Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• 1 year later...
  • Replies 154
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

minigunmqw4.th.jpg

a ja przez ostatnie 3 miesiące zbudowałem takie coś

wzorowałem się na "old painless minigun" który można zobaczyć na youtube

na bazie podzespołów z m4

więc osiągi jak m'ka :) zależy co wsadzę

magazynek pudełkowy z elektrycznym podkręcaniem jest w stanie podać 31kulek na sekundę.

waga 10kg, w większości wykonany z plastiku

w planach oczywiście jest dorobienie osłony taśmy i plecaka a'la predator

Posted (edited)

Ale działa jak gatling (obrotowe lufy), czy tylko wygląda, a strzela jak zwykły AEG?

lufy zewnętrzne to tylko atrapy :) są obsadzone na łożyskach na lufie środkowej m4 która kończy się tam gdzie szeroki pierścień, na ostatnim pierścieniu wchodzącym w body jest zwykła zębatka którą porusza dodatkowy zwykły aegowy silnik zamontowany z boku ścianki body.

robiłem go 3 miesiące, więc cudów nie ma, w zasadzie cała broń to zwykła plastikowa nakładka do m4 z przerobioną elektryką,

można tak to ująć ;)

nie mam takich zdolności żeby zrobić podawanie kulek do każdej lufy z osobna więc nawet się za to nie brałem.

Edited by wiewior
Posted
w zasadzie cała broń to zwykła plastikowa nakładka do m4 z przerobioną elektryką,

Zacznij może produkcję na masową skalę, pewnie kilku chętnych by się znalazło ;-)

BTW Piękna robota.

Posted

Powstrzymywałem się od komentowania, bo nie mogłem uwierzyć, że te fotki nie sa ściągnięte z otchłani Internetu ;) . Mój podziw jest tym większy, że kiedyś sam zabierałem się za robienie czegoś takiego i, jakby to powiedzieć, nie podołałem zadaniu :) .

PS 1 Przepraszam bardzo, ale dlaczego tego cuda jeszcze nie ma w galerii customów?

PS 2 Wiewior, czy to nie jest przypadkiem ta emka? http://www.wmasg.pl/galeria.php?galeria=38

Posted

nie nie, tak wyglądała moja m'ka 2 lata temu, zdjęcia z zeszłego roku (z podwieszonym mp7 a'la masterkey) wrzuciłem do działu mundur i oporządzenie / pokaż sprzęt

a w tym roku jeszcze m'ce zdjęć nie robiłem, bo od miesiąca w serwisie się naprawia :)

więcej zdjęć miniguna zrobię jak go skończę, na razie nikt nie zauważa np. że w joysticku jest dziura :P gdzie będzie przełącznik on off i przycisk obrotu luf jeszcze, na razie działa tylko spust i podkręcanie, a resztę się robi "na wtyczki" :D

zbliżeń też na razie nie robię, bo tu i tam jest nie równo, wszystko robiłem w rękach, nie mam w domu nawet imadła. Jak będę miał czas i wszystko zaszpachluję i wyszlifuję, to wtedy będą ładne zdjęcia :)

tabliczka znamionowa na razie też jest taka tandetna, jest namalowana markerem na plastiku, ale w tygodniu zrobi się u grawera jakaś ładniejsza :)

a tutaj parę fotek z work in progress

1.jpg

2.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

• 2 weeks later...
Posted (edited)

Dobre oko Mornest ;)

Fakt jest taki, że po pierwszym złożeniu źle to wyglądało, lufy były za długie a pierścienie za małe, no ale nie robiłem zbyt wielu zdjęć z produkcji, to jedno z testów "jak będzie wyglądał jak zrobię inaczej" :)

Aktualnie dorobiłem plecak i dolny pałąk z przodu

Strzelanie z niego przy trzymaniu za chwyt transportowy jest jednak wyjątkowo nie wygodne i bardzo męczące, nie wyobrażam sobie strzelania z cięższej broni.

Ułatwieniem byłby chwyt zamontowany z przodu od dołu , tak jak rozwiązane to zostało w predatorze, zastanawia mnie więc dlaczego żaden minigun w asg nie ma takiego chwytu.

apropos, czy ten chwyt z predatora to osłona zdjęta z m60 czy mi się tylko wydaje? :)

tutaj dobre zdjęcie

Lyndanthemini.jpg

Edited by wiewior
  • 5 weeks later...
Posted

Wiewiór ... Respect dla ciebie ... Jak to zobaczyłem to Twoje cudeńko to dostałem ślinotoku :D Mam też pytanie odnośnie wytrzymałości tego plastiku którego uzyłeś do budowy body. Pęknie przy upadku?

• 4 weeks later...
Posted

Wiewior a moze na priw wyslalbys jak ty to robiles?? chodzi mi o platik dokladnie czy to gotowe rurki plaskowniki itp czy sam z czegos formowales?? maly opis taki bo chcialbym zrobic cos podobnego. pozdro swietna robota :)

• 2 weeks later...
Posted

Opis budowy podobnych minigunów można znaleźć na kilku forach internetowych, właściciel firmy airsharp (killbucket) chętnie wszystko dokładnie opisuje, jakie materiały, co z czego, czym zrobić itp,

Wystarczy poszukać :)

Niestety w polsce ciężko znaleźć dobre materiały do tego typu samoróbek, ja użyłem plexi 5mm, która jest droga i mniej wytrzymała od tych pvc których używa airsharp, ale nie mogłem znaleźć nigdzie takich płyt.

A na ile wytrzymała jest plexi 5mm to ciężko powiedzieć, każdy plexi zna i wie jaka jest.

Jasne że jak zrzucisz go z samochodu to i metalowe wzmocnienia nie pomogą :)

generalnie najsłabszym elementem zestawu jest joystick, stary dobry model projektowany jakby specjalnie do rzucania nim o ścianę, ale jednak jak ktoś próbuje podnieść te 14kg trzymając tylko za joya, to pęka bez oporu, dlatego już parę razy go kleiłem i dodawałem kolejne wzmocnienia.

Dla wszystkich zainteresowanych wrzucam dużej rozdzielczości zdjęcie z resztą akcesorii - dołączanym chwytem przednim i plecakiem.

Jestem już zmęczony tym projektem i nie chce mi się robić z nim nic więcej.

Miałem go na kilku strzelankach, ale strzelanie z niego nie jest ani proste ani przyjemne. Do niczego poza lansem się to to nie nadaje :)

Także idzie do szafy.Może na wiosnę do niego wrócę.

minigunall1jp2.th.jpg

Posted

Tabliczka miała być na koniec, a tu do końca jeszcze wiele rzeczy pozostało do zrobienia ;)

Byłem co prawda już u dwóch grawerów ale mi nie zrobili, bo to bo tamto, że blaszka wygięta, że ma być trawiona z wybitymi numerami a nie wyrytymi, nie da się i już, a na pewno nie da się tanio ;) amatorzy jacyś.

• 3 months later...
Posted (edited)

Witam kolegów Miniganowiczów ;)

chciałbym zaprezentować kilka renderków...

31298516ty3.th.jpg20922385ng4.th.jpg

92541422mi2.th.jpg55658932ck3.th.jpg

16022619bx2.th.jpg91732918cm6.th.jpg

89235899dj6.th.jpg59601864jf2.th.jpg

34332316vt1.th.jpg

Te renderki to niejako zapowiedź właściwego, realnego modelu M134 który teraz składam.

Lufy nie będą się kręcić, a strzelanie będzie ze środkowej lufy. Zasadniczo tylko wyglądem będzie to Minigun'em, ale oto mi chodzi.

Model powstaje w skali 1:2, wykonanie w całości z aluminium.

Cały projekt gotowy jest w 70%, dokończenie to kwestia kilku miesięcy.

Aby narobić smaku - filmik z testów jakiś czas temu pokazujący szybkostrzelność - w czasie tego filmiku wystrzelonych zostało 950kulek (ROF na poziomie ok 8500kulek/min)

test.wmv

CDN...

Edited by Kuba_T1000