Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam! Zakupiłem sobie ostatnio skromnego chińskiego AEG G3SAS. Wyposażone jest to cudeńko w baterię 10V 700mAh ołowiowo-kwasową.

Ponoć takie baterie stosuje się w samochodach?

Chciałbym Was zapytać - jak długo takie coś należy ładować, jaką ma żywotność, co złego może się z tym stać...?

Posted

Ponoć takie baterie stosuje się w samochodach?

Tak, akumulatory samochodowe są kwasowo-ołowiowe.

W baterii są korki do wlewania elektrolitu?

Chyba nie muszą być, bo i nie we wszystkich akumulatorach samochodowych są. W końcu wynaleziono akumulatory bezobsługowe.

Przyznam, ciekawostka żeby ktoś to stosował w AEGu...

Posted

Ciekawostka która może być cholernie niebezpieczna.. zwłaszcza w czym stakim jak replika którą się bądź co bądź trochę bardziej trzęsie niż samochodem.

Posted

No właśnie w tym - G3SAS. Akumulator nie ma żadnych otworów, owinięty jest w foliową ochronkę, poza tym nic się nie trzęsie bo uszczelniłem komorę na owe piekielne coś...

Wczoraj jednak przeżyłem chwile grozy, bo jak wracałem ze strzelanki z G3SAS w plecaku... na szczęście miałem parasol.

Popatrzcie:

mini_1152781330.jpg

Posted
i napięcie jakieś dziwne też

Jedno ogniwo kwasowo-ołowiowe ma wartość SEM wynoszącą około 2V. Czyli ta batka składa się z 5 ogniw.

Wczoraj jednak przeżyłem chwile grozy, bo jak wracałem ze strzelanki z G3SAS w plecaku... na szczęście miałem parasol.

Ja bym się aż tak nie bał. Ta bateria jest na pewno przystosowana do tego, że czasem się nią wstrząśnie czy coś i nie ma obawy, że się zaraz wyleje. To, że jest kwasowo-ołowiowa, to jedyne, co łączy ją z akumulatorem samochodowym, natomiast konstrukcja jest inna. Jest to normalna bateria, którą się zupełnie normalnie eksploatuje.

Posted

Na baterii, w nawiasie, obok napięcia i pojemności jest w jeszcze "(20HR)". Oznacza to, że bateria ta osiąga te 700mAh, gdy jest rozładowywana przez minimum 20 godzin. Przy szybszym rozładowywaniu nie wyciągniemy z niej tyle.

Posted

Mówicie, żeby to coś ładować 12h?

Apropos, czy w razie jakichś kłopotów znalazłbym akumulator Ni-Cd etc. o podobnych gabarytach i mocy (np. 9,6V)? Bo chyba nie byłoby z tym problemu...?