Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Buty do działań w terenie zurbanizowanym

Recommended Posts

Posted

Witam,

Chciałem prosić Was o radę w sprawie doboru butów do działań CQB/MOUT.

Przeglądałem różne oferty, nasłuchałem i naczytałem się opinii o różnych modelach butów w granicach od 200zł do 700zł.

Postanowiłem odpuścić sobie Magnum Classic itp. i pójść ze myślą "Lepiej raz a dobrze".

Zastanawiałem się nad Meindlami oraz 5.11 Tacitical. Pamiętam, żę czytałem kiedyś Arsenał lub Strzał - nie pamiętam już co to było dokładniej - gdzie znajdowało się porównianie obu firm.

W tenże sposób zdecydowałem się na 5.11 Tacital. Ale teraz utknąłem w martwym punkcie - przy wyborze modelu.

Buty Footwear A.T.A.C. Zip Leather

Buty Footwear A.T.A.C. Shield

Buty Footwear H.R.T. Membrane

Zazwyczaj cena=jakość więc teoretycznie HRT ale czasem zdarzają się wyjątki więc wolałem zapytać.

Jak już wspomniałem buty będą używane do działań w terenie zabudowanym, a wydając te ok. 600 pln chciałbym aby nie rozpadły się po roku użytkownia ;)

Dzięki z góry za odpowiedzi

Pozdrawiam

J.

Posted

No wszystko bym powiedział ale nie to że Adaśki GSG9 ( i ich II generacja obecna) są mało znane wśród ludzi z branży. Świetne buty tylko specjalistyczne - jak będziesz w nich łaził na codzień i po każdym terenie, zetrzesz podeszwę z mikrogumy migiem. Mocno wzorowaną na GSG9 wersję robi też amerykański BATES, nieco gorsze ale tańsze. Można kupić poprzez NFM.pl który jest oficjalnym przedstawicielem BATESa na Polskę.

Ja powiem tak - artykuł w Arsenale był poniekąd sponsorowany przez 5.11 więc nie szalałbym z oceną jego obiektywności. Sam używam Meindli i nie mówię złego słowa - poza może nieco zbyt małą amortyzacją (dobre wkładki polecam amortyzujące). O ile się przyglądałem 5.11 mają lepszą amortyzację, natomiast bardziej ufam po prostu butom szytym w Niemczech a nie w Zanzibarze ;-) Jeśli miałbym być szczery to bierz HRT. buciki z suwakiem z boku są fajne i wygodne przy zakładaniu, ale jak się ten suwak sypnie to cały but idzie do kosza...

Jeśli natomiast kolega Wolf potrafiłby Ci pomóc w załatwieniu GSG9 (Adasiów albo Meindli) po jakichś sensownych kosztach - są do uchwycenia czasem świetne używki "9" za małe pieniądze w Niemczech, to bierz Adasie bez namysłu. Tylko pamiętaj - to są specjalistyczne butki!

Posted

Czyli wychodzi na to, że 5.11 są bardziej uniwersalne (i jeśli brać to HRT) niż GSG9, chociaż te drugie odpowiednio używane są lepsze..

W takim razie dzięki za odpowiedzi, jeszcze się zastanowie między tymi dwoma modelami. :)

Co do sprowadzania domyślam się, że ceny byłyby niższe zwłaszcza za używki nawet w bdb stanie ale osobiście wolałbym dany but przymierzyć zanim go kupię. W końcu każda firma ma trochę inną numerację. 8)

Pozdrawiam

Posted

Te Meindle to znaczy które Meindle? ;-) Meindli jest zyliard zwłaszcza serii wojskowo-policyjnej i wszystkie są z reguły drogie jak cholera. Rozmowę zaczynamy od jakichś 560 za najtańszy model, większość jest na poziomie 700-800 a część powyżej 1000. OSŻW/W po romansie z Batesami postawił na Meindle Cobry od nowego sezonu a to nawet w przetargu i w hurcie wyszło 730 za parę.

Zgadzam się co do overpricingu 5.11 (tzw."Pięć-jedenaście? Nie mam drobnych...") w stosunku do jakości. Ale poza nimi i batesami to bezpośrednio na polskim rynku nie ma łatwo dostępnych butów do "miasta" (przedstawiciel + gwarancja) a na szajs w rodzaju Magnumów obecnych szkoda nerwów i pieniedzy.