Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam!

Nie wiem czy taki temat gdzieś obowiązuje ale chciałby zapytać czy w waszych środowiskach istnieje coś takiego? Chodzi mi o coś w rodzaju wsparcia, np. wezwanie przez radio wsparcia na umocnione punkty oporu. Jeśli przed sobą mamy bunkier(nawiązanie do innego tematu) to żeby ezwać jakieś wsparcie żeby wykurzyć szwabów(tak mi się powiedziało :) ) z takowego.

Co wy na to? Czekam na pomysły i besztanie :)

Pozdrawiam!

Posted

W temacie jest "wsparcie artyleryjskie", lecz w twoim poście nie ma o tym słowa.

Chodzi mi o coś w rodzaju wsparcia' date=' np. wezwanie przez

radio wsparcia na umocnione punkty oporu[/quote']

Np: wsparcie z powietrza, wezwij przez radio kilka Phantomów niech zrzucą napalm.... Sprecyzuj o co dokładnie chodzi…o jakie wsparcie :?:

Posted

Chmmm... Motolotniarz wysypujący kulki na pozycje wroga ?? :P

Swoją drogą na WGC widziałem moździez do ASG - czy wie ktoś czy ma toto w ogóle jakąś skuteczność ? Używania poza otwartym terenem sobie nie wyobrażam raczej...

Posted

Witam!

No to postaram się sprecyzować. Chodzi o coś w rodzaju moździeży o jakich mówił Dobermann. Jak ktoś ma jakieś linki to niech poda. Najlepiej jakiaś broń która strzela parabolą. jak ktoś wie jak działa artyleria w wojsku albo oglądał filmy wojenne, czytał książki itp. to wie o co chodzi. Podajesz namiary na przeciwnika i w/w wyżutnie ostrzeliwują przeciwnika.

Pozdrawiam!

Posted
Podajesz namiary na przeciwnika i w/w wyżutnie ostrzeliwują przeciwnika.

No to może wyglądać komicznie w airsofcie ze względu na niewielkie odległości.

czy wie ktoś czy ma toto w ogóle jakąś skuteczność ?

Taką samą jak granat gazowy 40 mm postawiony niemal do pionu. Bo ten możdzierz jest na takie granaty.

Posted

Więc jak się ostrzeliwuje pozycje w lesie to raczej bez wcześniejszych dodatkowych uzgodnień nie badrzo są szanse na trafienie, bo w większości będą "rykoszety" od galezi i drzew...

Posted

Moździerze i inne tego typu cudeńka funkcjonują u nas w 3-city od pewnego czasu , jednak podnosząone tylko klimat bo "ustrzelić" kogoś bez wcześniejszych ustaleń co do skuteczności takich nowinek z tego jest naprawde ciężko .

Posted

Wsparcie artylerjskie nie polega na obrzucaniu się kulkami. W naszych warunkach ma to wymiar najwyżej komiczny. Nie zamieniajmy burdelu na cyrk... ;)

Wsparcie artyleryjskie/lotnicze to zawsze rozjemca. Od przyjętych ustaleń zależy czy posługuje się petardami, granatami z grochem, czy niczym. Podobnie w kwestii korekcji ognia, jego zasięgu, możliwości "niszczenia" obiektów, etc.

Pozdrawiam

KZ

• 7 months later...
Posted

ja z bratem zrobiłem moździerz sprężynowy (porządna sprezyna z ciągnika) działa tak : upychasz sprężyne jak w armacie XVII w. blokujesz prętem który wtykasz do rury z boku ładujesz granat samoróbke (zanim wrzucamy to podpalamy) no i odblokowanie sprężyny i leeci najczęściej wybucha obok bunkrów i innych badziewiów

zasieg jakieś 80-90m

Posted

a po co prawdziwy .... tniemy koszty panowie

po za tym do tej pory nikomu nic sie nie stało może dlatego że te granaty są za słabe żeby cokolwiek komuś zrobić z odległości 0,5m od człowieka ( petarda nie jest kosmicznie wielka od taki korsarzyk który zdolny jest rozłupać papierek owinięty taśmą) no a kulki z takiego granatu latają na 10m czyli broń w miare skuteczna :)

Posted

Pomysl przez chwile.

Nie ma znaczenia, jak daleko lataja z niego kulki.

Znaczenie ma, czy faktycznie ktos w poblizu wybuchu uznal trafienie.

Poniewaz w wiekszosci "symulatorow" broni wybuchowej taka sytuacja nie zachodzi (prosciej - nikt nie schodzi), wiec oprawe to robi ladna, ale nic poza tym.

Z calego tego watku jedyny post praktycznie rozwiazujacy Twoj problem to post Kuby.

Pozdrawiam

Kret

Posted

kret najczęściej używamy tego moździerza jako elementu scenariusza typu znajdź i zniszcz pozycje wroga ( jakaś podobna misja była w COD)

czasami jednak używamy go jako armaty z czasów świetności lancy szabli i muszkietu :) no ale z rozsądkiem walimy tym jak ktoś jest na 30m w wzwyż nigdy bliżej myślimy też nad bunkrem żeby wstawić na stałe tam działko no i bunkier można wtedy fajnie szturmować można zrobić scenariusz ala omaha beach

Posted

Ale czym tak właściwie różni się taki granat wywalony z moździerza, od tego rzuconego przez człowieka? A i tak większość takich innowacji służy wyłącznie robieniu klimatu... Więc nie wiem w czym wszyscy widzą taki straszny problem - może nie wiem o czymś?

Posted

Najwyraźniej nie wiesz.... Jaka masz kontrole nad rzuconym granatem a nad wystrzelonym z "moździerza" ?? Bo wg mnie łatwiej jest rzucić w konkretny sposób i miejsce granat niż go "wstrzelić"

Następna kwestia to to że najczęsciej granat wybucha leżąc na podłożu i wtedy dość łatwo się przed nim można "bronić" a co zrobisz jak taki latający wynalazek detonuje na wysokości twarzy któregoś z graczy ? Powiesz: ...o kurna do tej pory nic się nie stało...." ??

Posted

No tak, tylko stosując małe ładunki (nawet bez kulek) będziemy mieli efekt akustyczny, efekt "realizmu" (apropo gdzieś wspomnianego drzewa z kartką z napisem "stanowisko moździerza") - kwestia według mnie to jedynie - czym strzelamy. Na upartego do środka można nasypać mąki albo czegoś w tym stylu... Bo przecież pozostaje kwestia masy pocisku, która (jak mniemam) musi być dostateczna, żeby takie coś poleciało wystarczająco daleko.

A tak może trochę nawiązując do topicu o rakietach - czy nie mamy podobnej sytuacji? Bo przecież jaką mamy kontrolę nad lecącą rakietą? A takich rzeczy używa się przecież jako element zwiększający realizm - oczywiście jeśli wszyscy zachowają zdrowy rozsądek :)

Posted

A takich rzeczy używa się przecież jako element zwiększający realizm

W sumie racja... rozpadająca się głowa kolegi dopiero pozwoli poczuć się jak na wojnie :roll:

• 2 weeks later...