Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Sknoci się.

Stockowa głowica tłoka = słaba głowica tłoka

Stockowa prowadnica sprężyny = słaba prowadnica sprężyny (wyjątek G&P oraz do pewnej mocy CA)

Jesli już koniecznie chcesz wymienić tylko jedną z tych dóch części, to zmień prowadnicę.

Posted

Wiesz, jak do tej pory i prowadnica i głowica (stockowe) mu wytrzymały, to teraz też wytrzymają. Wprawdzie łożyskowanie odrobinę ściśnie sprężynę i zadziała jak podkładka, to jednak bedzie to marne kilka % wzrostu sił. Moim zdaniem nic się nie schrzani.

Posted

pisałem standardowa bo nie chciałem kombinowac mam metalowa wzmocnioną głowice tłoka. Chodzi mi o samą zależność łozyskowań czy jeżeli jest tu a tam nie to czy to coś zmienia w charakterze samych możliwych awari albo niezgodności .

Oriętujesz sie czy wpłynie to jakoś zauważalnie na rof ??

• 2 years later...
Posted (edited)

Nie znalazłem na forum praktycznie żadnej informacji o prowadnicach rotacyjnych.

Zasada działania takich prowadnic jest taka że w odróżnieniu od standartowych prowadnic łożyskowanych obraca się także sam trzpień dzięki czemu nawet pomimo opracia sie sprężyny o trzpień, całość się obraca zmniejszając naprężenia w GB.

Chciałem się więc zapytać czy ktoś miał już doświadczenia z tymi prowadnicami, czy np obracanie się całego trzpienia nie wpływa generalnie na żywotność samej prowadnicy i czy widać jakieś efekty stosowania takiej prowadnicy.

Planuję w niedługim czasie zakup prowadnicy do GB v3 i mam dylemat czy dołożyc te kilka-kilkanaście zł do prowadnicy rotacyjnej, a jeśli tak to czy wybrać Modify czy Prometheus.

http://www.asg.com.pl/product_info.php?products_id=1269

http://www.asg.com.pl/product_info.php?products_id=1112

Zastanawia mnie także fakt że chyba jedynym sklepem w którym są sprzedawane są tego typu prowadnice jest Capri, według mnie ten typ prowadnic powinien się zrobić popularny, a na forum o tym cicho, inne sklepy też tego nie sprzedają więc jest dla mnie to czymś nienauralnym.

Edited by radzu
Posted

Jakie znaczenie ma to, czy obraca się cały trzpień, skoro sprężyna i tak opiera się tylko na łożysku?

Nawet jeśli sprężyna oprze się o trzpień to punkt styku jest tak mały, że sprężyna nie zdoła obrócić trzpienia.

Posted

Trzpienia technicznie przecież się nie da obrócić gdyż jest na stałe osadzony w GB za pomocą takich uszek.

Sprężyna zarówno podczas ściskania jak i rozprężania powoduje obrót i jeśli w tym momencie będzie się opierała o trzpień to w tym miejscu się nie obróci, z drugiej strony patrząc i tak obróci się jeśli mamy łożyskowaną głowicę ale jednak zawsze to są jakieś opory.

Nie twierdzę że to rewolucja która gwałtownie zmniejsza opory w GB, zapewne będą to niewielkie zmiany, dlatego chodzi mi o wypowiedziach urzytkowników tego ustrojstwa czy jest to warte świeczki.

• 2 weeks later...
Posted

Według mnie to jest pic na wodę fotomontaż.

To że się całe rusza to może się szybciej złamać.

Najlepsza jest SYSTEMA łożyskowana.

Pozdrawiam serdecznie,

F4RR3LL

• 1 month later...
  • 1 month later...
Posted

Prometheus Tak więc kupiłem Lay Lax - Prometheus - Prowadnica Sprężyny SHAFT - V. - http://www.specshop.pl/product_info.php?ma...roducts_id=2821

Pomimo że w opisie nic nie pisze że jest rotacyjna to taka jest i w zasadzie wszystkie prowadnice Prometheus'a są rotacyjne.

Całość wykonana bardzo solidnie, całość wykonana z metalu, łożyskowanie przy podstawie obraca się niezależnie od trzpienia.

Ciężko mi stwierdzić czy dodatkowa możliwość obrotu trzpienia coś daje, w teorii przy oparciu sprężyny powinno to lekko pomóc, konstrukcja jest na tyle stabilna że możliwość obrotu trzpienia na pewno nie osłabiła konstrukcji w porównaniu do innych firm, osobiście uważam Prometheus'a za jedną z najlepszych firm produkujących elementy do ASG i sądzę że ot tak nie zaczęli by produkować tylko takich prowadnic.

Generalnie zakup uznaję za udany i polecam.

Posted

Zastanawia mnie jedna rzecz. Łożyskowanie na prowadnicy teoretycznie bardziej "zgniata" sprężynę...nie jest tak ,że jest ona bardziej napięta dzięki temu 1-0.5 cm? Teoretycznie mogło by to w niewielkim stopniu wpływać na wynik w fps . Mylę się?

Posted

Nie mylisz się :P

Zawsze jeśli zmieniamy prowadnicę niełożyskowaną na łożyskowaną to zwiększają nam się fps'y, działa to tak samo jak zwykła podkładka pod sprężynę.

Posted

Imo wpływa to definitywnie na korzyści płynące z użytkowania takiej prowadnicy . Dla porównania powiem , że miałem okazje porównywać emke na m120 tego samego producenta bez łożyskowania i na m110 z łożyskowaniem . Wynik był porównywalny prawie ,że identyczny .