A na liście - nie chce mi się oglądać owych filmików - są jak podejrzewam, zarówno karabinki jak i karabiny automatyczne, a może i jakiś samopowtarzalny, albo co gorsza - jeżeli to jest ten sam wyjątkowo głupawy amerykański spis - powtarzalny się znajdzie, co powoduje, że nazwanie tego listą "karabinów szturmowych" jest kompletnie BEZ SENSU. Edited by REMOV
Posted (edited)

Miałeś racje REMOV:

M14

Stg44

Springfield 1903

AUG

Kar 98

FN FAL

M1 Grand

Lee Enfield

M16

AK47

A poza tym, to nie jest "Top Ten: COMBAT RIFLES" a nie "Assault"?

Edited by Imashel
Posted (edited)

Nic nie sugeruję, zrobiłem małą literówkę, zdublowałem z rozpędu "f".

Tak jest Top Ten: COMBAT RIFLES, a nie Assault.

A ja pewnie jeszcze powinienem się wstydzić, że dzielę się kompletnym, ciekawym materiałem, który zebrałem z youtuba, i z którego można się czegoś dowiedzieć.

Oczywiście mam na myśli tych, którzy nie są ekspertami znającymi na pamięć począwszy od wszelakich parametrów, poprzez szczegółową historię poszczególnych broni, włączając życiorysy konstruktorów, a na rozstawie śrubek skończywszy. Mam na myśli zwykłych ludzi.

Przyczepić można się zawsze i wszędzie.

Zakładając, że jest to wyjątkowo głupawy amerykański spis to dodam, że jest cholernie prorosyjski, bo wygrywa główny produkt eksportowy ZSRR czyli AK47. Wcześniejsze nie rosyjskie konstrukcje podane są tylko dla zmylenia odbiorcy, a w jego pamięci ma zostać obraz potężnej Rosji ;).

Dla tych którzy preferują rosyjskie listy i porównania, które są "lepsze" od amerykańskich, ponieważ nie są amerykańskie przykładowy link poniżej z cyklu

ΒОЕННОЕ ДЕЛО http://www.youtube.com/watch?v=V3ae2so7Yak...ted&search=

Z mojej strony EOT.

Edited by Bajkos
Posted

Lista wysoce dyskusyjna, ja np. wywaliłbym M14 i M1903 i wstawiłbym G3 i Mosina. Co do reszty nie mam dużych obiekcji (co do Stg44 mam małe wątpliwości, ale jakby nie patrzeć pierwszy karabin szturmowy w historii)

Posted
(co do Stg44 mam małe wątpliwości, ale jakby nie patrzeć pierwszy karabin szturmowy w historii)
Ani nie pierwszy w historii, ani nie karabin, ani nie "szturmowy". To tak na marginesie. Natomiast, gdybyś napisał, że jest to pierwszy masowo produkowany karabinek automatyczny, o to mógłbym się zgodzić. Amerykanie o rok się ze swoim M2 spóźnili.
Posted
Ani nie pierwszy w historii, ani nie karabin, ani nie "szturmowy".

Remov - wyjaśnij mi dlaczego nie uważasz Stg44 za KB szturmowy ?? Co do pierwszeństwa - to co było wcześniej (pytam z ciekawości)??

Posted
wyjaśnij mi dlaczego nie uważasz Stg44 za KB szturmowy
W polskiej nomenklaturze nie ma czegoś takiego jak "karabin szturmowy", jest karabin. "Karabin szturmowy" jest kalką językową z amerykańskiego assault rifle, wprowadzoną, jak podejrzewam, głównie przez tłumaczy tłumaczących teksty i filmy, a nie znających się na branży, którą tłumaczą.
Posted

Remov - wyjaśnij mi dlaczego nie uważasz Stg44 za KB szturmowy ?? Co do pierwszeństwa - to co było wcześniej (pytam z ciekawości)??

Pierwszy był automat Fiodorowa. STG44 to chyba karabinek automatyczny ale nie jestem pewien.

Posted
Pierwszy był automat Fiodorowa. STG44 to chyba karabinek automatyczny ale nie jestem pewien.

Rzeczywiście, zapomniałem o tym karabinie - co sie z resztą dziwić, powszechnie sądzi sie że historia karabinów "szturmowych" zaczyna sie w czasie II wojny, a nie w 1916 roku :lol:

Ciekawe jakie kryteria szły pod uwagę...popularność?

Pewnie jako jeden z czynników, ale wtedy do tego grona trzeba by zaliczyć Mosin-a (17 mln. egzemplarzy) a wywalić M14,v ale to tylko moje zdanie.

Posted
wyjaśnij mi dlaczego nie uważasz Stg44 za KB szturmowy ?? Co do pierwszeństwa - to co było wcześniej (pytam z ciekawości)?
Co do palmy pierwszeństwa w kwestii karabinków automatycznych, to kwestie na ten temat są podzielone, acz za pierwszy można uznać chyba Apparat 35/M35 Vollmera z połowy lat 1930. Innymi słowy przed stworzeniem MP.43/StG.44 powstało w samych Niemczech całkiem sporo różnych konstrukcji tego typu. Co się tyczy karabinu automatycznego, to konstrukcji tego rodzaju w latach 1910. również było wiele, często na pograniczu ręcznych karabinów maszynowych i karabinów automatycznych, ale w literaturze przyjmuje się faktycznie, że pierwszy był Fiodorow ze swoim Awtomatem z 1916. Co się tyczy zaś kwestii "karabinu szturmowego", to w polskim języku technicznym podobne określenie nie istnieje, jest to kalka językowa, używane są pojęcia "karabinek automatyczny" i "karabin automatycznych" w zależności od tego, czy broń zasilana jest amunicją pośrednią czy karabinową.
Posted
ja np. wywaliłbym M14 i M1903 i wstawiłbym G3 i Mosina.

A co wyjątkowego poza ilością jest/było w Mosinie ?? Poza tym że był niecelny, awaryjny i ogólnie jedynie poprawny politycznie ??

Posted
A co wyjątkowego poza ilością jest/było w Mosinie ?? Poza tym że był niecelny, awaryjny i ogólnie jedynie poprawny politycznie ??

Własnie ilość. M1903 nie był niczym rewelacyjnym, wzorowano go na Kar98, a Mosin był przynajmniej wyprodukowany w ogromnej ilości. A co do celnosci - dlaczego to 2 najskuteczniejsi snajperzy w historii osiągneli swoje wyniki na Mosinie celując przez muszke i szczerbinke??

Posted

I do tego ten wyniku uzyskany na ruskich. Z tego co pamiętam to Simo Hayha i Sulo Kolkka.Ten pierwszy uważał ,ze kiedy strzela z celownikiem optycznym to jest łatwiej widoczny przez wroga.

Posted
A co do celnosci - dlaczego to 2 najskuteczniejsi snajperzy w historii osiągneli swoje wyniki na Mosinie celując przez muszke i szczerbinke??

Hmm na jakie odległości strzelali ?? Z tego co wiem to Mosin na 200 metrach czasem potrzebował poprawki w losowo wybranym kierunku dochodzącej do pół metra... Więc wyniki na nich osiągane to chyba tylko snajperstwo w okopach i to w tym samym okopie cel i strzelający :D Jakoś poza wersjami "wz.31/40 cała reszta to złom i tyle.

Wszędzie gdzie w ówczesnych czasach porównywano/testowano karabiny Mosiny wypadały chyba najgorzej. Więc jedynym wartym uwagi faktem jest ich liczba jaką wyprodukowano i tyle. Konstrukcja ogólnie mówiąc warta tych 30 tys rubli nagrody dla konstruktora która zdecydowała o wyborze tego karabinu na broń "etatową" w Rosji. Ponoć jedynymi Mosinami które w miare się trzymały kupy i miały przyzwoite osiągi były te produkowane w Polsce.

Tak więc nadal nie widzę powodu dla którego można tak się roztkliwiać nad tą konstrukcją...

Co do Fińskich snajperów to sorki ale żaden z nich nie uzywał "normalnego" Mosina chyba. Przerabiali je sami strzelcy, a produkowane u nich wersje były specjalnie selekcjonowane do zadań snajperskich, miały przerabiane lufy, zmieniane elementy zamka, dokładane celowniki optyczne produkcji niemieckiej albo rodzimej. Jak dla mnie to były "customy" a nie Mosiny