Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

materiały mundurowe konstrukcyjnie - NYCO i rip-stop

Recommended Posts

Posted

Witam,

interesuje mnie budowa materiału NYCO, a dokładnie:

1. czy to jest wymieszany nylon i bawełna czy może to idzie warstwowo, wartswa wierzchnia nylon, wewnętrzna bawełna?

2. jak nakładany jest kamuflaż? Materiał z "lewej" strony nie ma nawet zarysu wzoru kamuflażu, poza tym delikatnie zaciągnęła mi sie jedna nitka i została taka maluteńka biała plamka, tak jakby na NYCO nakładana byla kolejna warstwa z maskowaniem, a nie farbowano bezpośrednio NYCO.

Przy okazji czy istnieją różne typy rip-stop'u? Czy w R/S te włókna tworzące kratkę to pojedyncze włókna nylonu czy grubsze włókna bawełny?

I jak sprawują się oba typy materiałów jeśli chodzi o podatność na zaciąganie się włókien materiału o kolczastą roślinność leśną (jeżyny), gdyż nie chciałbym mieć po paru przejściach przez krzaczki jeżyn poziaciągnanych całych dołów nogawek.

Z góry dzięki za odp.

Pozdrawiam

Posted
1. czy to jest wymieszany nylon i bawełna czy może to idzie warstwowo, wartswa wierzchnia nylon, wewnętrzna bawełna?

Boze, skad taka teoria?! To jest mieszanka w stosunku 50:50 wlokien bawelnianych i nylonowych.

2. jak nakładany jest kamuflaż? Materiał z "lewej" strony nie ma nawet zarysu wzoru kamuflażu, poza tym delikatnie zaciągnęła mi sie jedna nitka i została taka maluteńka biała plamka, tak jakby na NYCO nakładana byla kolejna warstwa z maskowaniem, a nie farbowano bezpośrednio NYCO.

Nie wiem czy masz oryginlane NYCO, z jakiej czesci mundurowej ale we wszystkich BDU z NYCO Twill'u a tym bardziej z NYCO Ripstop'u kolory przebijaja (szczegolnie czarny) na "lewa strone".

Wnetrze nici tworzacych material jest biale. Sam material jest barwiony w we wzor maskujacy - technika produkcja nie jest mi znana, ale kazdy materail w barwy maskujace przygotowuje sie w tym samym procesie.

Przy okazji czy istnieją różne typy rip-stop'u?

W kwadraciki, koleczka i trojkaciki...

Strukture kazdego materialu, od bawelny do Cordury mozna wzmocnic w ten sposob.

Czy w R/S te włókna tworzące kratkę to pojedyncze włókna nylonu czy grubsze włókna bawełny?

Najczesciej z tego samego co reszta, poza polskim "Snajperem" bo tam sa wlokna poliamidowe.

I jak sprawują się oba typy materiałów jeśli chodzi o podatność na zaciąganie się włókien materiału o kolczastą roślinność leśną (jeżyny), gdyż nie chciałbym mieć po paru przejściach przez krzaczki jeżyn poziaciągnanych całych dołów nogawek.

Na moich BDU z 50/50 NYCO Ripstop nie widze sladow od jezyn. Raczej przytarcia od niewiadomo czego i przeciecia materialu na kolanach. Poza tym, kazde spodnie beda sie niszczyc w terenie. No chyba, ze z jakiegos Unobtainium...

Posted

Uzupełniając Sz: Wzór kamuflażu jest nadrukowywany na tkaninę PO jej utkaniu, przed ewentualną impregnacją/laminowaniem

RipStop to nazw splotu wzmacniającego - wplecania siatki mocniejszych (grubszych) włókien w normalną tkaninę o splocie płóciennym, skośnym lub HB. Jest możliwy np ripstop HB.

W Ameryce do wzmocnienia włókien używa się poliamidu (nylonu) w Europie Poliestru - nie ma to większego znaczenia w produkcie końcowym.

Posted
Nie wiem czy masz oryginlane NYCO, z jakiej czesci mundurowej ale we wszystkich BDU z NYCO Twill'u a tym bardziej z NYCO Ripstop'u kolory przebijaja (szczegolnie czarny) na "lewa strone".

spodnie M65 woodland, kontrakt

Posted

Wnetrze nici tworzacych material jest biale. Sam material jest barwiony w we wzor maskujacy - technika produkcja nie jest mi znana, ale kazdy materail w barwy maskujace przygotowuje sie w tym samym procesie.

Barwienie wyglada w ten sposób.

Na samym początku jest drukowany wzór na specjalnym papierze. ( cos jak pregamin)

Puźniej ten pergamin i właściwy materiał na którym ma byc to nadrukowane ( właściwie to wtopione ) zostaja podpiete pod kolejną maszynę która przy wysokiej temperaturze i znacznym docisku łączy farbę znajdującą się na pergaminie z materiałem. Sam pergami zostaje oddzielony. Potem jest kontrola jakości i pakowanie w bele. Czasami zdarza się tak, że jakieś 400m idzie w śmietnik bo wystąpiła malutka skaza.

A wiem to bo pracowałem w takim zakładzie i przy takich maszynach. Byłem swiadkiem jak robili pustynny digital dla Marins.

Oczywiście było to w USA