Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Własciwie kominiarka jest dobra alternatywą....wystarczy zielona balaklawa..w mjejscu wyciecia na oczy wstawic siatke-lub szalo-kominiarke{oczy..efekt wiadomy podobnie sprawa sie ma przy maskowaniu lunety w karabinie} reszte kominiarki{z przodu bo z tylu i tak jest kaptur} obszyc jutą..paskami..zastosowanymi do konstrukcji wdzianka.. ps.jesli ktos ma chec napisac ,ze łatwiej uzyc farbek to powtarzam, ze ów rozwiazanie jest tylko alternatywą.

• Replies 190
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Naturalnie:podobna metoda jest uzywana w maskowaniu lunet...przeszkadza ale nikt nie mowil ze wszystko jest łatwe i mile..rowniez sam fakt noszenia tej "kominiarki" w lato jest uciazliwe-czyli jesli ktos jest wrazliwy na brak odpowiednich udogodnień to {wiadomo} ps co do widzenia "jak mucha" sam biegałem w czyms takim i naprawde to nie jest zaden problem { ktos juz zaproponował wczesniej obwiazanie glowy szalo-kominiarką}

Posted (edited)
jeśli ktoś jest wrażliwy na brak odpowiednich udogodnień

Brak siatki na oczach, a w związku z tym dobra widoczność, a w związku z tym lepsza spostrzegawczość, a w związku z tym szybsza reakcja, to moim zdaniem połowa sukcesu, jeśli chodzi o ASG.

Nie są to jakieś tam udogodnienia tylko bardzo ważna sprawa. Wiem z autopsji, że czasami tylko wnikliwe przyglądanie się, analizowanie najdrobniejszych detali decyduje o wygranej lub porażce. Zdecydowanie - siatka nam to utrudnia.

Sytuacja z ostatniej niedzieli - facet leżał zamaskowany między większymi kamieniami. Na sobie biały kamuflaż i biała peleryna. Wystawała tylko z pod kaptura czarna czapka. Obserwowałem to miejsce kilka minut z odległości ok. 50-70m i stwierdziłem nienaturalny odcień kamieni (jego głowa).

Tak więc wzrok jest podstawą - im gorzej widzisz, w tym gorszej jesteś sytuacji.

Edited by trex
Posted

...Kolejny...to ja mam taką propozycje nich kazdy {Pan od muchy i lunet} zrobi sobie opisane maskowanie...jesli bedzie przeszkadzło to chu... jesli nie to dobrze.Pozdrawiam

Brak siatki na oczach, a w związku z tym dobra widoczność, a w związku z tym lepsza spostrzegawczość, a w związku z tym szybsza reakcja, to moim zdaniem połowa sukcesu, jeśli chodzi o ASG.

Nie są to jakieś tam udogodnienia tylko bardzo ważna sprawa. Wiem z autopsji, że czasami tylko wnikliwe przyglądanie się, analizowanie najdrobniejszych detali decyduje o wygranej lub porażce. Zdecydowanie - siatka nam to utrudnia.

Sytuacja z ostatniej niedzieli - facet leżał zamaskowany między większymi kamieniami. Na sobie biały kamuflaż i biała peleryna. Wystawała tylko z pod kaptura czarna czapka. Obserwowałem to miejsce kilka minut z odległości ok. 50-70m i stwierdziłem nienaturalny odcień kamieni (jego głowa).

Tak więc wzrok jest podstawą - im gorzej widzisz, w tym gorszej jesteś sytuacji.

Prosze Pana... mjałes cos takiego kiedys???jesli tak to jakiej siatki uzyłes?Ja osobiscie biegałem z taka maskownica i naprawde nic mi nie przeszkadzało{swoja droga jak to jest ze zawsze gdy ktos napisze na jakis temat znajdzie sie taka persona ktora musi dodac swoje dwa grosze..najczesciej negatywnie?}Ps ..Zgedi poprzedni post NIE byl do Ciebie..jesli obraziłem przepraszam.

Posted

Sam napisałeś:

Naturalnie:podobna metoda jest uzywana w maskowaniu lunet...przeszkadza ale nikt nie mowil ze wszystko jest łatwe i mile..rowniez sam fakt noszenia tej "kominiarki" w lato jest uciazliwe-
Prosze Pana... mjałes cos takiego kiedys???jesli tak to jakiej siatki uzyłes?
Proszę Pana - siatki na zakupy ;-)
{swoja droga jak to jest ze zawsze gdy ktos napisze na jakis temat znajdzie sie taka persona ktora musi dodac swoje dwa grosze..najczesciej negatywnie?}
Po to jest to forum, aby każdy mógł wsadzić swoje nawet nie dwa, lecz trzy grosze.

Proponuję troszkę ochłonąć :mrgreen:

• 2 weeks later...
Posted

Witam,

Podam pewną propozycję choć nigdy jej nawet nie używałem :P Tylko słyszałem. No cóż ktoś może spróbowac i ocenić. Zmieszanie zwykłych farb plakatowych z kremem Nivea, ponoć efekt dobry ;).

Posted

Kremu Nivea z plakatówkami używałem w czasach, gdy premierem był Olszewski. Spływa z twarzy, może powodować reakcje alergiczne, błyszczy jak psie...oczy. To już wolę posmarować się palonym korkiem.

• 1 month later...
Posted

Ja robie to w czterech etapach:

maluję całą gębę jaśniejszym zielonym

potem maluję pasy brązem

przedostatnim etapem jest pomalowanie pasów zielonym

na koniec biorę trochę ziemi, trochę startej trawy i smaruję całą gębę

:uśmiech:

Posted

A ktoś sprawdzał metodę na polaroida?

Smarujemy gębę gumą arabska i ... sru twarzą w ziemię. Czekamy aż klej podeschnie i mamy maskowanie.

Zmywa się po 3 godzinnym namaczaniu.

PS.

sorki nie mogłem sie powstrzymać. :-F

Posted

:mrgreen: już wiem jak kombinuja z tymi nowymi maskowaniami.. że to niby światłowody.. że kamery .. że odtwarzają tło... :mrgreen: a to wszystko ściema tylko tyle że odpowiednie ilości "gumy arabskiej" trzeba upchnąć do oporządzenia żeby nie odmaczać i ścierać poprzedniego kamo tylko na nie guma i nowe kamo.. :mrgreen:

Ma to swoje dobre strony w zimę: dwa, trzy przejścia przez różny teren i masz całkiem ciepłe ubranko :mrgreen:

• 2 weeks later...
Posted

Podepnę się z pytaniem. Chciałbym zacząć zabawę z takim czymś, ale mam zarośniętą gębę. Muszę się golić przed strzelaniem czy mogę pojechać po ryju nie zwracając uawgi na futro? Nie będzie potem trudności ze zmyciem tego?

Posted

Szczecina na twarzoczaszcze nie przeszkadza w malowaniu.

Na przykład ja posiadam pozostałości po futrze człowieka z epoki kulki ciosanej

na tej rycinie

jednak szczecina na ryju może sprawiać kłopoty w metodzie "na polaroida".

W sensie jak się nie ogolimy przed... to potem już nie trzeba będzie :D