Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Kupiłem do swojego ghille farbę "zielony jasny". Jak się okazało wszystko wyszło dużo za ciemne i nieciekawie błyszczące. Próbowałem już rozjaśnić jutę poprzez długie wystawienie na słońce i wybrudzenie w piasku - nieco zniwelowałem efekt błyszczenia ale kolor ciągle jest strasznie ciemny. Czy może ocet trochę to rozjaśnić? Może ktoś ma jakieś inne metody?

Posted

Jak widzialem na przykladzie koszulek, swetrow i bluz to rozne srodki w stylu Ace , Ajax czy innych takich maja na kolory materialow bardzo 'rozjasniajacy 'wplyw. Tylko jesli chcialbys skorzystac z mojej rady to najpierw sprobuj na jakims kawalku bo nie wiem czy te dranstwa nie zezra calego ghillie. Tak wiec musialbys ostroznie przetestowac.No i ewentualnie zastosowac rozcienczone.

Posted

Wczoraj ogladalem program o produkcji kapeluszy... i kolo tam mieszlal kwas (nie pamietam jaki ale sobie zara przypomne) z sola chyba czy z czym i to swietnie rozjasnialo ....

Guest Kret
Posted

Każdy wybielacz lub płyn/ proszek do prania tkanin białych. Spróbuj także wyprać w wysokiej temperaturze - farba powinna puścić. No chyba, że kupiłeś po chamsku farbę w "szpreju" i spsikałeś nie patrząc, czy to błysk czy mat? (bo farba do tkanin nie zmienia faktury)

Spróbuj więc oprócz prania rozpuszczalników do tejże farby.

W ostateczności połóż drugą warstwę i wysyp ją talkiem.

Pozdrawiam

Kret

Posted

Oj - ja jutę farbowałem w zwykłych barwnikach do tkanin i włókna zrobiły się lekko błyszczące (ale nie w stopniu utrudniającym maskowanie). Po prostu po kąpieli włókna juty zrobiły się jakby bardziej gładkie, straciły te mikro-włoski. Ale że jasna zieleń jest u Ciebie za ciemna? Ja mieszałem w stosunku 1:1 jasną zieleń i zieleń morską (kur***ko ciemna) i wyszedł mi całkiem dobry odcień - coś bardzo zbliżonego do zieleni igieł świerku czy innej sosny. Trochę juty farbowałem zielenią morską i jasną zielenią. Potem jeszcze wszystko w niektórych miejscach pryskałem zielonym szprajem (chamska zieleń ławek w parku, ale w połączeniu z resztą wyszło bardzo dobrze). Niestety nie mam za bardzo fotek jak to wyszło, a to było tylko maskowanie na broń i na kapelu - obydwu już nie posiadam :)

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...