Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 547
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Więc ma już to cudo :)

Pierwsze wrażenie BARDZO DOBRE, jak na G&G przystało wykonanie na bardzo wysokim poziomie. Jakoś metalu i plastików, a szczegulnie plastików zrobiła na mnie duże wrażenie ! Chwyt przedni, chwyt pistoletowy, "podpolicznik", dust cover, bolt release wykonane z grubego, zielonego (kolro naprawdę dardzo dobry) tworzywa bardzo miłego w dotyku. Jak się je dotyka to nie ma się wrażenia że zaraz coś może pęknąć czy odpaść, wszystko trzyma się bardzo solidnie ! Spóst wykonany z gróbego czarnego tworzywa. Selektor ognia chodzi bardzo "ładnie" ma tylko tryb sami i auto, blokada snajduje się nad spustem ! Stóbka kolby wykonana z gumy, również bardzo dobrze zrobiona, spasowana i nic nie czeszczy ani nic z tych rzeczy. Karabin jest CIĘŻKI i bardzo realistyczny, czuć że trzyma się kawałek porządnego sprzętu a nie jakąś zabawkę ! Generalnie jeśli chodzi o wygląd to karabin jest poprostu pierwsza klasa !!! CA czy TM muszą się jeszcze sporo nauczyć jeśli chodzi o wygląd i wykonanie (moje zdanie). NO ale to trzeba zobaczyć i pomacać samemu :) Jeszcze jedną bardzo ciekawą rzeczą jaką wprowadziło G&G do swoich karabinów to możliwość zablokowanie rączki przeładowania w tylnej pozycji dzięki "Bolt Release", czyli mówiąc po ludzku jak odciągniemy rączkę przeładowanie aby wyregulować HU to nie trzeba jej ciągle trzymać tylko można ją zablokować w tylnim położeniu dzięki przeznaczonemu do tego przełącznikowi, a gdy chcem z powrotem zamknąć to można zwolnić za pomocą owego przełącznika, lub co ciekawcze wystarczy że jeszcze raz delikatnie cofniemy rączkę przeładowania to blokada się zwolni.

Przyżądy celownicze są w pełni regulowane, ale ich regulacja może sprawiać pewne problemy ponieważ trzeba użyć obydwu rąk, ciężko to wytłumaczyć..., no ale tak naprawdę to kto reguluje te przyrządy :P Magazynek, długi hi-cap wchodzi ciasno i siedzi pewnoie. Niestety na lufie brak gwintu do zainstalowania tłumika. Przednie ucho do zawieszenia taktycznego można przepiąć na drugą stronę, a ucho przy kolbie jest "przesuwne" z lewej na prawą stronę więc nie będzie problemów z zawieszeniem taktycznym dla prawo i lewo recznych (nie wiem jak to będzie ze strzelaniem :))

Za wygląd i wykonanie ode mnie 6+ !!!

Co do osiągów to narazie ciężko mi cokolwiek powiedziedź, ponieważ w boju go jeszcze nie testowałem. Strzelałem jedynie kontrolnie wieczorem o zmroku. ALE po ciemku z odległości około 25-30m praktycznie każdy strzał trafiał w metalowy słupek o srenicy około 10cm !!! Zaznaczam że strzelałem po ciemku i cel nie było oświetlony ! Więc można już powiedziedź, że karabin jest PIEKIELNIE CELNY ! Lufa precyzyjna 510mm robi swoje ! Wystrzeliłem około 350 kulek na przemnian singiel - auto, zacięć, jak narazie, żadnych na singlu nie było. Co do szybkostrzelności to moim zdaniem jest w zupełności wystarczająca, strzelałem oczywiście na batce 8,4V.

Co do blow-back`u. To faKtycznie nieco hałasuje, ale bez przesady, prtzecież o to tu chodzi 8) W każdym bądź razie nie jest to jakiś uciążliwy hałas, poprostu słychać, że działa :) a jak komuś nie pasuje to może wyłączyć :/ Generalnie blow back działa bardzo przyjemnie, powiedział bym, że nawet nieco szarpie bronią podczas strzelania :P Strzela się naprawdę bardzo przyjamnie. Co do wytrzmałości haczyków to poinformuje jak wystrzelam więcej kulek. (p.s. nie myślałem że tek haczyki są takie malutkie ;))

Generalnie Specshop umieścił na swojej stronie dobrą reckę... jeśli chodzi o wykonanie broni :)

FOTKI postaram się umieścić jakoś w niedzielę.

Szerszy opis co do osiągów, hop-up oraz blow back`u umieszcze jak sprawdzę karabin w boju.

Pozdro4all

Posted

Mogę tylko się przyłączyć do tych achów i ochów.

Również wczoraj dostałem ten karabin i po prostu zachwyca.

Pierwsze na co zwraca się uwagę - waga. Budzi respekt.

Celność sprawdzałem dziś rano... z odległości około 30 metrów trafiałem w puszkę po Coli bez najmniejszego problemu. Jestem bardzo zadowolony. W porownianiu ze stockowym AK-47 z TM - po prostu wymiata.

Siła i zasieg- i tu też bardzo pozytywnie... kula leci daleko... Puszkę z odległości około 5 metrów - dziurawi. Z 10 kaleczy. Z 15 wgniata. AK (Stockowe bebechy + preclufa) ma z tym problem.

Konstrukcja bardzo mi się podoba. Dostęp do lufy bardzo łatwy. Do hop-up'a również.

Przyrządy celownicze - porządne, aczkolwiek już myślę o wstawieniu kolimatora - chyba będzie to ACOG.

Blow-back - działa bardzo miło, ten dźwięk... aczkolwiek po treści opisu z Redwolfa - postanowiłem nie ryzykować i zdemontować haczyk. Nie wiem po prostu czy firma uporała się z tym problemem w gunie z mojej serii... pożyjemy zobaczymy.

Ogólnie - za tą cenę, niesamowita jakość.

Zobaczymy jak się w boju sprawdzi... ale to po paru strzelankach... Teraz pozostaje DPM skompletować...

Posted

Dzięki za opisy.

Prosimy o Wasze spostrzeżenia po strzelankach.

Czyżby w końcu udany Enfield za rozsądne pieniądze? 8) Oby tak, bo brytofile czekali na niego od zawsze.

Posted

Byłem dzis na hrono. a oto wynik (niestety niemiałem czasu wyregulowac hop up dla 0.2g):

- kulki 0,2g -> 360 FPS (sadze ze regulacja hop up dała by jakies 10fps)

- kulki 0.25g -> 325 FPS

Blow Back dalej działa, ale mysle ze dopiero ten weekend bedzie dla niego prawdziwym sprawdzianem :)

A oto kilka fotek z L85A1 (z acogiem i paskiem od MP5, którego uzywam na codzień) w akcji:

kleczeon3.jpg

lewowu3.jpg

prawogl2.jpg

staojeic4.jpg

i jeszcze zmiana magazynka w biegu :D

magpe2.jpg

Mam nadzieje ze zdjecia sa satysfakcjonujace :P

Pozdrawiam

Posted

Widzę, że masz ACOG'a. To ten Walthera? Ten bez powiększenia? Jak się sprawdza w porównaniu ze standardowymi przyrządami celowniczymi? Zastanawiałem się nad nim, ale mam wątpliwości.

Zastanawiam się nad jakimś z powiększeniem, ale czy to ma sens?

Posted

tak jest to ta wersja Walthera bez powiekszenia.... niestety niemam porównania do standardowych przyrządów, bo jeszcze mi baterie w kolimatorze nie padły :D

powiekszenie w ASG moim zdaniem sensu wiekszego niema walczymy i tak na odległosci ok 30-40m wiec jak masz normalny wzrok to po co ci powiekszenie

Posted

no ja mam drobny problem z HU :-) tak ze na min. akurat dobrze prosto strzela i mniej ustawic nie moge :-|

[ Dodano: Sob 21 Paź, 2006 ]

a no i zapomniałem dodać, że chaczyk wystrzymał dzis około następnych 1500 strzałów, jak nie wiecej... także widiać poprawę w materiale i wytrzymałości.

Posted

Cieszę się że poprawili jakość haczyków, potrzebuje jeszcze opini dwóch osób odnośnię wytrzymałości i droga do gnata stanie otworem :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Posted

Mam takie pytanie do użytkowników broni oraz innych bullpup-ów.

Czy nie jest denerwujące lub uciążliwe trzymanie broni w inny sposób?

Trzeba mić dłonie blisko siebie i inaczej siły obciążenia na ręke padają. Czy później ręka nie drętwieje, gorzej się celuje ?

Posted

Jeżeli chodzi o inne bullpupy-ja biegam z Famasem od ponad roku i wg. mnie układ bezkolbowy to bardzo fajne rozwiązanie. Oczywiście, najlepiej stwierdzić samemu, nie wszystkim to pasuje. Dochodzi jeszcze przyzwyczajenie-mi się teraz trudno zlożyć do 'normalnej' broni :D

Posted
mini_1161464745.jpg

Uczepię się paska - nie wiem' date=' czy był razem w pudełku z gunem, czy też nie, ale :

1. to nie jest ten pasek

2. paski do L'ek są zupełnie inaczej "przewijane" czy jak kolwiek to nazwać, co za tym idzie...

3 ... tradzisz jedną z dwóch możliwych opcji użytkowania paska do broni.

Na ebayu widziałam za psie pieniądze oryginalne paski do L'ek.

http://www.guay2.com/L85IMGS/index_7.jpg

Patrząc na "to coś okrądłe" czym jest cocking handle, dochodzę do wniosku, że do L85A1 - czyli gniotsia i łamiotsia od samego spojrzenia. Ciekawie, czy podobnie jest z repliką :twisted:

Posted
Kolega wspominał' date=' że to pasek od MP5 :).[/quote']

Nie zaprzeczę, że nie, ale nie czytałam całego cetamu - szybko przejrzałam początek i sam koniec ze zdjęciami.

EDIT:

Panie kolego, widzę, że składałeś się do strzału, i ciekawi mnie, czy cocking handle "działa" [czyli nie jest tylko atrapą i da się poruszać] jeśli tak, to czy dust cover [to ta mała zielona klapka na takiej sprężynce] też się otwiera? Bez przeładowania nie strzelisz jak w oryginale :D

Mam takie pytanie do użytkowników broni oraz innych bullpup-ów.

Czy nie jest denerwujące lub uciążliwe trzymanie broni w inny sposób?

Trzeba mić dłonie blisko siebie i inaczej siły obciążenia na ręke padają. Czy później ręka nie drętwieje' date=' gorzej się celuje ?[/quote']

Nope, jeśli tylko replika jest tak samo wyważona, jak oryginał. Repliki w rękach nie miałam, ale oryginał tak - i nawet ręce nie bolały po całym dniu.

ps. ostatnio zauwazyłam na zdjęciach, że piaskowi brytole w Iraku swój paluszek wskazujący trzymają na safety catch [tym guziczku odbezpieczającym broń]. Opcja pewnie o wiele lepsza w zastosowaniu z combat zone, jednak też fantastycznie męcząca palec wskazujący...

blokada snajduje się nad spustem!

Bo tak jest w prawdziwej L'ce. :|

Stóbka kolby wykonana z gumy' date=' również bardzo dobrze zrobiona' date=' spasowana i nic nie czeszczy ani nic z tych rzeczy.[/quote'']

Czy dzięki tej "gumowej" kolbie, w pozycji leżącej, opierając kolbę o ramię, nie powoduje bólu? Jeśli tak, to brawo, bo od normalnej L'ki robią sie siniaki... :evil:

Jeszcze jedną bardzo ciekawą rzeczą jaką wprowadziło G&G do swoich karabinów to możliwość zablokowanie rączki przeładowania w tylnej pozycji dzięki "Bolt Release",

Nie tak szybko, Bolt Release jest odpowiedzialny, aby "working parts" [czyli z zewnątrz cocking handle, wewntąrz sprężyna i cała reszta] wróciła na swoje miejsce.

To, co nazwałeś "zablokowaniem rączki" [cocking handle], nazywa się Holding Opening Device [nie ma na to skrót]

czyli mówiąc po ludzku jak odciągniemy rączkę przeładowanie aby wyregulować HU to nie trzeba jej ciągle trzymać tylko można ją zablokować w tylnim położeniu dzięki przeznaczonemu do tego przełącznikowi, a gdy chcem z powrotem zamknąć to można zwolnić za pomocą owego przełącznika,

Do zwolnienia używa się bolt release [czyli taki niby okrągły zielony guzik po lewej stronie L'ki]. Jeśli firma zrobiła tak, że po ponownym naciśnięciu Holding Opening Device cocking handle wraca do przodu - to odwaliła niezłą kichę.

BTW. Owe trzymanie się cocking handle w miejscu, jest używane tylko do NCP - czyli, gdy "sprawdzasz broń" czy nie jest załadowana i bla bla bla, lub na strzelnicy...

...lub też gdy jesteś parszywym szczęściarzem, i broń Ci się zacina :twisted:

lewo recznych (nie wiem jak to będzie ze strzelaniem )

W oryginale, łuski lecą Ci prosto w twarz, jeśli strzelasz z lewego ramienia. Toteż, jedną z charakterystycznych cech L'ek jest to, że strzelać z niej można z tylko prawego ramienia.

Kiedyś widziałam na fotce L'kę [replikę] firmy TA, albo Star... nie pamiętam dokładnie. Jedynie pamiętam to, jak byłam zawiedziona, gdy dojrzałam, że broń jest... plastikowa i widać to z daleka. Szkoda szkoda.

To tyle odemnie.

pzdr

mer

Posted

Takie pytanie - czy to prawda że elki są same z siebie bardzo łamliwe i nie lubią ostrego traktowania? Jeżeli tak to replika będzie miała conajmniej taką samą skłonność.

Posted
Kiedyś widziałam na fotce L'kę [replikę] firmy TA, albo Star... nie pamiętam dokładnie. Jedynie pamiętam to, jak byłam zawiedziona, gdy dojrzałam, że broń jest... plastikowa i widać to z daleka. Szkoda szkoda.

Napewno nie był to STAR . STAR produkuje L85 ze stali :wink: . Możliwe że był to "półprodukt" Academy lub spring HFC .

Posted

G&G tez niema szans sie złamac :D

do Mer:

dust cover otwiera sie przy oddawaniu strzłu, nie trzeba ręcznie tego otwierać (przeładowując), bo naciskając na spust wychodzi na jedno.

replika jest dobrze wyważona i nic nie boli, a "gumowa" stopka chroni przed siniakami naramieni, zreszta niema od czego ich byc bo niema zapewne takiego odrzutu jak prawdziwa elka

do zwalniania i przytrzymywania blowbacku słuzy ta wajcha z tyłu po prawej i nieda sie tego zwolnic cyckiem po lewej. (to zdanie jest bardzo pro)

przy właczonym blowbacku niechciał bym strzelac z lewej reki

a tak od siebie dodam ze po nastepnych 500 kulkach blow back dalej działa.

Pozdrawiam

Posted
a tak od siebie dodam ze po nastepnych 500 kulkach blow back dalej działa.

To już 1000 kulek wystrzelałeś na nowych haczykach i blowjob działa. Hymmm. Jeszcze trochę poczekam i zadecyduję czy kupię eLę :twisted: .

Widzę, że już wróciłeś ze strzelanki. Opisz nam jak sprzęt się sprawdza we warunkach. Jaka daleko-strzelność, siła, celność...