Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted (edited)

OT

Jakiś link z tym pokrowcem proszę :)

W tym momencie mamy już opracowane dwa nowe, poprawione wzory krótkich kołczanów na strzelby. W przyszłym tygodniu wrzucę kilka fotek.

Tu masz pierwsze wersje, jeszcze z początku zeszłego roku:

kolczanfl2.jpg

08925160.jpeg

No dobra, ale koniec OT.

Edited by cavtan
Posted

Może w złym miejscu pisze ,ale mam takie pytanie.Mam spodnie helikona w MC i pod prawym kolanem mam taka kieszonke i 4 gumki.Tam sie jakos nóż wsadza?

Posted (edited)

Ty patrz ja mam tam tylko jedna gumke przeszyta po srodku... To kieszonka np na opatrunek w a gumkach mozna nosic swiatla chemiczne choć nie probowalbym.

C22 byłeś szybszy.

Edited by Jaeger
Posted (edited)

O którym mundurze mówisz ?

Bo MC helikona w wersji SF a w wersji Combat to zupełnie co innego pod względem kolorów. SF ni cholery nie przypomina oryginalnego MC, nie ma ciemniejszego odcieniu brązu w przejściach.

Combat zaś wygląda już elegancko i jest zbliżony do oryginału.

Zreszta ThePesh już się na ten temat wypowiadał opisując combat shirta helikona, że jest mu bliżej do oryginału niż Propperowi lub Tru-specowi (te dwa maja zdecydowanie ciemniejszy odcień niż oryginał, bliżej nim do polskiego Multikam niż do mc z CP)

Ari :) Widzę że obiegany jesteś w temacie :) Mundur jaki sobie zakupiłem to ten http://www.allegro.pl/item618858521_kpl_bl...ikon_roz_l.html

Jak możesz podaj link do sklepu W POLSCE gdzie mogę zobaczyć ten mundur "lepszy" o którym mówisz. Propera nie chciałem bo materiał jest sztywny jak ^%^$*&

Kthulu, jak materiał dotrze, możesz dać znać, będę na bank zainteresowany taki pokrowcem http://www.condoroutdoor.com/148shotgunscabbard.aspx w sumie może być oliwkowy, MC kojot też :)

Dzięki wszystkim za wyczerpującą odpowiedź.

Edited by Marcinek83
Posted

Ari :) Widzę że obiegany jesteś w temacie :) Mundur jaki sobie zakupiłem to ten http://www.allegro.pl/item618858521_kpl_bl...ikon_roz_l.html

Jak możesz podaj link do sklepu W POLSCE gdzie mogę zobaczyć ten mundur "lepszy" o którym mówisz. Propera nie chciałem bo materiał jest sztywny jak ^%^$*&

Ten mundur który kupiłeś, to właśnie helikon ten gorszy o którym wspomniałem.

Lepsza wersja to to http://www.e-militaria.pl/p-260/combat-tro...ulticam-helikon oraz http://www.e-militaria.pl/p-240/bluza-comb...camogrom-nowosc

Propper jest sztywny i ciemny. Tru-spec zaś bleh ... zamiast ciemnych brazowych plamek to sa az czarne i wygladają jakby markerem były malowane :P

Posted (edited)

Ari:

1. Combat shirt zdaje sie tylko pod balistyke lub ewentualnie na lato więc troche lipa polecac komus jako lepszy. Poprostu inne zastosowanie i tyle.

2. Co zaś w truspecu bleh? Mam spodnie nyco truspeca i poza brakiem ciemnego brazu te camogromu helikona sie nie roznia kolorystycznie a tkanina i szycie jakosciowo jest dużo dużo lepsze w truspecu. Bluze truspeca mam z pesco i faktycznie jest ciemniejsza ale to dlatego ze ta tkanina inaczej przyjmuje kolory w stosunku do nyco. Relatywnie truspec ma najlepsze materiały bo propper faktycznie sztywny.

Czy koniecznie muszę robić i znowu zamieszczać na tym forum zdjęcie porównawcze kolorów? Bo już w którymś wątku dawałem tylko nie pamiętam w ktorym.

Edited by Jaeger
Posted

Jaeger, ale ja mówie tutaj o kolorze MC, nie zastosowaniu czy jakości materiałów i dlatego mówie, że lepszy.

Mam spodnie nyco truspeca i poza brakiem ciemnego brazu te camogromu helikona sie nie roznia kolorystycznie

Tylko ze przez brak tego ciemniejszego odcieniu brazu, traci sie efekt lepszego maskowania. To tak jakby mialo nie byc w MC koloru zielonu i mial pozostac sam braz, bo w helikonie SF mamy do czynienia z "TANem" i zielenia i pojedynczymi ciemnymi braozwymi i bialymi plamami, co juz bardziej pasuje na pustynie niz w "roslinki".

Wszysytko zalezy od natezenia swiatla. Moj chinski Ciras w "MC" w pokoju b.fajnie wygladal jak normalny MC, zas na swietle dziennym byla to juz jasna zielona mieszanka.

Na strzelance takze juz nie jedna osoba mowila ze MC jest do dupy kamuflazem i jak mozna w tym wlazic do lasu, szkoda tylko ze osoby z ktorymi sie spotkalem co tak mowili, widzialy wlasnie MC helikona SF, a nie inne wersje (bo chociazby Propper i Tru-spec sa ciemniejsze i sie nadaja bez problemu do lasu, ale maja ciemniejszy odcien niz oryginal).

Dlatego byl ten moj wywód apropo MC ;) i combata helikona. Bo z Cordura 1000D MC oraz oryginalnym MC ladnie sie prezentuje moj combacik ;) a w propper i tru-spec widac "kontrast" .

PS. Bywaja tez osoby co twierdza ze wszystkie te MC wygladaja tak samo ... no coz, ich wypowiedzi nie bede komentowal :P

Posted

W tym momencie są chyba przestoje w produkcji CS w camogromie, bo trudno je w ogóle znaleźć.

Za to jakiś czas temu pojawiły się ciuchu w NYCO rip-stop, jakiej jakości jest ten materiał w wykonaniu Helikona?

Posted

Ari spoko. Po prostu precyzuj nastepnym razem ze chodzi Ci o multicam na PESCO bo ten na NYCO jest jak najbardziej zblizony do cordury. Swoja drogą naprawdę szkoda ze w camogromie brak tego ciemnego brązu, kamuflaz serio na tym traci.

A co do mówienia że MC nic nie daje to zazwyczaj slysze to od milosnikow pantery, dpma i tych co nie mają MC...

Posted

MC nic nie daje :P

A tak serio, tez tak myslalem, do czasu az zobaczylem kiedys jak ladnie znika cala grupa ludzi w MC w czasie jesieni (gdzies mam nawet swoje zdjecie w zielonej kamizelce, z minimi i w MC gdzie wlasnie tylko kamizele i giwere w rzeczywistosci widac, bo reszta zlala sie z tlem).

Aha, jakby kogos interesowalo mam te ladne panele maskujace na rzepy (w 3 rozmiarach 5x5cm, 5x10cm i 10x10cm) w ulubionym tutaj camo (ah te wszechobecne reklamy) :P

Posted

Z Trup-Specem miałem do czynienia z kapelutkiem, ale nie pamietam jaki to materiał był. Na fotkach również srednio sie komponuje (mundur)

Posted

A ja mam podobny problem jak gość z wątku "DPM a CB". Tylko, że u mnie do kupionej bluzy CG Helikona nie pasuje OD z Miwo. Bez sensu było by wymienianie wszystko na CB lub MC, szczególnie że drugim moim mundurem jest właśnie DPM.

Zamierzam to czymś dodatkowo pomalować (jakieś paski i ciapki, najlepiej sprajem). Pomoże mi ktoś jakie kolory i ile ich dobrać?

Na razie myślę o spłowiałej zieleni i piaskowym (albo khaki, bo taki jest też w palecie DPM).

• 1 month later...
Posted

Ja polecałem i będę polecał Eagle-a. Mam i sprawdza sie super, ale niechaj nikt sie nie "ubiera" w krakmana w żółtych okularach zmienia kolor na... różowy :wink:

• 1 month later...
Posted

Gdzie można dzisiaj jeszcze dostać ten mundur/materiał? (ozn. US-21).

Myślę nad zaprojektowaniem mundurka od zera w dwóch wersjach: Field i Combat. Potrzebuję jeszcze źródła tych ichnich nakolanników i nałokietników. Projekt w ciągu tygodnia wrzuciłbym tutaj na forum. Cel: w miarę uniwersalny, multifunkcjonalny, wytrzymały mundurek w kamuflażu a'la multicam dopasowanym do polskich warunków. Jakby się nas kilkoro zebrało to myślę ze projekt mógłby wyjść taniej = przystępniej.