Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam

Właśnie pisze takie pisemko.

Thor, czy piszesz do nadleśnictwa o zgodę przed każdym spotkaniem?

Pytam, bo byłem w nadleśnictwie i stwierdzili, że zgoda musi być przed każdymi strzelankami, nawet jeżeli będą odbywać się zawsze na tym samym terenie :?

Myślę żeby załączyć w takim piśmie regulamin ASG, może jak zrozumieją o co chodzi, to zaczną trochę inaczej na to patrzeć?

Posted

My w Olsztynie załatwiamy co miesiąc czy co dwa - dostajemy ładne pisemko, że zezwala się grupie "AMOK Jastrząb" na organizowanie zabaw ASG na terenie lasu miejskiego w dniach:

I tu spis coś koło sześciu kolejnych weekendów w godzinach bodajże od 09:00 do 19:00

Nie pamiętam tylko na ile to było tygodni, bo tylko raz oglądałem to pisemko.

• 1 year later...
Posted

Przykładowa sytuacja w meczu asg:

Gramy wspaniały mecz, na totalnym odludziu. Wszystko ładnie i pięknie a tu nagle słychać strzały z broni palnej. Wszyscy się zatrzymują, rozglądają się dookoła a na górce pan gajowy z shotgunem wielkości bazooki. O co chodzi???

Grając mecz na dobrze wybranym miejscu, z dala od cywilizacji zawsze może się zdarzyć taka sytuacja. Skąd mogę mieć pewność, że jakiś koleś nie będzie miał słabych nerwów i nie strzeli do mnie lub do jednego z moich znajomych? Chyba nie warto tracić życia przez ASG. W takim razie co robić? Obkleić cały teren taśmą ostrzegawczą? To chyba kiepski pomysł. Postawić tabliczki w kilku miejscach? Mało skuteczne. Co robić, by uniknąć takich sytuacji? Czerwona lufa? Nie bardzo bo to słabo widoczne i nie każdy zna prawo. Na dodatek ktoś może wezwać policję i po zabawie, na dodatek można mieć kłopoty. Powiedzcie, jak sobie radzić? Znam kilka miejsc w których można zagrać mecz ASG ale dookoła są domy w odległości 400m (za górką) lub ok. 1km i boję się różnych nieprzewidzianych historii. Wypowiedzcie się.

PS. Sprawdziłem błędy itp. Myślę, że tekst jest zrozumiały ale jak coś to mówcie ;p.

Posted

Najpewniejszy sposób przerzucić się na szachy.

A tak poza tym nikt normalny nie będzie do Ciebie strzelał zwłaszcza żaden "lokales" tak długo jak nie wejdziesz mu na posesję.

Sprawa inna to np polowanie i myśliwy/myśliwi w lesie. Ale na to tez jest prosta rada. Wystarczy skontaktowac sięz miejscowym leśniczym i uzgodnić czy w tym terminie nie ma żadnych polowań na terenie na jakim chcecie sie bawić.

A tak poza tym to chyba jestem uczulony na tekst "mecz ASG".... jest takie fajne i proste słowo: strzelanka i po bólu ;)

• 5 months later...
Posted (edited)

To ja odkopię ten temat, przeglądnąłem pare ale nie znalazłem nic o tym.

Jak jest z posiadaniem i używaniem replik przez osoby nieletnie ?

Oczywiście nie mam na myśli 8 lat tylko 16<18. Znajoma mi truje d..e że to jest chore, że na pewno ktoś sie dopieprzy, zadzwoni po policję i mnie zastrzelą. ^^ Takie gadanie ale jestem ciekaw jak do tego podchodzi się w kwestii prawnej ?

Nie chodzi mi o strzelanki i większe imprezy bo o tym jest dużo, ale o np. wyjściu samemu do lasu już tak.

Edited by Hannon
Posted (edited)

Na torebach jednorazowych z Tesco jest napisane, że nie dawać dzieciOM poniżej 4 lat. WpadŁbyś na to, że nie wolno sam?

Edited by Foka
Posted

Ej. Nie jedźcie po mnie. Mnie też to sie wydaje idiotyczne to co ona chrzani, dlatego grzecznie sie spytałem - czy spotkaliście się kiedyś z takim schizem żeby policja sie rzucała jak sobie pójde do lasu postrzelać czy z balkonu do tarczy gdzie niema ludzi (mieszkam na takim osiedlu zadupnym przy lesie).

Ja rozumiem o co chodzi, ale ona nie - i dlatego pytałem o kwestie prawną.

Posted

Do 16 J możesz się legalnie bawić każdym rodzajem PNEUMATYCZNEJ "broni" z wyjątkiem zakazanych takich ja np. "kusze do polowań podwodnych". Tak więc tak samo wiatrówki jak i repliki są "bezpieczne" pod względem prawnym. Oczywiście tak długo jak nie stwarzasz zagrożenia dla osób postronnych bo wtedy zawsze znajdzie się "paragraf" jak sąsiad się uprze ze chcesz go "zastrzelić".

• 4 months later...
Posted

Najpewniejszy sposób przerzucić się na szachy.

Sprawa inna to np polowanie i myśliwy/myśliwi w lesie. Ale na to tez jest prosta rada. Wystarczy skontaktowac sięz miejscowym leśniczym i uzgodnić czy w tym terminie nie ma żadnych polowań na terenie na jakim chcecie sie bawić.

Tak się składa że wiem trochę o myślistwie.

1. Myśliwy niesie pełną odpowiedzialność prawną za skutki swego strzału - na pewno nie będzie strzelał do ludzi biegających z replikami, którzy już dawno wypłoszyli zwierzynę z okolic.

Leśniczego nie interesuje, kto obecnie jest na polowaniu indywidualnym, od tego jest książka pobytu na łowisku. O polowaniach zbiorowych oczywiście wie.

My strzelamy się głównie na terenach prywatnych i nigdy nie mieliśmy problemów, oczywiście staramy się załatwić wcześniej zgodę właściciela na strzelanki.

Hannon, jeżeli pójdziesz w pełnym wyposażeniu z repliką na spacer koło drogi np. krajowej lub wojewódzkiej to jest prawdopodobieństwo, że cię zgarną, a jeżeli nie będziesz prowokowal losu to wszystko ok.

Posted (edited)

Post trochę OT Wilku, ale odpowiadając - raczej nie, jeżeli chodzi o oficjalne zloty. Generalnie dolną granicą jest 16 lat + zgoda, czasem można to podciągnąć pod 15 lat. Oczywiście, wszystko zależy od organizatora. Użyj opcji "szukaj", remat był opisywany nie raz.

Jeżeli chozi natomiast o lokalne środowiska i "niedzielne strzelanki"... To zależy już od grupy. Jeżeli jesteś prawnym opiekunem i razem z dzieckiem się pojawisz - a ono nie zrobi nic głupiego, typu nie ściągnie zaparowanych okularków w czasie gry etc., a najlepiej jak cały czas będziesz mieć go na oku - to pomimo początkowej niechęci nie powinno być w tolerancyjnym środowisku problemów. Natomiast samo prawdopodobnie nie zostanie nawet wpuszczone na teren.

Osobiście jednak myśle, że ma co najmniej 3 lata za mało.

Edited by BlazakoV
Posted
Do 16 J możesz się legalnie bawić każdym rodzajem PNEUMATYCZNEJ "broni"

Precyzując, nie tylko jak zostało napisane od 17J ale co ważniejsze z punktu widzenia prawa do 17J to jest urządzenie pneumatyczne i możesz z nim robić co chcesz byle nie stwarzać zagrożenia dla postronnych i nie niszczyć własności (z wiatrówek nie wolno polować w Polsce ale trzeba być idiotą żeby sugerować polowanie z asg), dopiero od 17J liczy się broń pneumatyczna. Z czego wynika że jak ktoś się przyczepi to można mu powiedzieć że to urządzenie a nie broń tudzież zabawka i tyle.

• 1 month later...
Posted

Prawo ASG działa tam gdzie sa ludzie którym na respektowaniu jego zasad zależy. Jak widać są miejsca gdzie zabawa dla dzieci i do tego łażenie po mieście w mundurze z replikami na widoku między ludźmi jest normalną rzeczą... Mam tylko nadzieję że prędzej czy później wydarzy się coś co ich wyprostuje.

Z naszej strony zostaje jedynie odizolowac ich od "naszej" części społeczności ASG w Polsce

Posted

..

Czy macie limit wieku? Moje dziecko ma 10 lat i chce z wami szczelać. czy take siatkowe ochraniacze mogę sam mu zbobić - bo pewnie taniej. teraz ma kałasza z allgero niezłego za 55 złotyh.

~ojciec , 12.11.2008 12:27

Głupota ludzka nie zna granic.

Posted

No cóż, to już drugi temat, w którym stał się sławny. Twórcy zareagowali.

czy take siatkowe ochraniacze mogę sam mu zbobić

Ciekawe, co to znaczy "zbobić". Może w toalecie jak lecą bobki... :F