Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 72
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jeszcze!!! Jedziesz Helga!! :P

Reperowanie maga? ^^ to się zdarza raz na 10 lat chyba :] (co jest do reperowania w prostej konstrukcji magazynka??)

Mógłbym jescze spytać, o jaką linę chodzi i gdzie w przygotowywaniu stanowiska się coś podcina itp.,

ale to już się robi "zielone" :D...

Posted (edited)

mag- np zblokowaną spręzynę

lina- w naszym scenariuszu

stanowisko-eh chłopie np. gałezie,

"zielone" - no właśnie....

Edited by siułek
Posted

Pytanie: Po co wam nóż/scyzoryk? :)

Ile razy go używaliście i do czego podczas akcji? :]

Przydaje sie przy cieciu sznurkow/linek, przygotowaniu schronienia, przy jedzeniu, w pierwszej pomocy...

Posted (edited)

W zasadzie to ogółem wiem o co biega z tym stanowiskiem itp. Nie trza tłumaczyć (dlatego napisałęm "zielone" :) )

Chodziło mi bardziej o konkrety. A z zaciętym magazynkiem to wystarczy szpilka czy coś w tym stylu... No ale scyzoryk to wszystko ma, a i przyda się np. do tego, co powyżej szaszłyk wypisał. Takie uniwersalne gó... uniwersum.

Co do scyzoryków to jakie polecacie? Czy oprócz Victorinox i Wegner(może źle napisałem) istnieją dobre ścizory?

aha, na pytanie o częstości używania odpowiedzi nie znalazłem w tych postach... :)

chociaż można się domyśleć, że Siułek często używa ostrza...

Edited by ssslaw
Posted

szpilke? I gdzie ją bedziesz nosił? Może wsówkę we włosach? Nie lepiej multi? Zawsze to jakaś frajda.

A co do częstotliwości, to napewno na każdej strzelance przynajmniej raz.

Co do firm to jeszcze Gerber i Stainless.

Posted

hmm puszki? Czytałem kiedys o tym, ale na co ci sie przyda podczas spotkania?

Co do noża mam multi gerbera, a zwykły to planuje narazie jaki.

Zabor a ty gdzie nosisz swoje noże?

Mam pokrowiec z miwo na noż i pokrowiec na toola, ale czasem trzymam w ladownicy na magazynki do pistola.

A puszka sie przydaje, jezeli idziesz na kilka dni do lasu to masz w niej troche duprelli: zylka, haczyki, swieczka- jakies duperele ale czesto sie przydaja.

quote name='ssslaw' date='20/2/2007, 15:56' post='486357']

Pytanie: Po co wam nóż/scyzoryk?

Ile razy go używaliście i do czego podczas akcji? :]

oj czesto- szczegolnie tool jest niezbedny ;-)

Posted

Victorinox zjadł chyba ostatnio Wengera. Nie wiem, marka Wenger się zachowała, czy teraz wszystko to Victory?

Prócz tego chyba najlepsze są Leatherman'y, ale to już toole, no i cena sporo wyższa.

A odnoście scyzoryków, sam korzystam z modelu Victorinox Tourist od jakiś może 6 lat i bardzo sobie cenie jego obecność w kieszeni/ładownicy, niezależnie od tego czy idę się postrzelać, przejść się gdzieś dalej z plecakiem, czy po prostu jak co dzień do miasta.

A scyzoryka używałem jak na razie między innymi do przygotowywania posiłku, przy pracach związanych z ogniskiem, do odkręcania tysiąca i jednej śrubki, do otwierania szekli (powiedzmy, że "był używany", nie "ja używałem") i wszystkiego co związane z cięciem różnych różności.

Posted (edited)

http://www.victorinox.sklep.pl/sklep.php

Proszę, sklep ze scyzorykami Victorinox. Miłego przeglądania.

A z nożami to raczej trzeba się kierować zasadą "albo coś jest tanie, albo dobre", bo kompromisów jak na lekarstwo.

http://budo.net.pl/

http://guns.com.pl

http://swiatnozy.pl

O nożach możesz poczytać między innymi w trzech linkach, które podałem wyżej.

Edited by Imashel
  • 4 weeks later...
Posted

Ja osobiście biegam w starej dobrej alicji (Wiadomo piechota ;] ) Pas, szelki, 2 ładownice, 2 manierki, medical ale kiedy jest wymóg nałożenia ghille ładownice idą na boki manierki totalnie do tyłu. Do medicala pakuje kulki i dodatkowy mag .

I jest nawet wygodnie ;]

Posted (edited)

Ja używam medicala na PMR-a(montuje go na szelce), na drugiej szelce nóż. Z tyłu buttpack i jedna ładownica M16(na dokumenty komórkę itp.) Na bokach manierka, 2 ładownice M16-w jednej magazynki i kulki w drugiej szmatki (czerwona i biała), z boku jeszcze ładownica na krótkie magi da emek w której trzymam narzędzia.

Z przodu niemam umieszczone nic ponieważ mogłoby utrudniać leżenie. Przeszkadza mi czasem buttpack bo gdy leże to podlatuje mi on razem z całym pasem pod łopatki. Gdy wchodzi w grę ghillie montuje tylko manierkę z boku i ładownice od m16 z drugiego noi oczywiście na szelkach medical z PMR-em i nóż

Co do noży polecam replikę noża bojowego bundeswehry z firmy Meteor. Kosztuje ok. 50zł, a jakość wykonania jest naprawde niezła, jestem bardzo zadowolony.

Edited by Garoo
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...