Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam

Szukalem i szukalem i nic nie znalazłem...

Czy ma ktos jakies pojecie jak wykonac ładną atrape tłumika do apsa ?

NIE musi on dzialac byle by lufa wyladała by na dłuższa o około 35cm a karabin nie stracił na celnosci i sile. Prosze o jakies plany lub linki

POZDRAWIAM

Posted

No to tak....bierzesz rolkę po srajtaśmie i oklejasz ją czarną taśmą izolacyjną. Aby uzyskać 35cm musisz skleić kilka rolek po pupusiu) :lol:

a tak serio to najpierw wpisujesz w google APS+silencer i sprawdzasz jakie wymiary ma tłumik, który chcesz. Następnie udajesz się (z karteczką, na której masz wymiary i suwmiarką) do castoramy, leroy merlin, practikera lub obi, do działu z rurkami, a następnie do dzialu ze szpachlami akrylowymi a na koniec do działu z czarnymi matowymi spreyami [czy jak to się tam pisze]. Po powrocie do domu z rurką, szpachlą i czarnym matem zabierwsz sie za majsterkowanie...potrzebny Ci bedzie jeszcze kawałek polistyrenu do wykonania zaślepek (najlepiej 1ka lub 1,5ka - do kupienia w sklepach z materialami reklamowymi) i jakies wiertełka i papier ścierny:) Jeśli masz juz to wszystko to starasz się doprowadzić kawalek rurki do stanu ze zdjęcia........przynajmniej ja bym tak zrobił :idea:

Posted

szpachla po to, żeby zaszpachlować ewentualne szparki i nierówności, lub jeszcze lepiej zaciągnąć nią całość a następnie dokładnie :!: przeszlifować aby uzyskać ciekawą faktórę na powierzchni...od kilku lat buduje różne modele i mogę Cię zapewnić ze bez niej wyjdzie kiepsko :wink:

hmm...a zeby to zamontować to możesz...nie wiem jak wygląda lufa od APSa...jeśli ma gwint to wklejasz w tłumik kawałek nagwintowanej rurki o odpowiedniej średnicy, a jesli nie ma to wklejasz kawałek rurki tak zeby wchodziła na styk (tzn na siłę i nie byla za luźna), a jak to zawiedzie to zawsze masz poxipol :twisted: jeszcze lepszym rozwiązaniem bylaby wymiana lufy wewnętrznej na odpowiednio dluższą i zabudowanie jej tłumikiem na stałe, ale to bardzo kosztowne.

Acha zapomniałem dodać że całość możesz wykonać też z metalu przy pomocy różnych frezarek, wykraiwarek i innych dziwnych machin, ale nie polecam bo taki tłumik zmieni Ci środek ciężkości karabinu i bedzie on troche źle wyważony. 8)

Posted

Witam,

Skorzystam z tego topica, zeby niezagracać forum, co znajduje sie w tłumikach dzwięku, bo mam atrape tłumika (z famasa DE) i chcialbym go przerobic na wygłuszający tłumik.

POZDRAWIAM

Posted

oj no to masz problem bo z tego co sie orientuje nic Ci to nie da. W AEGach dzwięk nie pochodzi od kulki wylatującej z lufy tylko od bebechów guna (silnik, tłok itp,itd). Był już gdzieś o tym temat na forum...poszukaj bo mogę się mylić.

Posted

Masz racje z gb ale dzwiek wychdoz przez lufe bo nic go nie zatrzymuje, owszebm przez body tez ale jest zdecydowanie mniej głosny. W prawdziwych tłumikach sa scianki z drobnej siatki i innych metalowych drobnych rzeczy zaburzajacych fale dzwiekowe. W asg stosuje sie np gąbki uszczeniajace, zapewniam bedzie ciszej.

pozdrawiam

Posted

wewnatrz tlumika moga byc przegrody a miedzy nimi material wygluszajacy /gabka albo pianka z ociepliny do rurek/ wtedy najlepiej tlumi - widzialem taki tlumik wlasnej roboty /metal/ w akcji i jest roznica - tylko pamietajmy ze to asg i fajny sport i bawimy sie replikami a nie oryginalami i nie do konca wszystko da sie wytlumic...

Posted
pamietajmy ze to asg i fajny sport i bawimy sie replikami a nie oryginalami i nie do konca wszystko da sie wytlumic...

A w broni palnej da się wytłumić?

oj no to masz problem bo z tego co sie orientuje nic Ci to nie da. W AEGach dzwięk nie pochodzi od kulki wylatującej z lufy tylko od bebechów guna (silnik, tłok itp,itd). Był już gdzieś o tym temat na forum...poszukaj bo mogę się mylić.

Mylisz się. Spora część hałasu to wyrównujace się ciśnienie po opuszczeniu przez kulkę lufy. Tłumik znacznie obniża częstotliwość tego dźwięku i przy odpowiedniej długości tłumi go. W efekcie strzelca trudniej zlokalizować.

Ech.. znawcy...

Posted
Mylisz się. Spora część hałasu to wyrównujace się ciśnienie po opuszczeniu przez kulkę lufy. Tłumik znacznie obniża częstotliwość tego dźwięku i przy odpowiedniej długości tłumi go. W efekcie strzelca trudniej zlokalizować.

no i wszystko jasne...dzięki za sprostowanie i wyjaśnienie 8)

Ech.. znawcy...

pytał Cię ktoś, kiedyś, o coś...? :twisted:

• Create New...