SoP-PeL Posted December 20, 2006 Report Posted December 20, 2006 Czy wspomniana optyka PSO-1 o lunecie 4x24 "nadaje" sie do ASG? Bedzie montowana na AK74SU + pbs-4 - jako osłona lufy prec 6.04 Pozdrawiam
javelin Posted December 20, 2006 Report Posted December 20, 2006 24mm to niestety strasznie mało, więc będziesz miał przez to wąski kąt widzenia :( Ale ten WYGLĄD zrekompensuje wszystko! :mrgreen:
Pesus the Hunter Posted December 20, 2006 Report Posted December 20, 2006 Z optyką na bocznym montażu są kłopoty ze składaniem kolby.
Westie Posted December 20, 2006 Report Posted December 20, 2006 Z optyką na bocznym montażu są kłopoty ze składaniem kolby.Zaraz, chyba optyka jest po lewo, a kolba się składa na prawo...
SoP-PeL Posted December 20, 2006 Author Report Posted December 20, 2006 fakt kobla i optyka jest po lewej stronie
Smiglans Posted December 20, 2006 Report Posted December 20, 2006 Sorry, że się przywalam, ale jeżeli coś to pole widzenia ;-) Zresztą zależy ono nie tylko od obiektywu (może być obiektyw 50mm i będzie miał mniejsze pole widzenia niż np 30mm) Zresztą suma sumaru ten POSP 4x24 (lub PSO-1) będzie miał większe pole widzenia, niż np POSP8x42. A po co komu 8x do ASG? Może na 600m to się przyda (co nie oznacza, że z powodzeniem można takowe stosować). Jeszcze jedna rada nie ukrywajmy, że wszelakie tasco, edenbergi, hawke, bsa, bushnelle bannery i wiele, wiele innych to tylko symulatory celowników. Jeżeli chcecie mieć sprawne oczy to błagam na strzelankach nie ślipcie cały czas w te celowniki. Ograniczcie się do minimum (masz oddać strzał to patrz, nie wiesz cos się dzieje i czy ktoś gdzieś jest to patrz). Gwarantuje, że godzinna dziennie i na stare lata jesteś kaleką. Nie wyssałem sobie tego z palca bo znam ludzi, którzy doświadczyli tego na własnej skórze. Zresztą im większe światło (obiektyw), tym bardziej psuje się wzrok. mniejsze światło i mniejsze powiększenie daje większą głębię ostrości, raczej to jest bardziej potrzebne w ASG. Chyba, że ktoś ma Zeissa lub inne (wymieniałem w jakimś temacie jakie) Myślę, że z obecnych na forum Kolega GZ to potwierdzi, bo też miał do czynienia z celownikami (nie mylić z symulatorami) PS Posp też nie powala jakością obrazu. PS 2 Oczywiście nie znaczy, że macie złe celownik, bo do ASG WYSTARCZĄ, tylko jeszcze raz proszę ograniczcie się do patrzenia przez nie. Amen
Recommended Posts