Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam!

Mam pytanie dotyczące zawieszeń taktycznych? Szukałem na forach różnych i jakos nie moge znaleźć jakiegos logicznego wytłumaczenia:co jak i z czym? Przymierzam się do kupna CA m15 a4 spc no i sie zastanawiam co bedzie najlepsze jakie są zastosowania pasów 1-punktowych, 2-punktowych i 3-punktowych, co jeszcze powinienem wiedziec?

Dzięki, pozdrawiam Robert :)

Posted

Ja zacząłem od 3-punktowego własnej roboty, ale chyba skończę na jednopunktowym. Dlatego lepiej nie kupuj tylko zrób sam - koszta poniżej 10zł, a jak zdecydujesz, że chcesz inny, to nie będzie Ci szkoda pieniędzy.

Posted

Jak się zrobi kiepski pas to nic dziwnego, że nie pasuje. Do lasu - 3-punktowy, do CQB i CPP - 1-punktowy. Ew. w CQB przy zastosowaniu technik linowych lepszy byłby 3-punktowy.

Posted

Nie powiedziałem, że nie pasuje. Latałem też z pozyczonym "kupnym" 3-punktowcem - wg mojej skromnej opinii moja samoróbka i tak była 100 razy lepsza (o wiele większe możliwości regulacji). Po prostu 1-punktowy bardziej mi odpowiada, nawet w lesie. Jedynie dorobie sobie do kamizelki lub pasa jakieś zapięcie na rzep, żeby umocowac stabilnie replikę podczas wchodzenia po drabinie i innych wygibasów.

Posted

Szczerze? Jak dla mnie to w większości przypadków dobre dwupunktowe na szerokiej taśmie, w izraelskim stylu, albo 1 punktowe przypięte do kamizelki + wspomniany przez javelina "łapacz". Ewentualnie 1 punktowe + gumy.

Im więcej kombinacji tym więcej kłopotów.

Posted

kazdy ma swoje preferencje i gusta ;)

najlepiej sprobuj potrzymac czyjes karabinki z roznym zawieszeniem, albo pozycz od kolegow i przetestuj ze swoja pukawka, zobaczysz co Tobie najbardziej bedzie odpowiadac.. a jak jestes dobry w szydelkowaniu to zrob sam ;)

Posted

Słuchaj Foki i Catcha. Do CQB najlepsze będzie 1 punktowe, wykonane z linki (nie tasmy). Sprawia mniej problemów poprostu. Do zielonej 2-punktowe zrobione np. z szelek ALICE (patent wykorzystywany przez chłopaków noszacych m249/m60). Generalnie wszystko zalezy od Twoich preferencji, jak pisali poprzednicy.

Posted
Słuchaj Foki i Catcha. Do CQB najlepsze będzie 1 punktowe, wykonane z linki (nie tasmy). Sprawia mniej problemów poprostu. Do zielonej 2-punktowe zrobione np. z szelek ALICE (patent wykorzystywany przez chłopaków noszacych m249/m60). Generalnie wszystko zalezy od Twoich preferencji, jak pisali poprzednicy.

To może uściślę. Posiłkując się zresztą opinią Larrego Vickersa (kto wie ten wie kim on jest: ttp://www.vickerstactical.com/Tips/carbineSlings.htm).

Pasy 3 punktowe poza "wyglądaniem" na wiele się nie przydają - utrudniają obsługę broni, plączą się z oporządzeniem, i trudno się z nich wydostać. Można powiedzieć że łączą w sobie wady pasów jedno i dwu punktowych.

Pas 1- punktowy pozwala na dużą swobodę operowania bronią, zmiany ramienia itd, najmniej przeszkadza w obsłudze. Niestety ma też wady: Jesli puścimy na nim broń do "przejścia" albo będziemy musieli gdzieś wleźć, coś zrobić co wymaga odrzucenia broni - wtedy mowiac obrazowo poznamy wady pasa 1 punktowego - nasza bron uderzy nas w jajka, zaryje lufa w ziemię przy zejsciu, w najlepszym razie bedzie wesolo dyndac na wierzchu oporzadzenia, utrudniając dostęp do wszystkich kieszeni do jakich się tylko da. Wreszcie niezbyt nadaje się do podstawowej roli pasa - czyli do przenoszenia broni w marszu, bez przeciążania rąk. Pas 1pkt. z linki albo ekspanderowej gumy nie poprawi sytuacji, poza tym ze będzie się jeszcze bardziej dyndał i plątał. W ten sposób (na gumach ekspanderowych to można przenosić krótkie strzelby breacherskie zabezpieczone wspomnianym "łapaczem").

Najlepszym rozwiązaniem jest nowoczesny pas 2 punktowy z płynną regulacją i opcjonalnym szybkim wypięciem.

Co do broni ciężkiej - równiez pas 2 punktowy (3 punktowy uniemożliwi obsługę broni maszynowej i może być przyczyną zacięć), z odczepianą podkładką amortyzującą, nie polecam pasów kombinowanych z szelek ALICE, bo to są półśrodki, powstałe kiedy nie było specjalnego wyboru.

Kupując pas zwracajcie uwagę na 2 główne rzeczy - jakość taśmy (najlepsza jest miękka, dosyć gruba o zaokrąglonych krawędziach (można się paskudnie obetrzeć kiepskim pasem ze sztywnej i ostrej taśmy) i kalmer/zatrzasków. Druga zaś to możliwości i łatwość regulacji długości/łatwość szybkiego rozpięcia.

Unikajcie przekombinowanych pasów (sporo amerykańskich ma tę wadę).

Najlepsze przykładowe firmy to BlueForce, Specter Gear, NorthEast Tactical.

• 4 weeks later...
Posted

Po przeczytaniu powyższych postów zdecydowałem się na 3pkt. Zawieszenie chce kupić do M15 A4 Tactical Carbine i nie wiem czy ten pas będzie do niego pasował: http://asgshop.pl/produkt.php?id=310 . Chodzi mi o to czy będzie pasował do stałej kolby bo w jego opisie nie napisali czy pasuje do kolby taktycznej czy stałej. Wiem, że pas ten jest mizernej jakości ale wole to niż samoróbkę.

Posted

Ja mam M15 z kolbą składaną i ten właśnie pas.

Po pierwsze wcale nie jest mizernej jakości. Mam go ponad rok i nic się z nim nie dzieje, sprawdza się doskonale i wcale go nie oszczędzam w boju :twisted: nie ma żadnych śladów zużycie (przetarć itd)

po drugie kumpel ma M15 ze stałą kolbą i także ten pas - pasował bez żadnych przeróbek.

• Create New...