Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

[ARCH] Sig Sauer P90 / S9 / Super 90

Recommended Posts

Posted

Witam

Do wszystkich uzytkownikow Sig Sauer S9 (UHC) mam wielka prosbe:

Mozecie napisac jaki jest zasieg waszych replik (w miare mozliwosci

przed i po tuningu)? Mam na mysli odleglosc, z ktorej bedziecie w stanie

z powyzej 80% skutecznoscia trafic w kwadrat o boku 50 cm (mniej wiecej korpus

czlowieka)?

Bede bardzo wdzieczny !!

Moj (bez przerobek) wynosi ok. 28 metry.

[sorry - OT] BTW: Kupie magazynek na 25 kulek, szczerbinke oraz tlok do tej

repliki...

P.S. Bede wdzieczny za podanie wymiarow (dlugosc, szerokosc, szerokosc drutu oraz

ilosc zwojow) sprezyny do S9 - wielkie dzieki !!! Niestety sam nie potrafie rozebrac

zamka :(

Posted

Nie nawyklem odpowiadac samemu sobie :-)

Otoz kupilem ten karabinek na Allegro i zawiodlem sie osiagami -

stad ten post - chce sie upewnic, czy moj ezgzemplarz nie

jest wybrakowany

Wczoraj przy czysczeniu zauwazylem, iz Hop-Up wyglada jak sfleczala

skarpeta :D

No coz - guma, z ktorej zostal wykonany jest dosyc elastyczna (niczym

modelina) wiec zaczalem kombinowac i odbudowalem Hop-Up (jest

nieco wybrakowany, ale..)

Po kolejnej sesji testowej orzekam iz zasiego mojego egzemplarza

wzrosl do ok. 34 metrow (trafienie w korpus czlowieka, z celnoscia

na poziomie 80%)

Czy to dobrze jak na bron snajperska?

Jestem w tym laikiem - chce jednak zostac snajperem :)

Na ile wzrosly by osiagi gdybym dokupil 170% sprezyne PDI ?

Dzieki i pozdrawiam

Posted

Po pierwsze: nie wkładaj silniejszej sprężyny! Mechanizm spustowy jest na tyle słaby, że nie wytrzyma tego na pewno. Żeby nie pozostać z zepsutą repliką bez wymiany mechanizmu spustowego na silniejszy nie wzmacniaj sprężyny.

Po drugie zasięg jest raczej poprawny (no może jeszcze trochę brakuje). S9 strzela zazwyczaj jak stock EAG (ok. 90 m/s) zasięg ok. 40 - 45 m maksymalnie.

O tuningu S9 było sporo informacji wcześniej, ale ogólnie (w kolejności zmian):

1. Wymiana lufy na precyzyjną o średnicy wewnętrznej 6,04 (było już o osiągach jakie można osiągnąć przy ciaśniejszej lufie w tym temacie:http://forum.wmasg.pl/viewtopic.php?t=196&postdays=0&postorder=asc&start=0, na trzeciej stronę; dodatkowo jest tam dużo opisów o tym jak podkręcać sprężyny i link do mojego tekstu na ten temat na WMASG

2. Poprawa fabrycznego (nienajlepszego w opinii wielu użytkowników) Hop-Up najlepszy opis jak to zrobić jest tutaj: http://springer.airsoftretreat.com/worksho...er9/super9.html

3. O tym ile można wyciągnąć z tej repliki przeczytać można tutaj:

http://springer.airsoftretreat.com/articles/super9.htm

I to właściwie wszystko w skrócie. Poszukaj jeszcze z pomocą wyszukiwarki na forum to znajdziesz jeszcze trochę wiadomości.

Pozdrawiam

Medium

Posted

Kumpel z ekipy (gunmaniak) kupil z Tajgunu nowe S9, okazalo sie ze zasieg broni nie przekracza 27 metrow, w kwadrat o bokach 25 x 25 cm dalo sie trafic z odleglosci max 15 metrow. Bron zostala odeslana do tajgunu, gdzie wymienili ja na Micro Uzi.

• 1 month later...
Posted

czesc!

jestem nowy w tym temacie i nie znam sie za bardzo na broni wiec mam pytanie

czy sig sauer 90 jest produkowany przez wiecej niz 1 producenta?

bo przeglodajac zdjecia tych snajperek zauwazylem ze na tajgun.pl i militaria.pl wygladaja tak jakby mialy naciag nad kolba - ta "metalowa kulka", a na military.pl nie maja tej "kulki" za to wygloda jakby naciag byl pod lufa

:?: :? :?: :?

Posted

nie patrzylem na zdjecia wiec bede zgadywal - na jednym zdjeciu zamek jest otwarty a na drugim zamkniety? :)

a co do mas to standard - jedni sami waza klamki i nni podaja cene producenta, jeszcze inni sciagaja z serwisow internetowych a jeszcze inni biora z glowy :D

Posted

:!: WAŻNE dla użytkowników S9 :!:

Aby broń miała osiągi takie jak się mówi należy:

1. Po kupieniu zestawu nie montujemy lufy zgodnie z instrukcją.

2. Wyjmujemy "gearbox" z obudowy w której przesuwa się cylinder z tłokiem.

3. Wyciągamy część w której jest hop-up (to do czego wkłada się konwerter / łuski)

4. Wsadzamy lufę w wyżej wymienioną część a następnie opieramy tą część na dywanie i opieramy się na lufie. Należy to robić z czuciem gdyż można rozwalić w/w część. Ewentualnie można postawić odwrotnie (tzn. na lufie) i delikatnie pięścią uderzać w w/w część (jak to się nazywa???).

5. Gdy lufa zetknie się z pierścieniem umieszczonym w (grr...) w/w części montujemy całość do kupy.

Niskie osiągi wynikają z przerwy pomiędzy lufą a pierścieniem. Kulka po prostu zawadza o scianke lufy i traci moc. A z wlasnego doswiadczenia wiem ze nie idzie postępujac zgodnie z instrucja wsadzic lufy tak by stykala sie z pierscieniem.

Mam nadzieję że moja rada cos pomoze wszystkim zawiedzonym posiadaczom tej giwerki.

• 4 months later...
Posted
Po pierwsze: nie wkładaj silniejszej sprężyny! Mechanizm spustowy jest na tyle słaby, że nie wytrzyma tego na pewno. Żeby nie pozostać z zepsutą repliką bez wymiany mechanizmu spustowego na silniejszy nie wzmacniaj sprężyny.

Ja mam zamiast sprężyny z drutu 1,2 sprężynę 1,4 (o ile suwmiarka nie kłamie...) - kupiona razem z gunem. Mechanizm spustu wytrzymał to bez problemu. Ale z kolei mam tłok i prowadnicę wymienioną na metalowe.

UWAGA! Nie gwarantuję, że upgrade ten jest bezpieczny. Po prostu stwierdziłem, że w moim przypadku wszystko gra. Jeśli jednak ktoś zastosuje go u siebie, z tragicznym skutkiem dla karabinu, nie będzie to moja wina. Każdy poważniejszy ugrade wiąże się z ryzykiem i warto o tym pamiętać.

Poza tym, w moim przypadku słaby zasięg (koło 30-35m) jest spowodowany brakiem HU - jestem ciekawy, jakby gun walił z hopem. Muszę kiedyś się zabrać za to i dorobić. No i lufę przydało by się wymienić na precyzyjną i to krótszą (560mm jak kiedyś liczyłem, zamiast 630mm).

Posted

Z tego co wiem to S9 jest robiony w dwóch wersjach. Jedna jest słabsza, gorzej wykonana i nie ma trademarków. Druga odwrotnie a można je rozróżnić właśnie po oznaczeniach fabrycznych (licencyjnych SigSauer)

Posted

Moja jest ta gorsza - nie ma HU ani oznaczeń (choć na tej lepszej, z HU szczerze mówiac też oznaczeń nie widzialem - popytam się właściciela). Ale jak widać mocniejszą sprężynę wytrzymała.

Posted

zgadza sie, oznaczen nie ma. te dwie giwerki, tak czesto ze soba mylone, to:

1. Super 9 - Unicorn Hobby Corporation [uHC] - brak hop-up, brak oznaczen

2. Sig Sauer 90 - CyberGun - jest hop-up, brak oznaczen.

w obu jest pare niedociagniec [luzna/wypadajaca uszczelka konwertera, problemy ze stabilnym umocowaniem lufy]

od 4 tygodni jestem szczesliwym posiadaczem tej drugiej opcji. wymienilem uszczelke w konwerterze, a lufy juz solidniej na pewno umiescic sie nie da :]

trafienie w czaszke kolesia na pietrze budynku 30m ode mnie nie stanowi wiekszego problemu :]

bron jest na sprzedaz za cztery stowki, brakuje mi do eag mp5k :]

Posted

GuNNer, faktem jest, że Super 9 nie ma Hop-Upa, natomiast karabiny oznaczone jako Sig Sauer 90 HU mają. Wiem, bo sam mam Super 9 (tak było napisane na pudełku), a kumpel miał Siga Sauera 90 (tak było napisane na pudełku :)) i on miał HU, a ja - nie.

Pzoa tym, wydaje mi się, że niczym się nie różnią (a przynajmniej podczas oględzin innych róznic nie stwierdziłem). Ale jak dla mnie brak HU to wystarczajaca różnica.

Posted

dzieki, Uzi :]

zapomnialem jeszcze dodac, ze obil mi sie o uszy taki wynazlazek, jak Super 9 PRO, wyposazony w HU, produkowany przez UHC, ale na wlasne oczy zobaczyc nie mialem okazji :]

GuNNeRze, trudno sie nie zgodzic, brakuje mi kurz'a jak cholera :]

ale roznica miedzy karabinkami, jak widac, jednak jest :]

Posted
GuNNer, faktem jest, że Super 9 nie ma Hop-Upa, natomiast karabiny oznaczone jako Sig Sauer 90 HU mają. Wiem, bo sam mam Super 9 (tak było napisane na pudełku), a kumpel miał Siga Sauera 90 (tak było napisane na pudełku :)) i on miał HU, a ja - nie.

Masz strasznie krótka pamięć. Ja nie miałem Sig Sauera 90, tylko Super9 PRO.

Może dorzucę swoje 3 grosze do tej dyskusji.

Obecnie zarówno Super9 PRO jak i Sig Sauer 90 posiadają HU. Obydwa modele to jedno i to samo i nie różnią się osiągami.

S9 Gerarda, to starszy model nie wyposażony w HU

• 2 weeks later...
Posted

Ciekawy link dla posiadaczy Super9 http://www.airsoftcore.com/postx2747-0-0.h...8e922a1ea7fa307

Nic nie kosztujaca, nie "silowa" przerobka s9 do okolo 350 fpsow( niestety troche neizbyt stala predkosc wylotowa) w skrocie uszczelnienie pewnych newralgicznych punktow, oraz rozwiercenie dyszy cylindra ( tego nei jestem pewny, osoby posiadajace s9 na pewno beda wiedziec o co chodzi).

Oraz nastepujacy link: http://www.unconventional-airsoft.com/mirr...ugi3000/Super9/

To opis juz bardziej zaawansowanego,silowego rasowania super 9. Najbardziej mi sie podoba pomysl zastapienia stockowej zerdzi sprezyny, metalowa, wykonanej z... gwozdzia :).

Mam nadzieje, ze komus sie to przyda.

pozdrawiam

piok

Posted

o dzieki!

jestem mocno zainteresowany zakupem sig sauer 9.

wiec gdzie moge najlepiej kupic na stronie internetowej ta bron?

na military.pl nie ma narazie. pytam sie bo niechce dostac bubla jakiegos :wink:

Posted

Witam,

nie chcialem zakladac nowego topicu a mam pewna prosbe.

Chcialbym dowiedziec sie czy polecacie te bron poczatkujacemu, dodam ze chcialbym pojsc w kierunku Snipera. Bede wdzieczny gdybyscie swoje opinie popierali konkretnymi argumentami itd.

Z gory dziekuje i pozdrawiam...

Posted

Nie. Chciec a byc snajperem w asg to 2 rozne rzeczy. Jezeli okaze sie, ze jedno trafienie na runde lub po pol godzinie lezenia, ewentualnie glupia "smierc" w budynku (jak juz bedziesz musial wlezc) ci nie lezy to gun bedzie nieprzydatny. Polecam XMa z TM lub z CG i montaz lunety. Dzieki temu w razie potrzeby bedziesz mogl sie przeistoczyc w szturmowaca (czytaj: jak nie bedziesz nadawal sie na snajpera). Pozatym moim osobistym zdaniem zalezy czy w grupie w ktorej sie strzelasz/bedziesz strzelal sa aegi. Bo jezeli tak to czeka cie zakup gaziaka :( (na pewno przy S9 i XM CG i raczej przy XM TM) .

Posted

A ja Ci polecę S9, sam jestem szczęśliwym posiadaczem już ok 2- miesięcznej (wymieniłem tłok, kilka części pogubiłem, kilka złamałem, nasmarowałem, i zmieniłem kulki na te 0,20 g pakowane po 500) i jestem bardzo zadowolony, chociaż każdy kto weźmie ją do ręki i strzeli to przczepia się do zasięgu (30m , 40m w lecie), mimo wszystko jestem z niej zadowolony.

• 3 weeks later...
Posted

Witam.

Ostatnio szukalem czegos na temat super 9 i znalazlem info ze UHC wypuscilo nowa wersje swego s9 "UHC Super 9 PRO Version 2"

od poprzedniej wersji odroznia ja glownie to ze ma wewnatrz o wiele wiecej czesci metalowych niz jej poprzedniczka

jest np. na tej stronce

http://www.shortyusa.com/cart/

i chyba na tej ale nie jestem pewny

http://www.airsoftarms.com/viewproductdeta....php?ProdID=373

I teraz mam pytanie czy ta 2 wersja jest sprzedawana w polsce ( byc moze pod stara nazwa a w sklepie zadnych informacji na ten temat nie ma ) czy do nas jeszcze nie dotarla

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...