Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Gnoją cię za błędy ortograficzne? Zainstaluj Firefoxa 2.

Recommended Posts

Posted

Błędy można sprawdzać na wiele sposobów, w WORDzie, w Thunderbirdzie, na różnych stronach internetowych które mają sprawdzanie pisowni. Niemniej wszystko to zajmuje chwilkę i można zrozumieć że komuś się nie chce.

Od niedawna sprawdzanie pisowni jest jeszcze prostsze, szybsze i wygodniejsze - w Firefox 2 wbudowany został spellchecker który na bieżąco sprawdza twoje błędy gdy piszesz.

Można zainstalować więcej języków - kliknij prawym guzikiem w pole tekstowe, tam znajdziesz "dodaj słowniki..."

Teraz nikt nie ma już wymówki, a admini mogą tępić orty z czystym sumieniem. :-)

http://www.mozilla-europe.org/pl/products/firefox/

Posted

A co ja mam zrobic bedac np za granica bez polskich znakow???

O to tez juz byly pretensje!!!

Uwazam ze nalezy dbac o nasz jezyk ojczysty a komunikowac sie w sposob czytelny i zrozumialy.

Posted

wolf75 są przypadki usprawiedliwione, ale i bez polskich znaków można "po ludzku" pisać.

W moim wypadku FF 2.0 zainstalował się bez większych problemów. Fajny wynalazek i... niech mi ktoś jeszcze się będzie tłumaczył dysleksją czy innym "papierkiem" 8)

• 10 months later...
Posted

Wiecie co jak czytam wszystko na tym forum to myslalem, ze jest to forum o temetyce asg a nie nauki jezyka polskiego. Dla mnie to jest jakas paranoja.

Chyba ktorys z moderatorow jest jakims polonista i razi go to wszystko.

Przeciez czytajac szybko oko ludzkie nie wychwytuje polskich znakow i nawet jak sa litery poprzestawiane. Dostalem kiedys takiego maila gdzie byly wszystkie litery poprzestawiane i zwrocilem tylko uwage na niektore podczas czytania.

Ludzie tutaj przychodza po porade a nie na korepetycje z jezyka polskiego.

Jak ja mialbym pisac wszystko z polskimi znakami to pisalbym to na pewno dwa albo trzy razy dluzej. Co do stosowania duzych liter i znakow interpunkcyjnych to sie zgodze bo pozwalaja na zachowanie skladni zdania, a niektorzy rzeczywiscie pisza "ślinotokiem" i trzeba sie zastanawiac gdzie koniec zdania a gdzie poczatek.

Czy da sie to jakos załatwic zeby mod sie nie czepial o polskie znaki??

Pozdrawiam

Posted

Żaden z modów, ani adminów polonistą nie jest. Polskie znaki, jeśli ktoś nie ma możliwości, to są tolerowane i nie to jest tu ścigane. Ty przychodzisz tu po poradę, a są ludzie, którzy muszą to czytać od deski do deski. Aż tyle wysiłku to nie zajmuje, żeby pisać czytelnie, a innym jest łatwiej. Uwaga na poziom naszego języka w Sieci jest co raz częściej zwracana, czego chociażby jest przykładem ostatnie dyktando GG. Pseudo języka, niechlujnie pisanego z błędami po prostu mamy dosyć. Idąc za Twoim tokiem rozumowania czasopisma, jak choćby Broń i Amunicja też mogą sobie darować poprawną polszczyznę, bo to nie zeszyty gramatyczne, a czysta wiedza o broni :F

Posted

No nie popadajmy w skrajność, czasopisma są redagowane i każdy kto pisze jakiś tam artykuł musi pisać wg zasad polskiej pisowni, ale masz racje wszystko to wyglada o wiele bardziej estetycznie i się lepiej czyta.

Pozdrawiam.

Posted

Wg prawa WMASG jest wydawnictwem - dziennikiem ;)

Dodatkowym aspektem, którego chyba nikt tu nie poruszył jest to, że ludzie najlepiej uczą się poprawnej pisowni poprzez czytanie, dużo czytania. I jeśli jakiś 17letni dzieciak (oj, zaraz się posypie ;)) będzie w kółko czytał "ktury" to tak zapamięta i sam tak będzie pisał, a jak 3-4 razy zobaczy na czerwono podkreśloną poprawną pisownię, to mu się wryje w pamięć.

• 2 weeks later...
Posted

Trzeba zwalczać język alternatywny. Przebywając w środowisku, w którym nikt nie dba o pisownię utrwalamy sobie błędy a później je stosujemy w życiu codziennym. To chyba jasne, że zdarzają się błędy/literówki/ort./int. ale jak widzę że ktoś robi naprawdę podstawowe błędy ("ktury", "warzne", "poszłem", "przyszłem", "mugł" itp.) to normalnie mam ochotę wziąć nóż do ręki i posiekać autora ;).

• 1 year later...
  • Create New...