Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam,

mam pytanie z ktorym niebardzo mogę sobie sam poradzić.

Jakie granaty zaczepne używane są przez Bundeswehre lub niemieckie jednostki policyjne ?

Szczególnie zależy mi na zdjęciach,

Posted

Dzięki REMOV, juz wiem mniej więcej czego szukać :)

Mam jeszcze pytanie, bo nie wiem czy dobrze rozumiem. Granat DM51 A1 to granat odłamkowy "zrobiony" z granatu DM 51 (tego w kształcie prostopadłościanu) ? Czyli sam DM 51 jest granatem zaczepnym ?

I jeszcze jedno :) co to jest Sprengranate ? bo nie mogę sobie poradzić z tłumaczeniem.

Posted
Mam jeszcze pytanie, bo nie wiem czy dobrze rozumiem. Granat DM51 A1 to granat odłamkowy "zrobiony" z granatu DM 51 (tego w kształcie prostopadłościanu)  ?
Pytałeś o granaty zaczepne, a tymi są DM51/DM51A1. Jeżeli na nie nałożysz* skorupę z tworzywa sztucznego z wtopionymi w nią kilkoma tysiącami kuleczek, to otrzymasz granat obronny DM41.
Czyli sam DM 51 jest granatem zaczepnym ?
Tak, o niego pytałeś, prawda?
I jeszcze jedno :) co to jest Sprengranate  ? bo nie mogę sobie poradzić z tłumaczeniem.
Die Spreng(hand)granate to w tym kontekście granat zaczepny. Obronny to były die Splitter(hand)granate.

* - a w zasadzie jak zdejmiesz z DM41 odłamkową skorupę, to dostaniesz DM51, bo dostajesz je AFAIK w tej formie ;)

Posted
jest jeszcze MDN-11. Zdjęcie dam później.  

M-DM%2011.gif

MDN-11.

Problem tylko, że to jest granat obronny. Tak samo jak i inne z Diehl - M-DN 21, 31 i 61.
DM24.gif

DM24 i DM68.

Znowu nie bardzo. DM 24 to granat dymny, zaś DM 68 to jego odmiana ćwiczebna (treningowa). Przypominam, że Cappuccio pytał o granaty zaczepne ;)