syringe Posted January 15, 2007 Report Posted January 15, 2007 Witam Nie wiem czy dobrze robie zakładajac nowy temat ale nigdzie nia forum nie mogłem znaleźć informacji, wiec: po 1 Czy zna ktos jakis domowy sposob ustawiania krzyża lunety. To jest 3-9x40 tasco na aps z wysokim montażem po 2 czy jest jakaś różnica kiedy zamontuje lunete bliżej albo dalej na RISie
PAT_Jezior Posted January 15, 2007 Report Posted January 15, 2007 Ad. 1 Nie rozumiem pojęcia "domowy sposób ustawienia krzyża". Po bokach wierzyczek masz nakrętki, ściągasz nakrętki, dostajesz się do śrub regulacji krzyża, dalej to nawet przedszkolak by sobie poradził. Ad. 2 Tak, jest różnica, musisz samemu dostosować ustawienie odległości oka od soczewki lunety. Jeśli odległość będzie za mała, obraz w lunecie będzie za duży w stosunku do średnicy soczewki, będzie się rozjeżdżał przy przechyleniu głowy. Jeśli odległość będzie za duża, będziesz widział obraz jako mniejszy, z ciemniejszą obramówką (wnętrzem tubusu lunety). Trochę zakręciłem, ale powinieneś wiedzieć o co be ;).
syringe Posted January 15, 2007 Author Report Posted January 15, 2007 ad 1 chodzi mi o to ze jak bede ustawiał lunete na cel w doległosci 10 metrow to pozniej jak wyjde na dwor to strzelam nad celem ktry jest dalej :P Wiec po odkrenceniu i dostaniu sie do srob regulujacych jak mam wyregolowac krzyz?
Okruch Posted January 15, 2007 Report Posted January 15, 2007 Chłopie... za takie porady powinno się faktury wystawiać. http://wmasg.pl/artykuly.php?artykul=46 Pamiętaj, że nawet najcelniejsze repliki ASG nie są tak celne*, żeby wybić z 30 m jedną dziurę pięcioma kolejnymi strzałami. * wpływ wiatru na kulkę, średnica lufy, prędkość kulki, znoszenie kulki na końcu toru lotu...
thor_ Posted January 15, 2007 Report Posted January 15, 2007 I podstawowa sprawa: Nie dasię ustawić w replice lunety tak żeby obsłużyła odległość 10m, 20m,3m, 40m i 50m.... Musisz się zdecydować i ustawić ją na wybraną odległość.
Guest Carmack Posted January 20, 2007 Report Posted January 20, 2007 I później albo podnosić lekko karabin, albo opuszczać.
piotrek44 Posted January 24, 2007 Report Posted January 24, 2007 a jaką odległość wy wyznaczyliście i jaką odległość powinien mieć ruger MK1 carabine
Okruch Posted January 28, 2007 Report Posted January 28, 2007 Wyznaczyliśmy taką odległość, jaka nam była potrzebna, i Tobie też zalecamy asertywne podejście do życia. Nie mówiąc o tym, że większość i tak przekonała się, że w ASG kolimator sprawdza się dużo lepiej niż luneta ;-)
Okruch Posted January 28, 2007 Report Posted January 28, 2007 No nie sądzę ;-) Można zrobic ankietę, obrazującą wykorzystanie kolimatorów w stosunku do celowników optycznych, ale na pewno nie jestem jedynym w Polsce użytkownikiem kolimatora. ;-) Czy może chodzi Ci o to, że użytkownicy celowników optycznych przesiadają się (lub nie) gremialnie na kolimatory, i vice versa?
PAT_Jezior Posted January 28, 2007 Report Posted January 28, 2007 Zależy, czy chodzi Ci o wykorzystanie kolimatorów w broni szturmowej, wsparcia oraz snajperskiej, czy samej snajperskiej. Bo jeśli chodzi o broń szturmową, to sam używam kolimatora ;), ale na snajpie w życiu się bym na niego nie przesiadł.
Okruch Posted January 28, 2007 Report Posted January 28, 2007 Aj, rebe, moje niedopatrzenie... fakt, chodziło mi o broń szturmową. Pozdrawiam!
Wshark Posted January 30, 2007 Report Posted January 30, 2007 Syringe, słuchaj, ja swoją lunetę wyzerowałem na 30m. jeżeli odległość do celu wynosi 40 m to biorę poprawkę o pierwszą siatkę pomocniczą celując nią nad cel. Następne siatki są co 10 m. I tak celując na 50m celuję druga. No dalej chyba już nie ma sensu. Siatka pomocnicza to bardzo ważny przyrząd. Można tam też, a właściwie trzeba obliczać poprawki na wiatr. To wszystko jednak jest uzależnione od masy kulki, temperatury, wiatru, stanu sprężyny w APS-ie ITD. Musisz przestrzelać sam swoją replikę i doświadczalnie wyzerować lunetę. I jeszcze jedno. siatkę reguluje się następująco. Jeżeli trafienie jest powyżej miejsca celowania to siatkę ściągamy w dól i to na początek o pół obrotu w kierunku UP, jeżeli trafienie układa się po lewej przekręcamy regulację w prawo L oznacza -LEFT, a więc przeciwnie. Także na początek o pół obrotu. Ustaw cel na odległości 10 metrów i strzelaj stosując się do takich rad. I sukcesywnie reguluj najpierw góra - dół potem prawo - lewo. Potem odejdź na 20 metrów i uszczegóławiaj ustawienia i tak do 30 metrów. Mój APS po takiej regulacji kulkami 0,28 bije w punkt, z powtarzalnością 70%.
thor_ Posted January 30, 2007 Report Posted January 30, 2007 Jeżeli trafienie jest powyżej miejsca celowania to siatkę ściągamy w dól i to na początek o pół obrotu w kierunku UP, jeżeli trafienie układa się po lewej przekręcamy regulację w prawo L oznacza -LEFT, a więc przeciwnie. Hmmm.... i trafiasz w coś po takich nastawach ???
Wshark Posted January 31, 2007 Report Posted January 31, 2007 Hmmm.... i trafiasz w coś po takich nastawach ??? jak skończyłem takie bardzo ostre kręcenie nastawami, to udokładniłem to tak, że mam powtarzalność na poziomie 70/80% Takie ostre ustawianie nastaw jest tylko w początkowej fazie zerowania, potem trzeba powolutku :)
Recommended Posts