Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Nazwa: Identification, Friend or Foe, Infra-Red, Tabs - identyfiaktory "swój-obcy" działające w paśmie podczerwieni  

Materiał: Warrior GloTape  

Opis: Identyfikatory IR (znane też jako "IR tabs", "IFF tabs", "IR chips") służące do szybkiego rozpoznania wojsk własnych w nocy lub warunkach ograniczonej widoczności.

Specjalna struktura materiału GloTape, przypomina plaster miodu ("honeycomb"). Sama taśma wygląda jak taśma klejąca ;)

Mocowane za pomocą taśmy Velcro.  

Rozmiar: 1 x 1 CAL (2,54 x 2,54 MM)  

Producent: NVEC  

Kontrakt: NSN 9390-01-521-3574

Szukałem po wszystkich nazwach zarówno tu na forum i na googlach i nic nie znalazłem na ten temat.

Jak działają takie identyfikatory ??

Są do kupienia za grosze http://allegro.pl/item126896255_iff_ir_ide..._army_usmc.html

Tylko jak to działa i co jeszcze jest do tego potrzebne, bo jedyne co mi się nasuwa to że mogło by to działać jakoś z noktowizorem.

Posted
bo jedyne co mi się nasuwa to że mogło by to działać jakoś z noktowizorem.
Dlatego się to nazywa IR ID, no chyba, że jesteś supermanem... Taśma ta odbija podczerwień, prawie nie odbija światła w paśmie widzialnym.
Posted

Nawet jak samemu zafundowalibyśmy sobie noktowizor to jeszcze całemu oddziałowi trzeba by identyfikatory zafundować :P a nigdy nie można być pewien czy ktoś z przeciwnej drużyny sobie czegoś takiego nie założy choćby dla ozdoby :?

No nic, sądzę że temat wyczerpany ale przyda się gdyby ktoś miał podobne wątpliwości jak ja.

Posted

A tak lekko odbiegajac od tematu mam jedno pytanie.

Czy nie wiecie moze, gdzie kupic mozna tasme fluorescencyjna? Ew. moga to byc arkusze folii fluorescencyjnej (byle by nie takiej na papierze - chodzi mi o taka z jakiej wykonane sa kocie oczy). Potrzebna jest mi do wykonania kocich oczu, ktore przyczepiane byly by rzepem do czapki.

Ronin

Posted
Na allegro można kupić 1"x1" pola fluorescencyjne na rzepie - takie jak te IR.

Można je tez bardzo łatwo zrobić :wink:(chodzi o fluorescencyjne ofkors) ale o tym już było w innym temacie