Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam!

W mojim Marui AK 47 wymieniam stockowe części na :

Sprężyna M 120

Łożyskowana głowica

Uszczelniona dysza

Łożyskowana prowadnica sprężyny

Wzmocniony tłok

Stalowa głowica cylindra

Chromowany cylinder

Wzmocnione zębatki

Popychacz wzmocniony

Stalowe podkładki i łożyska - Czyli zestaw FTK Guardera +

Silnik Hi tourque Classic Army

Lufa prec.

Stalowa komora hop up + silikonowa gumka hop up.

Tak jak w temacie. Proszę o pomoc kolegów maniaków i oszacowanie mniejwięcej ile to będzie fps. Dziękuję i pozdrawiam.

Ninja

Posted

Dzięki, tylko że w ASG Shopie mówili że sam FTK daje 420... A ja do niego dokładam jeszcze prec lufę, silnik i metalową komorę hop up. Chcę się zmieścić w 450

Posted
a hop uszczelic

To raczej nie ta klasa replik... tu komory HU uszczelniać nie trzeba ;)

W 450FPSach się napewno zmieścisz.

PS. mam nadzieję, że pomyślałeś o odpowiednim zasilaniu :roll:

Posted

Różnie to bywa...

Moje M15 miało "tylko" 420 fps, więc zastosowałem motyw znany z Cymy: taśma teflonowa izolująca hopup.

FPSy wzrosły do 480.

Wniosek: M15 CA jest stockowo nieszczelne ;-)

Inny przypadek - wymiana "szczelnej" dyszy Hurricane w AUGu TM z powrotem na "nieszczelną" stockową dała wzrost o jakieś 15-20FPS... (nie pamiętam dokładnie).

Wszystko mierzone na chrono.

Tuning to dziedzina doświadczalna...

-

Posted

Z tym że 420 FPS wzrosło do 480 to muszę przyznać że pisał to istny mitoman :D Ludzie czasem prawią takie mądrości że szok. A FPS przy tym zestawie to może około 430. Wstaw Boreupa to może będzie 450.

Posted

Tak, mitoman wyposażony w chronograf...

Powtórzę, bo widocznie nie dotarło:

Wszystko mierzone na chrono.

Zanim zaczniesz kogoś oceniać naucz się czytać koleś...

Mitomania to podawanie "fpsów" na podstawie włożonego łupgrejdu, bez faktycznego zmierzenia prędkości wylotowej na chronografie.

-

Posted

A powiedziałbyś, że "stockowa" dysza może być lepsza od takiej "szczelnej" z FTK? Bo ja na pierwszy rzut oka też nie... Ale chronometr nie kłamie.

Zresztą gdy chronometr pojawił się na naszym "podwórku", to zrobił niezłe zamieszanie w czasie pierwszych pomiarów. Nagle okazało się, że niektórzy mają np. o jakieś 100FPS mniej niż im się wydawało, że powinno być po łupgrejdzie. Okazało się, że fabrycznie nowa replika renomowanej firmy może może mieć o kilkadziesiąt FPS mniej niż podaje producent (wartości przykładowe, poznaniacy którzy byli na pierwszej strzelance, na której pojawił się nasz chronometr, będą lepiej znali szczegóły).

Dlatego któryś raz już powtarzam - gadanie "włożę sprężynę X oraz części ABC to dostanę Y fpsów" jest takim uogólnieniem, że można je z miejsca między bajki włożyć. Jest masa czynników wpływających na końcowy efekt. To po prostu "dziedzina doświadczalna".

To tyle o mitach i faktach. Już milknę i nie psuję więcej dobrego samopoczucia "podkręcaczy"... ;-)

P.S. I zauważcie, że nie były podawane parametry tej M15 (sprężyna itd.). To, że w tym egzemplarzu "kawałek taśmy" dał nagle taki skok prędkości wylotowej, nie znaczy że tak samo będzie w każdym innym.

P.P.S. Nie mam zamiaru się wymądrzać, zwracam tylko uwagę na pewne fakty. Nie jestem doświadczonym "tuningowcem", w przypadku chęci polepszenia parametrów oddaję zabawki lepszym ode mnie w te klocki. Właśnie Kmieciowi :)

-

Posted

Ritter - Nie obraź się ale wyrabiasz sobie złą opinię człowieka nie znającego się kompletnie na tuningu..... w ten twój przypadek wierzę ale w ten cytowany od Kmieciacośtamcośtam to staaary takie bajeczki jak na ersoftgans pe-el. Co do twojej definicji mitomanii to napiszę tak - ciekawa koncepcja ;) Czytać jak najbardziej umiem....a może to ty powinieneś nauczyć się pisać :D a tak na serio to z tym chrono to nie wiem czy odnosiło się do tego kmiecia czy do tego twojego z przyrostem 15 FPS.

Posted

Cóż, każdy ma prawo wierzyć w co chce. Ja wierzę wskazaniom chronometru i tyle.

Jeszcze raz:

> Wszystko mierzone na chrono.

P.S. Nie obrażam się. Przepraszam za "koleś", niepotrzebne. Ale sam zacząłeś od "mitomana" pod adresem osoby, która na podkręcaniu replik spędziła już "trochę" czasu...

-

Posted

Dzięki panowie!!!!!

Jak wszystko już będzie śmigało to sprawdzę na chrono i napiszę ile wyszło.

Pozdrawiam

Ninja

Ps. Będzie śmigało na 9.6 V 1800mAh (mam nadzieję :roll: )

Posted

w ten twój przypadek wierzę ale w ten cytowany od Kmieciacośtamcośtam to staaary takie bajeczki jak na ersoftgans pe-el.

Hihihi. Kmieciowe M15 Rifle faktycznie ma 475-480fps :)

Dokładna konfiguracja to:

- precka KA 6.04 510mm

- bore-up CA

- kółka CA STU

- PDI 190%

- EG1000

Całość śmiga na 12V 1800SC Sanyo

Nad definicją mitomanii nie trzeba się spierać, jest ogólnodostępna na stronach PWN.

Misiek, a powiedziałbyś, że zamontowanie głowicy tłoka Prometheus da dodatkowe 20fps? A w P90 z SP110 (teoretyczne 350fps) z 405fps uwierzysz?

Ja nie wiem, czy Kmieciu się zna na tuningu, natomiast jak on coś złoży, do dostajesz więcej fps niż to wynika z włożonych cześci. A mamy w Poznaniu trzy chronometry i każdy pokazuje to samo :)