Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Na military.pl po dostawie 15 grudnia pojawila sie nowa replika a mianowicie Taurus 24/7

Taurus 24/7

Na zdjeciu wyglada zachecajaco no ale na obrazku to i diabel jest fajny.

Dokladaja tez dodatkowy mag.

Co o tym myslicie?? Bylby warty kupna zamiast czegos z HG?? Moze ktos juz go mial w

lapkach?? :uśmiech:

• Replies 50
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Moim zdaniem ten Taurus zapoczątkował nową, Cybergunowską serię... Wykonanie z tego co widać bardzo dobre - otwierane okno wylotu łusek, dobre wizualnie tworzywo, waga też niezła... Na mój gust to będzie coś pomiędzy HPA, a giwerami UltraGrade ;-)

• 2 weeks later...
Posted

miał już ktoś to coś w łapkach? wygląda dość przyzwoicie... mógłbym się skusić, ale nie chce się przy pierwszej replice naciąć na 180zl :/

• 4 weeks later...
  • 2 months later...
Posted

Sorry za "odgrzewanie" tematu, ale w nowszych nie zauważyłem żadnej opinii o tym pistolecie. Ma go ktoś może? Bo zastanawiam się nad kupnem. Z komentarzy wynika, że ma większy zasięg od Beretty 92FS, no i pojemniejszy magazynek. Warto wydać 50 zł więcej?

• 1 month later...
Posted

Taurus PT24/7

Producent KWC

Wymiary

Dł-182 mm

Wys-142

Szer-30 mm

Masa-578 gr

Pojemność mag-25 kulek

Posiada system BAX

Pudełko w którym zapakowany jest Taurus wykoname jest z dobrej jakości tektury.

Ma zapinane na rzepy wieczko,po podniesieniu wieczka ukazuje się nam na jego wewnętrznej stronie instrukcja obsługi pistoletu,niestety nie po polsku,oraz sam pistolet.

Wewnątrz oprócz PT24/7 znajduje się dodatkowy magazynek,pudełeczko ze 100 kulkami 0.2g,oraz ulotka z instrukcją obsługi,też nie po polsku.

Materiały z których wykonano Taurusa to błyszczący plastik ,z którego zrobiony jest zamek,nakładki na lufę,oraz manipulatory.

Z matowego tworzywa sztucznego o drobnoziarnistej fakturze jest zrobiony szkielet,na rękojeść jest nałożona nakładka z miękkiej gumy.

Metalowe części to spreżyny ,kołki ,prowadnice ,lufa i inne części wewnętrzne.

Lufa wewnętrzna jest z mosiądzu.

Pistolet ten jest przedewszystkim pomyślany dla praworęcznych,wszystkie przyciski i manipulatory znajduja się po lewej stronie.

Zatrzask magazynka jest dobrze wkomponowany w chwyt i nie grozi nam przypadkowe naciśnięcie go.

Patrząc od końca pistoletu,mamy dźwignię bezpiecznika której podniesienie blokuje spust i zamek,można ją obsługiwać kciukiem co nie jest zbyt wygodne ,dlatego jej nie używam.

Następnie mamy zaczep zamka w tylnym położeniu oraz dzwignię do rozkładania pistoletu

PT24/7 posiada wszystkie trademarki jakie posiada orginał ,i tak jak orginał ma białe plamki na przyżadach celowniczych.

Konstruktorzy z KWC postanowili że skok zamka w tym modelu będzie dłuższy (33 mm) niż w innych spreżynach,wiec wydłużyli cylinder,co poskutkowało że w tym modelu lufa ma 93 mm dlugości a w orginale 113,5 mm.

Jest to jedyne widoczne odstepstwo od orginału.

Pistolet pomimo swej wagi 578 g jest ciężki na lufę i trzymajac go w ręku wydaje się cięższy niż w rzeczywistości.

Magazynek jest dociążony i mieści 25 kulek lecz załadowanie więcej niż 20 kulek wymaga pewnego wysiłku.

Nie posiada otworów ani wskaznika umożliwiającego zobaczenie ile jest kulek wewnątrz,przy wyjmowaniu magazynka z pistoletu wypada jedna kulka.

Rozkładanie

Mając pusty magazynek w pistolecie odciągamy zamek do tylnego położenia gdzie zatrzymuje się na zaczepie,dźwignię do rozkładania obracamy w dół o 90 stopni i wyciągamy ją całkowicie,naciskamy dźwignię i zamek wraca do przedniego położenia,naciskamy na spust i zamek zsuwa się ze szkieletu.

Odchylamy żerdź ze sprężyną powrotną i wyjmujemy ją z zamka,przesuwamy lufę do przodu i wyjmujemy cylinder razem z tłokiem,a potem lufę.

Składanie odbywa się w odwrotnej kolejności.

Strzelanie

Napisane jest że Taurus ma 40 m zasięgu,rzeczywiście niekiedy kulki lecą na tą odległość ale niezbyt celnie z powodu krótkiej lufy.

Pewny i skuteczny strzał można oddać na max 20 m,do celu wielkości człowieka,na 10 m nie ma problemów z trafieniem w puszkę po napojach.

Wystrzeliłem ponad 500 kulek i miałem 1 zacięcie,kulka wpadła pod lufę,wyciągnełem ją bez rozkładania pistoletu.

Trwałość-zobaczymy po kilku miesiacach.

Mając do wydania około 200 zł nie chciałem kupować gaziaka z blow-backiem z firmy o wątpliwej reputacji,wolałem pistolet sprężynowy Taurus PT24/7, i jak narazie jestem z wyboru zadowolony.

dsc05745ky7.th.jpg dsc05746ie4.th.jpg

dsc05747zj7.th.jpg dsc05748tv0.th.jpg

dsc05749wc0.th.jpg dsc05750iz8.th.jpg

Posted

Witaj

Fajna recka. Dzieki za informacje. Szkoda ze nie ma fotek (moze sie pokusisz?)

A jak sprawa ma sie z magazynkiem (konkretniej chodzi mi o sposów blokowania kulek). Czy tez jest tak niepraktyczny ze wystarczy nacisnąc zapadke (tą za otworem na kuleczki - podobnie jak w magazynkach P990?) i robi sie tzw. fontanna (nie)szczescia ?

Dzieki

Pozdrawiam

mrd

Posted

Dzięki gunmaniak za reckę.

Właśnie zastanawiałem się nad kupnem tego modelu i mialem zakładać nowy post o jego danych technicznych.

Czy z początku wymaga przesmarowania?

Posted

Hej,mrd tak jak przypuszczasz wystarczy nacisnać przycisk w magazynku i kulki zostaną uwolnione,ale sprężyna w magazynku tego modelu jest dość mocna i nie zdarzyło mi się tego zrobić w sposób niezamierzony.

Zeles,Taurus był dobrze nasmarowany(zalany) olejem silikonowym wewnątrz.

Jak widać zdjęcia już są,zostały zamieszczone dzięki Foce,autorem zdjęć jest ARTBOR

Posted

Miałem go w łapach - czemu KWC (albo lepiej jakaś inna firma) nie pokusiła się o wersję GBB? :( Sprężyna jest tylko dla popisu, a z CO2 strzelać nie chcę, bo boję się, że komuś krzywdę zrobię z takiej armaty.

• 1 month later...
Posted (edited)

Jak ten Taurus wypada na tle Smith & Wesson 1911?

Który jest celniejszy, mocniejszy, lepiej wykonany ... mniej awaryjny ?

Z danych zamieszczonych przez sprzedawcę wynika że moc mają identyczną.

Oba modele "miotają" kulki 0,2g z prędkością wylotową 90 m/s co odpowiada mocy ~0,8 J i w przeliczeniu na stopy na sek. ( przy tej energii i masie kulki 0,2g ) daje ~300 fps

Edited by Smith
Guest Mohawk
Posted

Oba modele "miotają" kulki 0,2g z prędkością wylotową 90 m/s co odpowiada mocy ~0,8 J i w przeliczeniu na stopy na sek. ( przy tej energii i masie kulki 0,2g ) daje ~300 fps

A dokładniej 90 m/s to 295.2756 fps.

Posted (edited)

Dziwne - zgodnie z informacjami na stronie www.cybergun.com modele Taurus PT 24/7 , Smith & Wesson 1911 ... Beretta 92 HPA mają równą moc 0,5 J czyli 70 m/s - 230 fps ( kulki 0,2g )

... skąd na polskich stronach 90 m/s przy 0,2g ( Taurus 24/7 i S&W 1911 ) ? Którym informacją tak na prawdę wierzyć ? Jak bardzo prawdopodobne jest że te dwa modele mają moc, celność identyczną z Beretta 92FS HPA ( 70 m/s 0,5J ) ?

Edited by Smith
Posted

Znalazłem fajną recenzję z zagranicznego forum, a dokładnie z niemiec. Może i nie wiele się zrozumie ale za to są tam bardzo ładne zdjęcia, polecam obejżeć.

http://www.razyboard.com/system/morethread...-3971468-0.html

Świetną recenzję wyszperałeś ;)

Oglądając te tarcze mam wrażenie jak gdyby kulki 0,25 były minimalnie za ciężkie dla tego modelu. Szkoda że recenzent nie zrobił "przekroju" kulek - czyli testu na 0,2 ; 0,23 i 0,25

Posted

Mam ten pistolet dopiero chwilę ale już przeprowadziłem mały test. Jest co prawda jeszcze nie przestrzelony ( 70 kulek ) - ale już co nieco można powiedzieć.

Po odmierzeniu 9m ( akurat taka okazała się odległość celu od ławki/lufy - o tym dalej ) oddałem 15 strzałów kulkami 0,2 firmy KWC - wszystkie trafiły w cel i zamykają się w kwadracie 8x8cm. Cały kwadrat jest przesunięty od punktu w który celowałem 1 cm w dół i 2 cm w lewo. Największe skupisko trafień jest 2 cm w dół i 3 cm w lewo od punktu celowania.

Moja ręka podczas strzelania była oparta o ławkę ( więc nie były to testy "z imadła" ).

Zauważyłem że pistolet strzela coraz celniej ( na początku bardziej znosiło w lewo/dół ).

Oczywiście strzelałem na dworze przy b. małym wietrze ( wręcz brak wiatru ).

Czas pokaże jak broń się zachowa po kolejnych 100-200 strzałach ... tym razem kulkami Xtreme 0,23g

Posted (edited)

W Taurus PT 24/7 nie ma ani jednej atrapy - wszystkie manipulatory mają "prawdziwą" funkcję i oczywiście okno się otwiera.

Dla porównania Beretta 92FS HPA to jedna wielka atrapa ... tam chyba jedynie dźwignia do demontażu działa ( nawet blokada spustu nie działa - jest inna po drugiej stronie w okolicach spustu :źle: ).

W Taurus 24/7 po wystrzeleniu ostatniej kuli zamek blokuje się w tylnej pozycji na blokadzie zamka ( co w praktyce wydłuża życie repliki ) - w Beretta 92FS HPA nie :źle: ... zresztą nie ma się co dziwić skoro w "beretce" blokada jest atrapą.

No i w "beretce" okno się nie otwiera ... w Taurus jak napisałem tak.

W Taurus 24/7 są 2 porządne magazynki w zestawie - w Beretta 92FS HPA jest jeden tandetny przezroczysty ... przynajmniej za dodatkowe 30 PLN można dokupić 2 przyzwoite.

... reasumując Taurus PT 24/7 jest znacznie lepszym wyborem niż ww. Beretta

Edited by Smith
Posted

A jakie osiągi ma ten pistolet?

Czy mi sie wydaje czy są dwa tematy o tej replice?

Tak - są dwa tematy ( może moderator je połączy ).

ps. pierwsze osiągi masz w poście nieco wyżej : Napisano 25/6/2007, 19:20 :killer:

Posted (edited)

Tak - są dwa tematy ( może moderator je połączy ).

ps. pierwsze osiągi masz w poście nieco wyżej : Napisano 25/6/2007, 19:20 :killer:

Testy nr2

Przy strzale z 2 m ( dokładnie ) gruby karton ( taki w jakie pakuje się monitory CRT, sprzęt AV ) - jedna ściana została przebita na wylot i kula zatrzymała się w środku ściany drugiej ( ale bliżej nieco krawędzi wewnętrznej ).

Przy strzale z kilku cm karton został przebity podobnie jednak kula która zatrzymała się w drugiej ścianie utkwiła głębiej - bliżej krawędzi zewnętrznej/wylotowej.

Reasumując - siła tej repliki przy strzale z 1m to 1,5 ściany kartonu - nowa jednostka mocy w ASG ( 1,5KR :wink: )

ps. masa kulki 0,23g

Edited by Smith
Posted

Ponawiam swoje pytanie, które dokładnie części są wykonane z metalu?

Sądzę że łatwiej powiedzieć co nie jest wykonane z metalu ;P

Spust - ABS ale tak masywny że nie martwił bym się tym

Zewnętrzny dolny korpus z rękojeścią - ale już wnętrze ( szyna trzymająca zamek ) to tylko metal

Lufa zewnętrzna ABS - wewnętrzna już metalowa

Zamek jest z ABS

Cylinder ABS

ale w zamku jest wielka metalowa część która oplata połowę metalowej lufy ( zewnętrzna plastikowa lufa to tylko ~3,5 cm długości część tylna to metal

Częśc elementów zespołu spustowego jest z metalu

- reasumując jest to bardzo metalowa replika - nie ma obciążników a mimo tego waży ponad pół kilo a to chyba o czymś świadczy