Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Pytam, bo szukalem i neznalazlem.

Jakie obovionzana prawne som s sprzedavanem Airsoft broni v Polsce?

Czy do sprzedazy ASG jest povinne jakesz scegulne vyksztalcene? Czy musi byt panstvem przydelona koncesija? Bytam jak to jest v Polsce, Bo u nas v CR,

U nas jest ASG zakwalifikovana, jako bron palna kategorie D,kde znajdujom se viatrowki i czarnoprachove repliky starych broni , flobertki i tak dalej. U tejto kategorii ,,D,, jest nabywane od 18 roku, bez registracii.Poszadane jest wolne. No jak chce zalozyt firme i sprzedavat ASG, to musze otrzymat od panstva zezvolene do sprzedazy broni. Jest to tak zwana koncesja. Ze by jom otrzymat, to muse dolozyt vyksztalcenje v broni, ,naprzyklad tokarz slosarz obrabiar broni s srednim zakoncenem i praktikom v varstate broni, lub vyssom skole z kerunkem na handel brnom i prax i tak dalej. Potem muse kazdom type broni od kazdej firmy dat na spravdzenie do instytuta broni i oni dajom certifikat na kazdom

type i firme. To muszi poszadat kazdy sprzedavca svojom i kosztuje okolo 100zlotych za kazdom bron. Lub 3-4 tyszonce za serie broni, naprzyklad serie AK od CYMA. Dalse serie AK od Classic Army znoow i td.

Dalej obovionzuje to samo s kulami. Cy som jakesz podomne regulaminy i przeskody v POLSCE? Czy vystarcalo by mi zalozyt jakomsz handlowom firme tusz za granicom v Polsce ze by sprzedavat Cechom kturzy by sobie dojechali?. Jak jest s firmom v Polsce?

http://www.cuzzs.cz/index.php?topic=47

Posted

W Polsce żeby sprzedawać repliki ASG nie musisz mieć żadnych pozwoleń na handel bronią. W Polsce ASG nie podlega pod żadną broń, są to po prostu zabawki.

Możesz założyć firmę w Polsce i handlować replikami ale nie wiem jak to by było traktowane w czasie przewożenia przez granicę.

Jeśli w Czechach nie trzeba mieć pozwolenia na posiadanie repliki ASG to jeśli na granicy celnikom i pogranicznikom pewnie żadnych innych przeszkód nie ma.

Posted

kiedy dovioze sobie jednom bron, nemusze jom davat na homologacie, jak bym mial 3 i vencej sztuk jusz jestem obovionzany dat do przeglondu u indiwidualnej homologacii. Kostuje + - 600 koron za sztuke. No robi se to tak ,že jest viencej chlopakuv v samochodu.

I ze netrzeba v polsce specialne pozvolenie na sprzedaz airsoft, to swiente. To mozno ze sobje zrobje firme v polsce.

Posted
I ze netrzeba v polsce specialne pozvolenie na sprzedaz airsoft, to swiente. To mozno ze sobje zrobje firme v polsce.

To będziesz musiał przejść ładną batalię z urzędnikami :/ niestety, ale w Polsce biurokracja jest bodaj najgorsza w Europie. Ale - powodzenia :)

Posted

Od vczoraj ,jak poinformovano,jest platne ustanowiene v EU, ze jest mozna fyzickej osobe zrobit v sobje v innym kraju firme ani by mial meskane v tym kraju. Nicmnej szukam kogosz kto zrobil by se nmom spolke i zalozil spolnom firme. Sukam kogosz kto jusz jakomsz firme posada bo to co myszle robit nezabiera calego casu, bylo by censtovo zatrudnjajonce. Sceguly przebierzemy na video. Chodzi o sprzedaj airsoft sprzentu v Polsce ceskim i slovackim klientom. Ja sam posadam firme od 1991goda i jest hadlova,miendzynarodova spedicia, reklama i slosarstvo. Ozywajte se tylko ti, co nevidzom v tym, ze se napakujom na koszt innego.

Piste na mail.

Jiri.rucky@tiscali.cz

Posted

JURA,nie musisz zakładać sklepu z asg w polsce tylko dogadaj się z jakimś polskim już istniejącym sklepem że zalożysz czeską stronę tego sklepu będziesz odpowiadał na maile i odbierał telefony oraz przekierowywał czeskich kupujących do tego sklepu,a za to dostaniesz pewien procent od sprzedaży.

• 6 months later...
Posted (edited)

Witam

Mój znajomy chce zorganizować w Kielcach ASGrupke. Chce sie też zajać importem z Chin do Polski replik broni. Poprosił mnie, żebym pomógł mu dowiedzieć się, jakie normy prawne regulują import replik ASG i handel nimi na terenie naszego kraju. od kilku dni przeszukuje sieć, niestety wciąż nic konktretnego nie udało mi sie znaleźć :wink: Może ktoś z was mógłby mi podpowiedzieć, gdzie szukać, jakie ustawy traktują o tego typu produktach, czy takie repliki musza mieć jakieś nalepki z jakimś ostrzeżeniem. Wszelka pomoc mile widziana - jak macie jakies bezpośrednie linki do artykułów/ustaw/norm w tym temacie, to podajcie ;)

Pozdrawiam serdecznie

aha, to link do specyfikacji jednego z produktów, które miałyby do kielc trafić :killer: :D

http://realsword.com.hk/gun_47S.htm

Edited by Lorak1982
  • 2 weeks later...
Posted

A jak to jest z importem z krajów nie należących do Unii Europejskiej ? Bo jeżeli ktoś by chciał ściągać repliki z Chin/Japonii to jest to w ogóle opłacalne ? ( mam na myśli otworzenie sklepu zajmującego sie sprzedażą replik ) Chyba trzeba płacić cło itp. nie ? Jakie są mniej więcej dochodu takich sklepów ?

Posted
Bo jeżeli ktoś by chciał ściągać repliki z Chin/Japonii to jest to w ogóle opłacalne ? ( mam na myśli otworzenie sklepu zajmującego sie sprzedażą replik )
Nieee to jest w ogóle nie opłacalne. Wszystkie polskie sklepu repliki strugają z polskich dębów.

Chyba trzeba płacić cło itp. nie ?
Trzeba.