Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Nikt nie chce pisać, więc znowy ja... Dziś zakładałem optykę do Dragunowa Sapera. Oto zabawki dołożone do Dragunowa. Nie piszę SWD, czy replika, po prostu ochrzczony został Dragunowem i tyle. To zdjęcie powinno byś w poprzednim poście

p1050874ro8.th.jpg

p1050865mm1.th.jpg szyna boczna od Krakmana, p1050871qj8.th.jpg optyka od Krakmana.

Jako, że korpus jest jeszcze z ASBsu, trzeba było pomyśleć, jak to zamocować. Powierciłem, gdzie trzeba (tak mi się zdawało i pasowało) i nagwintowałem M4.

p1050876ks4.th.jpg p1050877yd2.th.jpg

Z drugiej strony daliśmy nakrętki, które uległy później diametralnemu odchudzeniu (anorektyczki przy nich to grubasy)

p1050880lq0.th.jpg. Reszta to już tylko spasowywanie, piłowanie i montowanie.

p1050881qk9.th.jpg p1050882ji8.th.jpg p1050883dj9.th.jpg p1050884wf4.th.jpg

Oto produkt finalnyp1050885tm6.th.jpg i z drugiej strony p1050886oi0.th.jpg

i w objęciach Nortona (co na to Saper?)p1050889qb9.th.jpg

Wiem, że niektórym nie będą pasowały łby śrub, ale takie miałem pod ręką. A nitować nie lubię. Z resztą i tak za jakiś czas korpus będzie metalowy ;-)

A za palec na spuście Norton ma w... pozamiatane...

• 4 months later...
Posted

Ja poszedłem w nieco innym kierunku- w stronę Romaka ;)

16497dd641621bccm.jpg

W planach jeszcze przerobienie body, żeby wyglądało jak w oryginale i chwilowo tyle. Narazie "drewna" będą plastikowe, przejechałem je tylko papierem ściernym.

Wiem, że jest i będzie trochę różnic w porównaniu z oryginałem ( choćby kolba ma inny profil ), ale bliżej będzie replice do Romaka niż do SWD ;)

Acha, magazynek na foto służy jedynie do ozdoby, pochodzi z SAM-7 ;)

Posted

Może niewiele, ale poprawiłem otwory w dolnym łożu:

785db08492643048m.jpg

W górnym będą zaszpachlowane, całość ( wraz z kolbą ) będzie malowana.

Jutro wezmę się za zmiany w komorze zamkowej.

I jako ciekawostka, mała obróbka zdjęcia w celu pokazania, jak ma wszytsko wyglądać po skończeniu prac:

73cac912bfe5c7f9m.jpg

Posted

Pobawiłem się dziś z urządzeniem wylotowym oraz komorą zamkową.

Na początek oddzieliłem uchwyt ba bagnet od zespołu muszki ( muszka z AK 74 )

88a006712b7f98d6m.jpg

Pózniej najgorsze- z seryjnego urządzenia wylotowego zrobić urządzenie wylotowe wzorowane na Romaku.

Chyba wyszło mniej więcej :)

4a845407e2de317dm.jpg 58eb088d00a48400m.jpg

Dodatkowo poprawione szczegóły- zaszpachlowana część podstawy muszki ( po bokach ), wywiercony okrągły otwór na podstawie muszki oraz zaokrąlony jej dół- tak jak to jest w rumuńskim odpowiedniku.

Komora zamkowa dostała boczne wzmocnienia, oraz zaszpachlowane przetłoczenia charakterystyczne dla pierwszysch serii AK. Zaszpachlowałem również przetłoczenie oznaczające tryb ognia ciągłego- teraz jest tylko jedna pozycja- ogień pojedynczy. ( Ale replika oczywiście dalej może strzelać serią, chodzi o względy estetyczne ;) )

Po pomalowaniu wygląda tak:

ed68b4fc198431a5m.jpg 95d6fbffdaf9c55dm.jpg

Do zrobienia jeszcze- nity na body i mocowaniu kolby, poprawka nakładki rury gazowej ( usunięcie otworów ) oraz poprawka urządzenia wylotowego- po malowaniu widać z bliska niedoróbki.

• 4 weeks later...
Posted

Witam.

Planuje kupic owe SWD.Chcialbym do niego wstawic drewniane okladziny +kolbe.Szukalem po necie ale nie znalazlem dreweinek do kupienia.Moze ma ktos jakies linki lub info skad mozna je dostac???Prosze o odpowiedz.

Pozdro

Stosuj polskie znaki

i spacje między zdaniami! [P]

Posted

Nic z tego. Chyba, że stać Cie na zestaw konwersyjny za 2000pln czy coś koło tego.

Drewna od ostrego bywają na allegro ale nie pasują do elektryka ak.

Do tego niby "swd" też nie.

Inne w kształcie okucia okładzin; a kolba od ostrego ma taki kąt chwytu, ze raczej nie da rady wydrylować miejsca pod silnik.

• 3 weeks later...