Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

"Narodowe bronie" - Konkurs G&G na nową replik

Recommended Posts

• Replies 207
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Wszystko jest możliwe. Trzeba tylko zebrać odpowiednie materiały z planami konstrukcji i multum fotografii oraz być może wysłać kilka oryginalnych części danej konstrukcji do G&G.

Na forum jest kilku obeznanych miłośników broni palnej, a nawet jeden redaktor piszący do dość znanego czasopisma.

Ja osobiście też jestem za berylem. Niektóre części beryla można kupić w FB bez pozwolenia co pozytywnie wpływa na rozwój projektu :).

Posted

Hmmm, a gdyby machnąc od razu całą serię - Beryl, mini-beryl, UKM-2000, PM-98, WIST, ze starszych modeli - tantal, onyks (a co - VFC nie musi zdzierac za JEDYNĄ dostępną broń polską).

Natomiast dlaczego w ankiecie jest PKM?? i od kiedy jest to broń POLSKA?? 8O

Już prędzej UKM-2000, nie uważacie?

Pozdrawiam

Posted

Ja jestem z aGlauberytem. Beryl jest zbyt podobny do kałaszka i jego klonów - duzo tego na rynku. A sprzętu w klasie PM98 jest mało - Tylko MP7 i UZI... No i takiego Glauberytka sam bym sobie nawet kupił :)

Posted

Obawiam się jednak że mogą być małe problemy z wykonaniem naszego kochanego rodzimego Wilka. Po pierwsze napewno nie jest to materiał na AEGa po drugie, nawet jeżeli projekt doszedłby do skutku cena repliki mogłaby być... problematyczna :).

Pozatym nie sprzedałby się dobrze, nie każdy by miał tyle kasy i nie każdy chciałby tachać 15kg na plecach podczas strzelanki :)

Posted
a może by tak WKW Wilk?

Mało Ci Twojego zmiatacza? ;)

Panowie - piszcie do G&G, bo ta ankieta to próba pozbierania Waszych opinii i wysłania jako swojej.... :lol:

A tak na poważnie - nie mamy broni narodowej. Wszystkie konstrukcje albo są pochodnymi kałacha, albo PK, pistolet maszynowy Glauberyt też pachnie z daleka czosnkiem :mrgreen:

Więc może jednak Jantar? chociaż jak pisze Remov:

po pierwsze nie ma sensu rozwijać tego systemu dalej, a po drugie nie nadaje się on do tworzenia na jego bazie broni w układzie bezkolbowym.

Natomiast beryl mimo, iż jest pochodną AK, jest rozpoznawany jako broń używaną przez polskich żołnierzy w świecie.

Może więc niechaj ta konstrukcja pójdzie w świat jako AEG.

Posted
Mamy bron narodową-wręcz unikalna w konstrukci PM-64 RAK

PM-63 kolego....

unikalna konstrukcja, taak... jak najbardziej się z Tobą zgadzam.

Ale osobiście uważam, że jednak Beryl. Większośc ludzi - w tym ja :) - woli biegac z replikami czegoś, co się obsługuje oburącz. Nie z pistoletami. Of course, jak zrobią, spoko, do kbkAK plus ues w deszczyk plus brązowe opinacze pasowac będzie, ale niewiele jest osób bawiących się w odtwarzanie polskich żołnierzy wojsk powietrznodesantowych sprzed 89. roku/ kierowców czołgów T-55 ...