Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Regulacja celownika w AK-47 i części od real do repliki

Recommended Posts

Posted

W związku z tym wątkiem publikuję fotografie pokazujące szczegóły dostosowania kolby oryginalnej do montażu w replice i przechowywania baterii. Nie przedstawiam natomiast zdjęć obrazujących obróbkę okładzin przednich, gdyż nie chce mi się rozkręcać kbk, a poza tym jest to czynność trywialnie prosta. ;)

mini_1157312156.jpg

Wgląd w wydrążoną kolbę. Widać niewielką grubość ścianek, otwór przelotowy oraz gniazda śrub służących do mocowania oryginalnej stopki kolby. Wymienione gniazda, są (orginalnej) wyżłobione w sklejce, utwardzonej (przeze mnie) Cyjanopanem. Można zauważyć, iż ściany kolby zostały nasączone żywicą epoksydową (uprzedzając, nie pamiętam nazwy, ważne by nie była zbyt gęsta).

mini_1157312363.jpg

Niestety nieostre, ale daje ogólny ogląd. Ukazuje otwór gniazda kolby, dla montażu w body TM. Zwracam uwagę na konieczność usunięcia środkowego wkrętu scalającego w kolbach ze sklejki.

mini_1157312158.jpg

Gniazdo wąsa dolnego. Widać sposób osadzenie nakrętek (nie ma miejsca na stosowanie wkrętów). Jak widać (ślad w bok od lewej nakrętki) wąsy mocujące kolbę w replice są krótsze niż w oryginale.

mini_1157312160.jpg

mini_1157312163.jpg

mini_1157312165.jpg

Czop i wąsy mocujące kolbę. Wąsy mogą wymagać dogięcia, w stosunku do ustawienia pasującego do kolby plastikowej. Należy zwrócić uwagę na spiłowanie czopa, ułatwiające montaż.

mini_1157312168.jpg

(zdjęcie pochodzi ze strony GR)

A to efekt końcowy. ;)

Pozdrawiam

KZ

Posted

Drewno sobie wstawiłem wygląda cudnie :mrgreen: ale musze jeszcze zainwestować w metalowe body i to już będzie pełnia szczęścia.

Dzięki Kuba za umieszczenie zdjeć - miałem się na czym wzorować.

Pozdrawiam

ps. zdjecia

obraz001pv1.th.jpg

obraz002vt8.th.jpg

obraz003oe8.th.jpg

Posted

Własnie zamontowałem przednie okładziny do mojej S'ki. Nie wiedzialem ze czeka mnie az tyle szlifowania, ale w koncu weszły :). Najlepsze bylo to ze górna okładzina byla od AKM a dolna od AK, przez co nie pasowała mi rura gazowa (brak dziurek) i sie jej pozbyłem wstawiając stockową .

Wyszło całkiem ładnie, przy okazji pomalowałem plastikowe "okucia" dzięki czemu ich szarość nie rzuca sie w oczy . Jutro przy dobrym świetle postaram się zrobić zdjęcia jesli chcecie.

Posted
Chwalił się nie będę ale przyszły do mnie metalowe częsci body(tył+przód).Montaż trwa Smile jak skoncze , to zamieszczę fotki.

Najlepiej w kontekście ew. różnic w montażu drewna niż w plastiku. Bardziej się przyda niż widok repliki. ;)

src czy coś lepszego?

Chciałeś coś powiedzieć? Pojaśnij...

Posted

Roboty jest od cholery :) tyle powiem bez przeróbek praktycznie NIC nie pasuje :) bynajmniej u mnie . Doświadczyłem przy okazji ,ze znal to cholernie kruche dziadostwo- uwaliłem przez przypadek jeden wąs do zamontowania kolby , ale juz dorobiłem nowy STALOWY :D i się nie zepsuje tak łatwo. Z racji ,ze mam drewniane częsci z ostrego AK, trzeba było popracowac nieco pilnikiem , ale w koncu weszło. W sumie roboty jest lekko na 2 dni .Nie będę szczegółowo opisywał , co pasuje , a co nie , bo tutaj NIC nie pasuje :) i albo trzeba sobie body dostosować do reszty częsci , albo części do body.

body SRC(nie stać mnie na nic "LEPSZEGO") :evil:

Posted

Jak z jakością tego body? Dobrze pomalowane, mat czy się świeci i czy ma jakieś niedoróby? Niestety na zdjęciach z Taiwangun'a niewiele widać, a biorąc pod uwagę jakość 'dodatków' które ostatnio kupiłem z SRC wolę 10x zapytać niż kupić coś nowego od nich :]

Może mógłbyś dać jakieś foty samego body?

Posted

słuchaj jak dam foty , to jutro najwczesniej co do koloru jest taki pół mat :) wiesz nie swieci się jak psu(wiadomo co) , ani też nie jest super matowe. Niedoróbek nie znalazłem .Wykonanie jest niczego sobie. Nie ma numerów seryjnych , ma za to napis MADE IN TAIWAN SRC 2006 oraz logo (strzała wpisana w tójkąt)

napisy sa WBIJANE.

chyba tyle.

Pozdrawiam.

Posted

Diablo - bez urazy ;) sam bym chciał "choćby" src. Ciekawi mnie jak body SRC wypada przy CA/G&P.

Swoją drogą szacunek za majsterkowanie. Kawał roboty...

tylko ten tłumik nie pasuje ;)

Posted

Dzięki Diablo, to będę czekał na foty... też mam smaka na to body, jak nie to to niestety pozostaje mi tylko body od CA >300zl lub jeszcze jakieś jedno >400zł, a to o wiele za dużo jak za kawałek ZnAl :] Szkoda że w naszym pięknym kraju nie można dostać TEGO cena niczego sobie, a i wykonanie podobno też (tyle że podobno trzeba je malować bo jest 'szarawe', ale to kwestia gustu ;)).

Posted

Marys1- słuchaj nie porównywałem z innymi , bo mnie na inne nie stać :P wydałem ostatnie grosze na te body dlatego jest ono dla mnie najlepsze na ziemi :F Tłumik owszem nie pasuje przymierzam sie do kupna łumika do PK :D szalony plan ale, wyglądać może fajnie.

ps. Dzięki Wam za słowa uznania :)

Nie dam rady narazie wstawić fotek!! sorry

Posted

Diablo moglbys sprawdzic czy samo tylnie metalowe body src bedzie mniej wiecej pasowalo do reszty cymowskiej? nie trzeba bedzie przerabiac "plastikowego drewna"?

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...