Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Pytanie jest następujące:

Co tak na prawdę ma koleś na zdjęciu po prawej. Wygląda jak G36C ale proste magazynki i inny przód sugerują co innego. Pomijam co rozpoznali w tym dziennikarze... :)

FOTA

Posted

To jest G-36C, tyle źe tym zdjęciem bawił się grafik gazety, chyba Daily Mirror czy czegoś takiego. Na oryginalnym zdjęciu ten policjant miał broń pod pachą, lufą w dół i chyba ze złoźoną kolbą.

Posted
Szyna to chyba paskiem zaslonieta...
Właśnie nie, zobacz, że mocowanie pasa jest po niewidocznej stronie broni, więc to pasek jest zasłonięty bronią, a nie odwrotnie.
Posted
Ale zdjęcie jest podpisane' date=' że ten oficer ma MP5 PDW...[/quote']

prasa kłamie!

ja bym chcial zobaczyc wspominane wyzej "oryginalne" zdjecie.

z tym jest cos nie tak... czy na tym G36 nie konczy sie latarka? czy tak idealnie pokrywa sie z bronia? wogole ta fota dziwna jest, jak on ma to zawieszone? ja rozumiem, e G36C jest lekkie, ale to chyba przesada tak je sobie nosic (oplecione wokol reki i trzymane za kolbe)... cos tu nie gra.

Posted

1. Brak rękojeści napinającej.

2. "Dziwny" kształt magazynka - trochę za prosty i za gruby, jak na mój gust. Link do HKPRO

3. Zdjęcie wydaje mi się mocno retuszowane.

4. Co do "HK-33SG1", to mnie to wygląda na "custom" wersję G-3KA4 - magazynek ma charakterystyczną dla kalibru 7,62 mm bruzdę.

5. Hoplita ma rację - gazety kłamią.

6. ...lub czasopisma :wink:

Posted

Pracuję przy obróbce fotek od parunastu lat, i jakos wierzyć mi sie nie chce, żeby grafik prasowy poświęcił kilkanaście godzin pracy (a tyle by potrzebował do uzyskania takiego efektu) tylko po to żeby w artykuliku na 1/8 szpalty zrobić fotke ukazującą jakąś tam broń. Tym bardziej ze to jest zwykła gazeta - a nie wydawnictwo hobbystyczne poświęcone broni.

Reporter prasowy nie robi jednej czy dwóch fotek - z takiego fotoreportażu przywozi ich kilkadziesiąt (jak nie więcej - fotografia cyfrowa naprawde to umozliwia :wink: ) - i jeśli fotka by się nie podobała - wstawiliby inną.

Jeśli ktoś ma tą "oryginalną" fotke - to niech ja wstawi a ja wtedy zrobię takie 8O oczy.

P.S. A to zdjęcie zostało zrobione najprawdopodobniej w momencie w którym tenże policjant ściągał broń z ramienia - taki wniosek sugeruje układ pasków - szyna "weszła" po prostu pod luźny pasek.

Posted

A mnie albo oczy bolą albo ja widze tam, że okienko, przez które wylatują łuski ciągnie się od samego przodu broni ? Według mnie to fotomontaz jak sto pindziesiont. I ta latarka jak ktoś juz wspomniał wcześniej. No i jeszcze jak tak patrze na to gniazdo i magazynek to wygląda toto jakby było jednością. Tyle mojego gadania. Pozdro.

Posted

Panowie, namieszałem - to nie z Daily Mirror tylko z Daily Mail (poziom merytoryczny ten sam) :wink: . Zdjęcie było "robione", pewnie naczelny chciał mieć bardziej efektowny materiał, niech sobie gawiedź nacieszy oczy.

Gareth, trochę przesadziłeś z tymi kilkunastoma godzinami. Zrobienie tego w Photoshopie na tym poziomie nie zajeło by Tobie (jeźeli dobrze znasz program) więcej niź 1-2 godziny, łącznie z przerwą na kawę, zapewniam. A zdjęcie faktycznie pochodzi z serii, kolejne tego samego funkcjonariusza masz TUTAJ. Cały fotoreportaź z tej akcji był w zeszłym roku na stronie serwisu BBC News, jak znajdę to wkleję.

Posted

No Gareth takiego oczywistego fotomontarzu nie wyczaiłeś... chyba dawno G36 nie widziałeś ;-)

Ten kto to zrobił, najwidoczniej nie widział jak działa broń palna, że trzeba jakoś ją przeładować, a łuski muszą gdzieś wylatywać.

W oryginalnym artykule też oczywiście pomylili MP5K-PDW z G36C (z podwójnym celownikiem)

Do tego napisali, że zasięg skuteczny glocka 17 to 15 metrów, a PDW - 100 ... ciekawe skąd te dane....

Posted

ignorantow jest wielu.. nawet wsrod "maniakow" wystarczylo spojrzec na "dyskusje" o "sl8" http://wmasg.pl/index.php?news=130 "bo sie fajnie strzela.." to tak jak z paniami autko jest fajne "bo czerwone" :> a w gazetach niespecjalistycznych to juz w ogole "sam mjut" :> pewnie dali opis od pdw bo nie mogli znalezc takiego ladnego kolorowego do g36c :>

Posted

tylko po cholere w tym zdjęciu grzebali to nie kumam...

wniosek - dla angolskiego szmatławca i G36C jest za słabe i poprawić trzeba :ściana:

Posted

Napewno będzie w tajemnicach XXI w Wołoszańskiego 8)

Albo zostanie wpisane na liste pytań bez odpowiedzi tak jak "dlaczego piloci kamikadze zakładali hełmy" :wink: