Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 89
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Pozwolę sobie dodać odpowiedź krakusa na moje pytanie odnośnie tuningu na ok 420 fps w tej replice:

"Wymiana sprężyny na 130m/s, powinien mięć wówczas ok. 420 FPS, niestety pomimo, iż części są porządne i powinny wytrzymać taką moc, są jednak przeznaczone do 120m/s i wiąże się to z utratą gwarancji. Koszt wzmocnionych części aby zachować gwarancję wynosi ok. 400zł."

Posted

na m130 spokojnie powinno się osiągać 440fps. 410-420 to dość szczelny układ z M120. Poza tym 50fps nie dostaniesz przeskokiem z m120 na m130. Czyli może jednak w stocku ma tyci więcej niż 370, co jednak nie zmienia faktu, że ze szczelnością, ewentualnie z jakością spręzyny stockowej kiepsko. A szkoda, bo starą emkę src wspominam bardzo dobrze.

Posted

Na co lepiej wyłożyć kasę na:

- XM8+batka+ładowarka - Taiwangun

czy lepiej

- G36K JG +precka - Zbrojownia (bo precka systemy)

O Gumce nie piszę bo to trzeba kupić.

Posted

Ja bym ci osobiście polecał G36K JG - mam sam, używkę, ma w 335 FPS (mierzone przez Promanta przy teście kulek Devil). Do lasu ujdzie, do CQB jest świetne - złożona na bok kolba + chwyt przedni = instant win :P

W tej konfiguracji bardzo wygodnie mi się strzela zarówno prawą jak i lewą ręką. Ponad to szyny RIS (ja dokupiłem sobie jeszcze te boczne) dają możliwość montowania dodatkowych bajerów - ja używam chwytu i latarki, czasem granatnika i kolimatora.

Bateria z zestawu JG jest ok - szybkostrzelność ma niezłą, pojemność też, niestety zimą szybko pada ale i Firefox 1500 mAh mini ma ten sam problem. Trzeba będzie pomyśleć o Li-pol.

Posted

Ja bym zdecydowanie bardziej XM8 polecał - idealny do la(n)su :D Zauważ, że jest to bardzo nietypowa i przez wielu pożądana replika. Przez to jej wartość jako przedmiotu jest większa (np. jakbyś chciał ją sprzedawać kiedyś). Do tego posiada lepszą ergonomię niż G36, a to co wewnątrz oferuje taiwangun jest naprawdę wystarczające, osobiście nie widzę potrzeby jeszcze dodatkowego tuningu ;)

Posted

Emperor, a Ty widziałeś jak to strzela? Wiesz jak z niezawodnością, awaryjnością, wytrzymałością części? Znasz wytrzymałość body, łączeń, mocowań itp. pierdół? Ja bym się wstrzymał z polecaniem czegoś co nieznane, dopóki nikt kompetentny tego nie sprawdzi i nie oceni.

Poza tym, to nie jest temat do takich pytań.

• 2 weeks later...
Posted

Hm... jeżeli to jest podobne wewnętrznie do G36 i z tego co pamiętam to taki akumulator ci nie wejdzie to XM8 bo on ma miejsce na baterię z przodu a nie w kolbie. Proponuję ci spytać się zwyczajnie w sklepie - mnie jeszcze nigdy źle nie doradzili w tej materii a kupiłem u nich 3 różne repliki AEG w okresie paru lat :)

Posted

no niestety.... spóźniłem sie kilka godzin bo jeszcze rano zaglądałem to były...

Już nie ma żadnych w taiwangunie może jak dowiozą następne to będą także zielone.

Posted (edited)

Kupo sobie farbę (np. NFM) i pomaluj replikę na taki kolor na jaki chcesz. To na prawdę nie jest nic przesadnie trudnego :) Pamiętaj tylko żeby najpierw odtłuścić malowaną powierzchnię. Nawet zwykłe umycie części wodą z mydłem zdaje egzamin.

http://sphotos.ak.fbcdn.net/photos-ak-snc1...117082_1646.jpg

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc...0_7766759_n.jpg

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc...2_2798658_n.jpg

http://lh5.ggpht.com/_Br-NwhhFxI0/TEygrh1u...dc/P1140940.JPG

Edited by SHOGUN_YAMATO
Posted

Mhm :) Od tak po prostu :) Z tym, że sprayem trzeba się jeszcze umieć trochę posługiwać. Niby żadna filozofia:

- dobrze wstrząsnąć puszkę przed użyciem (tak ze 30 sek)

- farbę nanosić z odległości ok 30 cm

- nie trzymać puszki w jednym miejscu podczas malowania, tylko malować płynnymi i w miarę szybkimi ruchami (inaczej jest duże ryzyko powstania zacieków)

- jeżeli jakaś powierzchnia nie jest jeszcze dobrze pokryta a farba woku jest mokra, odczekać kilka, kilkanaście sekund i dopiero potem pokryć prześwity farbą (inaczej też możemy narazić się na powstanie zacieków)

Naprawdę dobrze to zrobiłem dopiero to ostatnie AK, inne repliki mają zacieki tu i ówdzie.